Paintball-ul este un joc energic, rapid, puternic consumator de andrenalina, in cursul caruia se sudeaza colective, se leaga prietenii si toata lumea se distreaza. La origine a fost un gen de simulare militara, in care se formau doua "tabere", si se tragea cu bile de vopsea pana cand una dintre echipe nu mai avea jucatori sau obiectivul vizat era atins.

In timp insa, acest gen de distractie a inceput sa se detaseze de latura militara din cauza posibilei asocieri cu violenta. Astfel, la inceputul anilor ‘90 a aparut o noua fata a paintball-ului: cea sportiva, competitionala.

Pe 29 octombrie, de la ora 9.00, pe terenul special amenajat din Deva, str. Santuhalm nr. 70E (vizavi de Petrom Santuhalm), va avea loc o competitie de paintball intre licee, in organizarea Lala-Land.

Conditiile de inscriere si participare sunt urmatoarele: jucatorii (baieti sau fete) trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani, cel putin doi membri ai unei echipe trebuie sa fie elevi la liceul pe care il reprezinta, echipele vor reprezenta un singur liceu, dar se pot personaliza prin autointitulare, prin arborarea unor insemne proprii (esarfe, banderole).

Inscrierile sunt gratuite, la numarul de telefon 0746-051 869, iar mai multe informatii se pot obtine de la Alexandru Dima, administrator, sau de la Alina Cretu, manager Lala-Land.

Meci de cinci minute

Paintball-ul este un sport care se supune unor reguli stricte de securitate si de desfasurare a jocului propriu-zis. Regulamentul de ordine interna (conform standardelor internationale de competitie) se va prelucra colectiv inainte de inceperea meciurilor, iar fiecare participant va completa o fisa individuala de luare la cunostinta.

Fiecare liceu poate fi reprezentat de una sau mai multe echipe formate din cate trei jucatori. Repartizarea in grupe se va face prin tragere la sorti, urmand, apoi, toate etapele clasice, care se incheie cu finala mica si finala mare. Castigatorii (locurile I, II, III) vor primi diplome, tricouri, premii in bile de paintball si premii din partea sponsorilor.

Celor sase membri ai echipelor aflate in teren le vor corespunde sase arbitri, care vor veghea la buna desfasurare a jocului, la respectarea regulior si a fair-play-ului. Coordonatorul arbitrilor va intocmi foile de joc si clasamentele. Regulile de joc propriu-zise (foarte simple si concise) vor fi, de asemenea, prelucrate colectiv inainte de inceperea meciurilor.

Pentru aceasta competitie este ales jocul "Captureaza steagul" pentru dinamicitatea sa, pentru importanta pe care o au strategia si lucrul in echipa. Durata unui meci este de cinci minute.

Etapa de campionat national

Echipamentul complet (costumatie specifica, marker, masca) va fi furnizat de catre organizator. Premierea va avea loc imediat dupa incheierea meciurilor. Accesul este gratuit in zona protejata.

Competitia urmareste asocierea valorilor tinere cu caracteristicile acestui sport: noutate, inovatie, dinamism, experienta, spirit de echipa, spirit competitional, pionierat in implicarea scolii in acest sport. Pe 5 noiembrie, tot de la ora 9.00, si in aceeasi locatie, se va desfasura a sasea si ultima etapa din Campionatul National de Paintball.

Pentru a se inscrie, ca si la competitia liceenilor, jucatorii trebuie sa aiba peste 16 ani, iar echipele vor fi formate din cate trei jucatori. Si aici inscrierea este gratuita, iar participantii vor beneficia de o reducere de pret de 40 la suta pentru bile. Regulamentul de concurs este acelasi, iar organizatorii vor furniza echipamentul complet echipelor de amatori inscrise.

Obiectivul final al acestei competitii este demonstrarea laturii profesioniste a paintball-ului si incurajarea jucatorilor de a depasi granita dintre amatorism si profesionism in acest joc.

Lala-Land s-a infiintat in mai anul trecut si a realizat o premiera in peisajul sportului hunedorean prin infiintarea primului club de paintball si amenajarea primului teren standard pentru acest joc. In Romania, primul club de paintball s-a infiintat in anul 2000, la Constanta, fiind urmat imediat de unul la Ploiesti si altul la Bucuresti.

La initiativa mai multor cluburi, s-au pus bazele Campionatului National si a fost infiintata Liga Nationala de Paintball Sportiv, care functioneaza sub egida Agentiei Nationale pentru Sport (ANS).

Tendinta practicantilor paintball-ului in mod organizat este de a profesionaliza acest sport si de a optimiza conditiile de joc.