La un an de la preluarea puterii actuala putere PNL-PD-PC din Botosani guverneaza cu membri ai fostei puteri de stinga, PSD, de pina in decembrie 2004, insa vrea sa-si schimbe proprii oameni. Pretextul este acela ca acestia nu i-au indepartat si pe ultimii exponenti ai principalului partid de opozitie, condus de Mircea Geoana.

Liderii Aliantei PNL-PD Botosani, deputatul democrat Radu Dragus si senatorul liberal Mihai Tibuleac au negat miercuri ca doresc schimbarea unor sefi de institutii deconcentrate ale statului. "Nu dorim schimbarea unor oameni ci imbunatatirea activitatii instituitiilor pe care le conduc", a spus Radu Dragus.

"Nu sintem pusi pe joaca schimbarii de sefi de institutii", a declarat la rindul sau, Mihai Tibuleac.

Cei doi au sustinut o conferinta de presa comuna in cadrul careia au afirmat la unison ca nu au atributii in schimbarea de sefi ci doar sa sustina politic un om sau altul din partidele lor. Ei au mai precizat ca rolul schimbarii unor omanei din astfel de functii revine Ministerelor de resort.

Cei doi au adaugat ca nu sunt motive temeinice pentru schimbarea cuiva deoarece a trecut prea putin timp de la instalarea lor in functii.

Declaratiile lor celor doi lideri ai Aliantei de guvernare sunt in contradictie cu afirmatiile prefectului liberal Cristian Roman la adresa unor sefi de institutii facute publice marti, adica in urma cu doar o zi inatea depunerii juramintului la Bucuresti ca prefect de cariera.

"Unii nu se descurca deloc si merita sa fie schimbati", spunea Cristian Roman. El cita stfel rezultatele unor verificari ale consilierilui sau sau personal, Paul Secrieru. Raportul acestuia ar fi scos in evidenta aceste lucruri dar si altele potrivit carora unii nu au reusit sa schimbe pe unii dintre membrii PSD care au rams in functii si acum la peste un an de la preluarea puterii de catre Alianta PNL-PD si in acest judet. Intre cei vizati sunt nu doar liberali dar si democrati.

"Am citit si noi acest raport si credem ca este mai mult o deficienta de comunicare intre sefii unor institutii si Instituitia Prefectului", au precizat cei doi lideri ai Aliantei PNL-PD Botosani. Ei au mai spus ca vor dicuta aceste aspecte cu prefectul Cristian Roman, vor monitoriza activitatea propiilor oameni si daca se vor impune vor propune si masurile de rigoare.

Prefectul prin opiniile diferite fata de cele ale sefilor sai din PNL - PD Botosani pare sa urmeze astfel calea adoptata in ultimele luni de catre un alt liberal, primarul orasului resedinta de judet, al Botosani-ului, Catalin Mugurel Flutur.

Primarul afirma nu demult face admnistratie si nu politica in Primarie.In plan politic el s-a distantat de PNL prin ceea ce a facut in ultimele sase luni ale anului trecut din cauza opinilor diferite fata de conducerea PNL Botosan inclusiv in desemenarea unuei noipersoane iarna trecuta care sa preia functia de prefect ramasa libera dupa demisia primului prefect numit de cabinetul C. P. Tariceanu.

Prefectul incearca odata cu intrarea in vigoare a Legii 340 din 2004 a Institiutiei Prefectului de la inceputul acestui an si prin dobindirea stautului de inalt functionar public inca de la inceputul acestui an sa se distanteze si el de partidul care l-a propulsat in functie in primavara anului trecut dupa o luna de tensiuni nu doar intre PNL si PD dar si in cadrul PNL la Botosani.

Inaintea Sarbatorilor de iarna el recunostea in cadrul unei intilniri cu presa ca nu isi face iluzii ca va fi mentinut in functie de o eventuala revenire la putere a social-democratilor reprezentanti de PSD. Prefectul probabil a inteles ca un examen de atestate pe postul de prefect, atestatul eliberat de Institul National de Admnistratie nu pot fi garantia unui viitor chiar linistit si incearca sa-si schimbe atitudinea fata de proprii fosti colegi de partid pina nu demult pentru ca noua putere care va succeda Aliantei sa nu-l inlature in forta din actuala functie publica.

In timp ce membrii Aliantei la Botosani se grupeaza si regrupeaza actuala putere PNL -PD guverneza de voie de nevoie cu membri ai PSD. Este cazul Directiei de Cultura.Acolo sefa este tot Dana Pietraru numita in acest post de catre fosta guvernare PSD.

La Directia Silvica justitia a obligat autoritatile sa-l repuna in drepturi de director pe social-democratul Gheorghe Rusu.La Teatrul Mihai Eminescu instanta de judecata a obligat municipalitatea sa-l repuna director pe regizorul Ion Bordeianu.

La Casa Judeteana de Pensii a fost mentinut si dupa ianuarie 2005 fostul sef Gheorghe Livadaru afalat in functie de aproape zece ani si doua guvernari, CDR si PSD.