O eleva de la Centrul "Elena Doamna" Focsani a reclamat ca a fost violata de un coleg, in urma cu o saptamina. Agresiunea a iesit la iveala dupa ce fata s-a plins dirigintei.

Tinarul spune ca adolescenta ar fi consimtit actul sexual. Asistatii recunosc ca in centru exista frecvent relatii sexuale "pe interes" si libertinaj sexual. Intimplarea a iesit la iveala la doar o zi dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat inasprirea masurilor de securitate in unitatile de invatamint.

Cazurile de agresiuni in scoli, chiar si cele cu tenta sexuala, nu au ocolit Vrancea. La doar o zi dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat inasprirea masurilor de protectie din unitatile de invatamint, pentru stoparea fenomenelor de violenta, in Vrancea a iesit la iveala o acuzatie de viol, la Centrul "Elena Doamna", dar si o presupusa agresiune asupra unei eleve de clasa a V-a.

Aceasta dupa ce saptamina trecuta un profesor din Birsesti a fost acuzat ca s-ar fi "dat" la eleve. Inspectorul scolar general Danut Popoiu recunostea la acea data ca in scoli exista comportamente agresive, insa cazurile sint musamalizate chiar de catre directori. Acestea nu sint primele abuzuri in care sint implicati elevii vrinceni.

In luna octombrie, un alt elev a ajuns sa fie lovit de un autobuz, in timp ce incerca sa scape din miinile unui grup de liceeni de la Grupul Scolar Agricol. Ultimele incidente au demonstrat ca, pentru inlaturarea unor astfel de fenomene, este nevoie de atitudine civica, dar si de o colaborare mult mai strinsa intre autoritatile locale si profesori, elevi, dar si parinti.

Seful ISJ Vrancea a convocat pentru joi o sedinta extraordinara cu managerii de scoli si cu reprezentantii autoritatilor, pentru a discuta masurile ce se impun.

La doar o zi dupa ce premierul a dispus masuri mai aspre pentru protectia elevilor, in Focsani iese la iveala o acuzatie de viol, agresiune care s-ar fi petrecut la Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Copiii Scolari cu Deficiente "Elena Doamna", unde invata copii cu deficiente de vorbire si de auz.

Florina T., o tinara de 17 ani, din Bacau, eleva in anul II profesionala, s-a plins profesorilor ca a fost violata de un coleg, Daniel P. (17 ani). Agresiunea s-ar fi produs pe 5 decembrie intr-o centrala termica dezafectata, folosita frecvent de copii pentru a se ascunde de supraveghetori. Situatia a fost facuta publica abia ieri, la patru zile dupa ce incidentul a fost reclamat autoritatilor.

Daca tatal tinerei nu ar fi depus plingere la Politie este posibil ca incidentul de o gravitate iesita din comun sa fi ramas ingropat in tacere.

In timp ce tinara traieste o adevarata drama, Costinel Schiopu, seful Centrului "Elena Doamna" a refuzat orice declaratie in legatura cu acuzatia de viol, care ii implica pe cei doi minori surdo-muti, aceeasi tacere fiind afisata si de directoarea scolii Ionelia Suciu.

Totusi, surse din interiorul unitatii ne-au declarat ca actul sexual a fost scos la iveala de una dintre angajatele internatului, care a observat ca tinara devenise mai retrasa in ultimele zile si se simtea rau. Cum elevii nu pot sa vorbeasca, totul a fost scris pe o coala de hirtie.

"Tinarul a recunoscut fara regret actul sexual"

Pus in fata evidentelor, Toader Ghetu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, institutie care coordoneaza unitatea de ocrotire a copiilor, a recunoscut incidentul si a anuntat ca se va face o ancheta in cadrul unitatii, dar un raport final este asteptat abia peste o saptamina.

Primele cercetari arata insa si posibilitatea ca tinara sa nu spuna adevarul, avind in vedere ca tinerii au beneficiat si de consiliere sexuala, dupa cum sustin reprezentantii DGASPC.

Luminita Liciu, directorul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, din cadrul DGASPC Vrancea, afirma ca, potrivit certificatului medico-legal, deflorarea era mai v che de 8-10 zile, ceea ce ar putea duce la concluzia ca fata nu mai era virgina. "Comunicarea, mai ales cu tinara, nu a condus la determinarea circumstantelor in care a avut loc fapta.

Se pare insa ca actul sexual nu a avut loc in interiorul centrului, iar ca interval orar acesta s-a petrecut dupa finalizarea cursurilor, dar inainte de ora cinei", a declarat Luminita Liciu. Pina la finalizarea investigatiilor, tinara a fost luata in familie de catre parinti, in judetul Bacau. Tinarul, care a si recunoscut ca a intretinut relatii sexuale cu fata, a ramas in internat.

