Astuparea gropii care a "sfartecat" timp de 11 ani Piata Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca a avut darul de a nemultumi pana la iesirea in strada cativa reprezentanti ai Organizatiei de tineret a filialei PRM. In frunte cu liderul Mircea Petric, membrii organiatiei au anuntat un "mars al tacerii" in semn de protest fata de ceea ce ei numesc "ingroparea istoriei romanilor".

La actiune au luat parte numai 20-25 de protestatari, egal cu cel al jurnalistilor veniti sa consemneze evenimentul.

Tinerii au protestat in tacere doar un sfert de ora, aprinzand simbolic cateva lumanari pe marginea sapaturilor arheologice din Piata Unirii, insa nu pe portiunea "ingropata", ci pe cea ramasa la vedere, timp in care liderul lor explica ziaristilor motivul prezentei lor acolo. "Este modul nostru simbolic de protest fata de ceea ce consideram a fi ingroparea unei parti a istoriei Clujului.

Ni se spune ca e o decizie a specialistilor, dar aceiasi specialisti arheologi au avut o alta opinie pe vremea guvernarii PSD, iar acum, sub guvernarea PNL-PD, sustin ca vestigiile arheologice trebuie astupate cu pamant. Noi credem ca trebuia gasita o metoda de conservare a intregului ansamblu arheologic din Piata Unirii, fara a se astupa mai mult de jumatate din el", a spus Mircea Petric.

Liderul tinerilor din filiala PRM a mai afirmat ca a realizat actiunea fara stirea organizatiei de seniori a partidului, drept pentru care nu exclude o eventuala cearta din partea acestora. Pe de alta parte, Petric a completat ca actiunea de ieri a fost doar prima dintr-un sir de proteste care spera sa duca in final la dezgroparea, din nou, a vestigiilor arheologice din Piata Unirii.

Primaria Cluj-Napoca a trecut, vineri, la astuparea partiala a sapaturilor arheologice din Piata Unirii, dupa ce acestea au stat descoperite timp de 11 ani in fata statuii lui Matei Corvin, din centrul orasului. Primarul PD Emil Boc, sprijinit pe decizia unei comisii nationale de arheologi, a luat decizia de a astupa partial groapa, lasand deocamdata la vedere o parte a sapaturilor.

El a spus ca ruinele vor fi acoperite cu sticla, urmand a fi amenajate, in urma unui concurs de proiecte.