Furturile si tilhariile au devenit in ultimii ani o adevarata problema atit pentru ieseni, cit si pentru politisti. Dupa mai multe luni de atenta monitorizare, au fost realizate mai multe statistici. Potrivit acestora, orasul este impartit in zone distincte, in functie de tipul si de natura infractiunilor comise.

Astfel, daca tilharii obisnuiesc sa actioneze in anumite sectoare, acelasi lucru poate fi spus si in ceea ce-i priveste pe hotii de buzunare, pe jefuitorii de locuinte ori pe spargatorii de autoturisme. In baza unei anchete jurnalistice intreprinse pe parcursul mai multor zile, reporterii cotidianului „Jurnalul de Est" au realizat o harta a infractionalitatii din municipiul Iasi.

Totodata, au fost purtate o serie de discutii cu reprezentantii IPJ cu privire la combaterea acestui fenomen ingrijorator. Astfel, daca tilharii obisnuiesc sa actioneze in anumite sectoare, acelasi lucru poate fi spus si in ceea ce-i priveste pe hotii de buzunare, pe jefuitorii de locuinte ori pe spargatorii de autoturisme.

In baza unei anchete jurnalistice intreprinse pe parcursul mai multor zile, reporterii cotidianului „Jurnalul de Est" au realizat o harta a infractionalitatii din municipiul Iasi. Totodata, au fost purtate o serie de discutii cu reprezentantii IPJ cu privire la combaterea acestui fenomen ingrijorator.

La scurt timp dupa ce au fost numiti in functii, actualii sefi ai Politiei iesene au facut o ampla trecere in revista atit a infractiunilor comise pe raza municipiului, cit si a activitatii de zi cu zi a fortelor de ordine. Cea mai grava problema este, de departe, cea legata de tilhariile comise pe strada sau in scarile de bloc.

Potrivit unor statistici prezentate recent, cele mai multe fapte de acest gen au fost inregistrate, in ultimele noua luni, in citeva zone distincte: Pasarela Podu Ros - Nicolina, Bazar, Gara Nicolina, Gara Mare si aleile laturalnice din zona Podu Ros.

De asemenea, in primele luni ale anului au fost semnalate astfel de fapte si in scarile sau lifturile mai multor blocuri din zonele Ciurchi, Dispecer, Dacia, Arcu si Billa. In marea majoritate a cazurilor, cei implicati sint tineri, cu multiple antecedente penale.

Daca in urma cu doua luni se putea spune ca fenomenul scapase oarecum de sub control, in prezent politistii au reusit sa reduca numarul acestor fapte. Un rol important l-a jucat prezenta acelorasi efective in zonele fierbinti.

Buzunarele la control

O alta problema stringenta este cea a hotilor de buzunare. Fie ca opereaza in mijloacele de transport sau in zonele aglomerate, „sutii" au ajuns un adevarat calvar pentru ieseni. Nu exista saptamina in care o persoana sa nu se plinga de faptul ca i-au disparut bani din poseta sau buzunar.

In privinta mijloacelor de transport, traseele preferate de hoti sint Statia Padurii - Piata Unirii, Podu Ros - Copou si Tg. Cucului - Gara. De cele mai multe ori, acestia sint trecuti cu vederea de controlori. „Au fost situatii in care a fost observata o colaborare intre cele doua parti, in sensul ca hotii nu sint luati la intrebari.

Uneori chiar, actiunile intreprinse de oamenii legii sint deconspirate, intentionat sau nu, de controlori. La toate acestea se adauga si faptul ca, de cele mai multe ori, exista oameni care observa un hot dar, de frica, prefera sa intoarca privirea in alta parte", a declarat unul dintre politistii care a lucrat sub acoperire pe furturile din buzunare.

De asemenea, sutii isi desfasoara activitatea, aproape nestingheriti, in preajma tonetelor de pe Independentei sau din Pacurari, respectiv in piete precum cele din Alexandru cel Bun si Nicolina. Politistii au avut si inca mai au probleme mari cu furturile din locuinte si din masini.

Numarul pagubitilor care depun plingeri este destul de mare, motiv pentru care oamenii legii incearca sa gaseasca solutii pentru reducerea fenomenului. Potrivit statisticilor, daca cele mai multe apartamente calcate de musafiri nepoftiti sint cele din Nicolina sau Tg. Cucului, zonele preferate de hotii din masini sint Canta, Tatarasi, Centrul Civic si Cantemir.

Nu in ultimul rind, au fost inregistrate situatii in care infractorii profitau de neatentia soferilor si sustrageau bunuri in timp ce acestia faceau cumparaturi si-si lasau portierele neasigurate. In ultimele luni, actuala conducere a IPJ Iasi a dispus luarea unor masuri care sa combata infractionalitatea.

Recent a fost pornita o adevarata campanie impotriva faptelor de tilharie comise pe raza municipiului. „De mai bine de o luna au fost identificate mai multe grupuri de tilhari. In zonele fierbinti activitatea politistilor este mai intensa. Drept dovada, numarul faptelor de tilharie a scazut", a precizat inspectorul principal Liviu Zanfirescu, adjunctul comandantului Politiei.

Pentru eficientizarea activitatii, sefii IPJ Iasi efectueaza frecvent controale inopinate pe teren.

„Inca mai exista cazuri izolate de politisti care nu-si fac treaba. Impotriva acestora vor fi luate masurile ce se impun", a adaugat Liviu Zanfirescu. Pentru combaterea infractionalitatii, sefii Politiei iesene au cerut si au obtinut marirea efectivelor care lucreaza in strada. In acelasi timp, vor fi aduse o serie de masini ce vor patrula in zonele periculoase.