"Pina acum s-a pus mai mult accent pe consilierea psihologica a celor doi. Tinarul a recunoscut fara nici un regret existenta actului sexual, insa din punctul lui de vedere lucrurile s-au consumat cu acordul adolescentei", a mai precizat Luminita Liciu.

De remarcat este si faptul ca tinarul acuzat de viol se afla in centru doar de o luna, in timp ce fata a frecventat scoala si internatul de la Focsani inca de la gradinita.

Politia confirma lipsa de supraveghere

In Centrul "Elena Doamna" sint ocrotiti 242 de elevi, din care 200 din alte judete, care sint de virsta prescolara si pina la elevi de liceu. Responsabilii cu protectia copilului recunosc ca personalul care supravegheaza copiii este insuficient, avind in vedere si deficientele acestora. Un referent educator are grija de pina la 50 asistati, ceea ce inseamna minim 5 angajati pe serviciu.

Pe timp de noapte, la fiecare dintre cele 5 nivele ale internatului exista doar doi supraveghetori, daca nu cite unul. De altfel, lipsa de supraveghere a fost confirmata si de Politie, dupa ce s-a depus plingere.

La fata locului s-a deplasat un ofiter din cadrul Politiei Focsani, impreuna cu tatal victimei, dar cei doi nu au gasit in centru decit o ingrijitoare, care nu putea oferi informatii si nici nu avea pregatirea pentru a interpreta dialogul dintre victima si presupusul agresor, in conditiile in care amindoi sint surdo-muti.

Desi s-a incercat gasirea unui cadru didactic specializat, nu s-a reusit acest lucru, fapt pentru care tatal victimei a fost rugat sa revina la Politie a doua zi. "Acesta nu s-a prezentat vineri. L-am contactat telefonic, dar a motivat ca este nemultumit de rezultatele examenului medico-legal efectuat la SML Vrancea si ca doreste sa faca o noua expertiza la Bacau. Astazi (n.r. - ieri), tatal victimei s-a prezentat la politie, conditii in care cercetarile au fost preluate de Biroul de Investigatii Criminale", ne-a declarat comisarul sef Ion Braileanu, seful Politiei Focsani. Certificatul medico-legal emis de SML Vrancea certifica faptul ca minora a intretinut relatii sexuale in urma cu 2- 3 zile, dar nu mentioneaza ca fata ar avea urme de violenta.

Audierile desfasurate ieri au decurs greu, datorita faptul ca acestea au presupus prezenta unui interpret. "Mai mult, aceasta are si o pareza pe partea stinga si nu poate misca nici mina si nici piciorul. Si interpretului ii este foarte greu sa inteleaga cele spuse de fata", mai mentioneaza Ion Braileanu.

"Vor sa ascunda totul"

Nemultumit de rezultatele controlului medico-legal efectuat la Focsani, tatal victimei a facut o noua expertiza la Bacau. Acesta sustine ca noua expertiza certifica faptul ca fata a fost violata si ca aceasta era virgina, inainte de agresiune. "Joia trecuta m-a sunat diriginta fetitei si m-a intrebat daca am trecut pe la ea. Mi-a zis sa stau linistit ca nu s-a intimplat nimic grav.

Am intrat la banuieli si am sunat-o ulterior, dar nu m-am gindit ca ar putea fi ceva asa grav. Atunci mi-a spus ca fata a fost agresata sexual, dar sa stau linistit ca nu a fost chiar viol. Cind am ajuns la Focsani, fata era foarte agitata, asa ca i-am spus sa scrie tot ce a patit. Ea mi-a aratat vinataile si tremura toata.

A spus ca a venit un baiat, care i-a rasucit mina la spate si a tirit-o sub privirile altor doua colege si a unui baiat. I-a amenintat prin semne ca pune baietii pe ei daca nu il lasa in pace, apoi a dus-o intr-un punct termic, unde a violat-o. Cind am venit la Focsani mi-am dat seama ca vor sa ascunda totul.

Cei care ar fi trebuit sa aiba grija de fata mea in afara orelor de scoala nu au facut acest lucru. Sint convins ca legea isi va spune cuvintul si ca se va face dreptate", spune Florin T., tatal fetei. Se pare ca fapta petrecuta in Centrul "Elena Doamna" nu este intimplatoare.

Dupa cum ne-au spus surse din interiorul scolii, baietii dorm adesea in dormitoarele fetelor si se acopera cu paturi in momentul in care sint surprinsi. Centrala dezafectata, locul unde s-a petrecut violul reclamat, reprezinta un fel de refugiu pentru delincventii din centru.

