Fierbere in scoli pe tema recuperarii orelor pierdute in cele trei saptamini de greva. Zilele trecute, elevii au aflat ca ar putea veni la scoala simbata de simbata timp de citeva luni. Vestea s-a raspindit rapid printre copii, care s-au aratat revoltati de o astfel de masura. „Si asa avem zile cu sapte ore.

De ce sa venim simbata?", a spus un elev dintr-o clasa terminala de la Colegiul „National". Totusi o decizie finala va fi luata saptamina viitoare, cind la scoala vor fi chemati parintii pentru a-si spune punctul de vedere. Miza nu e neaparat materia pierduta, care poate fi condensata pe parcursul semestrului, ci lefurile profesorilor.

De altfel, una dintre variante, respectiv ca recuperarea sa se faca doar la materiile cu 4-5 ore pe saptamina, nu a fost luata in calcul. Asta arata ca profesorii se gindesc doar la propriile buzunare si mai putin la „roboteii" din banci. La o saptamina de la incetarea grevei, cele mai multe scoli nu au alcatuit inca graficul recuperarilor.

La Inspectoratul Scolar Judetean Iasi (ISJ) au sosit pina acum planificari de la aproximativ 70 de unitati de invatamint din judet, cele mai multe din mediul rural. Cum aici majoritatea dascalilor au fost in greva doar o saptamina, recuperarea materiei devine o chestiune simpla. In oras insa, unde profesorii au stat in greva trei saptamini, situatia pare sa fie mult mai complicata.

Miza principala o constituie lefurile dascalilor. Practic, daca nu recupereaza orele pierdute in timpul protestului, profesorii nu vor primi nici un ban. Incarcarea excesiva a programului risca sa-i suprasolicite pe elevi. Si asta pentru ca multe scoli se gindesc sa-si cheme elevii in fiecare simbata ori sa adauge ore in cursul saptaminii.

„N-a fost greva noastra. De ce sa suferim?"

La Colegiul „National", una dintre variantele posibile de recuperare a materiei pierdute ar fi fost sustinerea orelor in 15 simbete, exact cite zile au durat protestele dascalilor. Elevii nu sint insa de acord cu aceasta propunere. „Eu nu vreau sa vin la scoala in fiecare simbata. Va dati seama ce ar insemna pentru noi? Nu am mai avea deloc timp liber.

As fi de acord sa se condenseze materia, dar nu sa ne ia toate simbetele. Nu a fost greva noastra, deci noi nu trebuie sa suferim de pe urma ei", este de parere o eleva de clasa a X-a de la „National". Si Catalina Cojocari, eleva in clasa a VI-a, crede ca ar fi prea obositor pentru ea sa vina la scoala in fiecare sfirsit de saptamina.

„Noi nu am pierdut chiar asa de multa materie, mai mult la romana si la matematica, de aceea nu cred ca ar trebui sa ne cheme la scoala atitea simbete, ar fi foarte obositor pentru noi". Condensarea materiei ar pune insa o problema profesorilor, care trebuie sa faca dovada recuperarii materiei prin ore efective, pentru care vor semna in condica.

Potrivit Cameliei Gavrila, inspector general al ISJ, este de preferat ca 75% dintre recuperari sa fie realizate prin ore suplimentare si doar restul prin condensarea materiei, deoarece salariile vor fi acordate pe baza efectuarii acestor ore.

ISJ va avea rolul de a controla condicile, pentru a vedea daca a fost respectat graficul propus de fiecare scoala Profesoara Daniela Bahrin, de la „National", considera ca cea mai buna metoda de a evita orice conflict este de a lasa in seama parintilor decizia modalitatii de recuperare.

„Fiecare diriginte va intruni luni comitetul de parinti al clasei, care va vota cum ar vrea sa recupereze copiii materia. Pe baza acestor voturi cumulate vom realiza si noi un orar", a declarat profesoara.

„Parintii vor decide cum se va proceda"

La Scoala Generala „Petru Poni", modalitatea de recuperare se va decide la mijlocul saptaminii viitoare, intr-o intilnire cu parintii si cadrele didactice. „Fiecare profesor si-a alcatuit deja un grafic cu numarul de ore pierdute, ca sa putem programa recuperarile", a declarat profesoara Liliana Frasinaru. Si la Colegiul „C. Negruzzi" cadrele didactice se vor consulta luni cu parintii.

„Aveam doua variante de recuperare: simbetele sau scurtarea vacantei intersemestriale. Parintii vor hotari insa cum se va proceda", a precizat directorul adjunct Florin Iancu. Scurtarea vacantei de iarna este o masura pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii si ISJ o resping categoric, insa reducerea celei intersemestriale ar fi, se pare, acceptata.

„Vacanta intersemestriala are doua saptamini si reducerea ei la una singura nu ar crea probleme. Ministerul s-a referit la vacanta de iarna, care nu va fi afectata de recuperari", a subliniat Camelia Gavrila.