Din sursele noastre, se pare ca tinerii intretin relatii sexuale, tinerele fiind "platite" cu borcane cu iaurt sau supe Instant. Meniul destul de prost ca"re le este oferit elevilor pare a fi principalul motiv pentru care fetele accepta sa se "vinda" baietilor. De astfel, in trecut, elevii Centrului Elena Doamna au facut si greva, nemultumiti de masa oferita.

Posibil abuz sexual si la Golesti

Un posibil abuz sexual ne-a fost semnalat si la Scoala Golesti. Protagonistii sint chiar doi elevi in clasa a V-a. Cum incidentul nu a ajuns la urechile Politiei si ale oficialilor din invatamint, este posibil sa se incerce minimalizarea lui. "A fost intr-adevar un incident, insa au fost implicati elevi de clasa a V-a, nici nu se pune problema de viol.

Fata stergea tabla, iar baiatul respectiv a impins- o putin catre geam. A intervenit profesorul de serviciu si nu s-a intimplat nimic. Nu a fost decit o joaca, o imbrinceala, asa ceva se intimpla in orice scoala. Daca ar fi fost vorba de ceva mai grav, cu siguranta ca parintii ar fi reactionat. Si nici noi nu aveam nici un interes sa ascundem asemenea fapte. Intr-adevar, sint probleme in invatamint, insa la noi nu s-a intimplat asa ceva, nici nu se pune problema la clasa a V-a de vreun viol, nici biologic nu e posibil. A fost doar un incident minor. Noi am inasprit insa masurile de paza, avem elev de serviciu, care ii controleaza pe cei care intra in scoala", ne-a spus Paul Neagu, directorul Scolii Golesti.

In urma cu numai o saptamina inspectorul scolar general Danut Popoiu ii acuza pe directori ca musamalizeaza comportamentele deviante in scoli. Aceasta si dupa ce un profesor din Birsesti a fost acuzat ca s-a "dat" la elevele sale. Nici in acest caz ISJ nu a finalizat ancheta, pentru a vedea daca acuzatia anonima este sau nu indreptatita.

Autoritatile vrincene se iau la trinta cu violenta din scoli

Oficialii din conducerea Prefecturii, Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratului Scolar s-au intilnit ieri pentru a discuta despre masurile care trebuie luate pentru prevenirea violentei in scoli. Prefectul Ion Oprea a cerut sa se verifice daca fiecare unitate scolara are regulament de ordine interioara. Pentru a controla accesul persoanelor straine, s-a discutat si posibilitatea ca scolile sa aiba o singura cale de acces, care va fi pazita, asa cum a sugerat si ministrul Educatiei, Mihail Hardau.

De asemenea, prefectul a solicitat Consiliului Judetean sa spuna ce a facut in directia stabilirii de amenzi pentru faptele care nu prezinta pericol social, dar care pot perturba grav activitatea educationala, ordinea publica sau bunele moravuri. Planul de masuri prezentat de IPJ Vrancea pune accent pe politistii de proximitate, dar si pe politistii comunitari, care vor avea in aria lo de patrulare si unitatile scolare. In cadrul intilnirii de ieri, prefectul Ion Oprea a mai recomandat ca scolile sa "personalizeze" tinutele elevilor, pentru a-i diferentia de persoanele straine scolii.

"Asta inseamna o discutie serioasa intre parinti, elevi si profesori, pentru ca fiecare scoala sa aiba o anumita culoare, un anumit model, o tinuta anume sau un semn distinctiv", a spus prefectul. Acesta a fost informat ca majoritatea scolilor au incheiate contracte de paza cu firme specializate, insa a cerut sa se verifice realitatea din teren. Aceasta si in conditiile in care, in urma incidentului de la scoala Centrala din Bucuresti, multi directori de licee au recunoscut ca n- au bani pentru a contracta o firma de paza sau pentru a instala camere de luat vederi.

Joi, directorii scolilor din judet sint convocati la o intilnire pentru a lua cunostinta de masurile de securitate care trebuie respectate in unitatile scolare. "Am convocat o sedinta extraordinara cu directorii, pentru joi la ora 10.00. Vom discuta masurile ce trebuie luate. Vom vorbi despre introducerea elementelor distinctive, despre o singura intrare in scoala, dar nu vrem sa para o chestiune obligatorie, impusa", ne-a declarat si inspectorul general Danut Popoiu.

Trebuie mentionat ca intilnirea de ieri de la Prefectura a avut loc in absenta presei, la o zi dupa ce premierul a tinut o videoconferinta cu prefectii, in care a solicitat public atitudine civica si unirea fortelor tuturor institutiilor, pentru prevenirea violentei in scoli.