Pentru Lele, editorialist la Gazeta de Oradea si procuror inculpat pentru fapte grave de coruptie, a devenit deja o practica sa foloseasca ziarul la care lucreaza pentru acte de santaj si sustinerea propriilor intereselor judiciare.

Cu toate ca s-ar putea sustine ca fac publicitate deliberata dosarului penal privindu-l pe Lele, care se afla in curs de judecata, inaintea oricaror comentarii, doresc sa amintesc ca numai coincidenta face posibil faptul ca un martor al acuzarii in cauza penala amintita sa instiinteze opinia publica asupra unor

represalii exercitate asupra sa. Sper sa inteleaga toata lumea nuantele acestui caz de linsaj in presa, exercitat de un ziarist compromis, fost procuror, suspendat din functie pentru comiterea unor infractiuni de coruptie, impotriva unui avocat-martor al acuzarii.

Ca jurist, consider o datorie morala informarea opiniei publice despre unele probleme care fac obiectul public, redand si alte opinii decat cele cantonate intr-un singur pol al presei private si care, constant, servesc interesele judiciare ale procurorului inculpat de autoritatea publica a statului.

Acuzarea avocatei Elena Albutiu ca a comis fapte grave este deosebit de periculoasa, mai ales din cauza urmarilor „profesionale".

Nu numai ca asemenea fapte te pun intr-o situatie putin agreabila in timpul strabaterii problemelor specifice profesiei de avocat, dar si pentru ca manipularea opiniei publice este facuta de insi lipsiti de onoare.

Din linsajul mediatic exercitat cu nerusinare de Lele salut doar faptul ca am scapat cu viata. Constrangerea morala exercitata asupra mea ani de zile determina orice persoana normala sa-si i-a masuri de prudenta pentru a-si apara imaginea, onoarea si drepturile profesionale.

Nu am nici un motiv sa cred ca articolele umilitoare nu vor continua in alte si alte ziare! Nu am primit nici o scuza pentru lipsa de veridicitate a afirmatiilor defaimatoare, pentru caracterul fals al informatiilor, pentru agresivitatea limbajului, caracteristic ultrajului contra bunelor moravuri, pentru instigarea la denunturi calomnioase, pentru atacuri repetate la persoana si, ce-i mai grav, faptele enuntate exercitate asupra unui martor fac incidente dispozitiile Codului penal, care le sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 7 ani. (vezi art.261/1).

In alta ordine de idei, sunt silita si de responsabilitatea profesiei sa contest atacurilor exercitate de un infractor, ale carui fapte penale au fost stabilite in mod legal de organele competente ale statului.

Orice material semnat de Lele, chiar la rubrica indiscretii, sub anonimat, ii da acestui om o imagine patologica. Ceea ce spune acest Casanova al dreptului penal nu sunt dezvaluiri, ci barfe, calomnii, actiuni de santaj la adresa fostilor prieteni, colegi, colaboratori sau sclavi ai apucaturilor sale sadice in aplicarea instrumentului represiv. Prin ce scrie isi inseala si prietenii ziaristi.

Daca Lele era atat de curajos profesional, asa zisele „probe" fluturate in presa trebuia furnizate anchetatorilor. Este evident insa ca Lele a strans doar probe „compromitatoarele" pe care sa le foloseasca in cazul dezvaluirii adevaratelor lui intentii, adica „acuzarea este cea mai buna aparare".

Acest individ nu s-a aflat niciodata in legitima aparare, iar conceptiile sale despre dreptate nu au avut un suport legal. Tot ce spune Lele este vorbarie.

Dupa ravagiile provocate ca procuror, prin arestarile din lumea bancara, o vreme s-a preocupat, ca procuror specialist in „penale-economice", de afaceri cu petrol, alcool, trafic de masini furate, etc.

Se pare ca, in cele din urma, fara nici o legatura cu Justitia, toate personalitatile din lumea sociala, dar mai ales economica, se regasesc in dosarele lui Lele din parchet sau din ziaristica.

Din lipsa de „materiale" consistente, in ultimul timp Lele a vehiculat tot mai mult ideea ca avocata Albutiu ar fi autoarea unor actiuni, mai exact „sapaturi", ca ar fi in spatele unor dosare penale pe seama unor magistrati, cu care procurorul spagar face front comun impotriva anchetatorilor si a martorilor. Absolut inexact.

Nu exista nici o proba in acest sens, iar „declaratia" scrisa de mana mea proprie, din care s-a extras un facsimil „incriminator", este doar rodul excrocheriei lui Lele. Am sa demonstrez foarte simplu acest gest specific unui infractor de drept comun. Voi arata cum un cuvant poate deveni o informatie, dar in care nu se poate avea incredere.

O fraza trunchiata speculativ nu poate reda un adevar cu obiectivitate. Pentru aceasta, Lele a conceput in stilul escrocului publicist o serie de „protocoale", cum ar fi: atatarea la discordie, provocarea de tulburari in activitati esentiale ca Justitia, dezbinarea sociala prin intermediul presei, etc.

Reactia avocatei de a iesi din situatia creata prin, „replici", a fost normala. De aceea si replica la aceasta inscenare si la altele trebuie data!

Iata prima mostra a excrocheriei si santajului in presa, demontata cu probe evidente.

In GO din 18-24 iulie 2005, sub titlul „Avocata Albutiu nu neaga pactul cu diavolul", Lele publica faptul ca „Elena Albutiu a participat la munca de convingere exercitata asupra detinutului (poate vroia sa spuna arestat preventiv!?)Viorel Stiube si apartinatorilor acestuia, sugerandu-le scenariul, declaratiile…

Din aceasta perspectiva, este clar de ce Albutiu Elena se oferea sa ajute la inlaturarea unor magistrati, inclusiv a actualului presedinte al Curtii de Apel Oradea, cum scria cu propria mana in alta declaratie redata in facsimil de Gazeta nr. 132/2005."

In GO din 4-10 iulie 2005, acelasi autor scrie „Incredibila inscenare cu procurorii pusa la cale de Albutiu Elena, care si-a negociat libertatea cu procurorii", iar langa facsimilul pe care-l redam (1) mentioneaza „Avocata Elena Albutiu este pregatita sa-l mature si pe judecatorul Groza Gheorghe, cu care a impartit acelasi oxigen ani de zile.

Nu i-a reusit, iar azi el este presedintele Curtii de Apel Oradea". Dezgustator, intr-adevar, daca ar fi asa, daca aceste dezvaluiri ar avea un suport real.

Delatiunea ar fi dovedita prin simpla aparitie a unei asemenea declaratii, chiar si fara aprecierile unui procuror spagar trimis in judecata pentru tertipuri judiciare facute in scopuri pur mercantile. Nu acelasi lucru se poate spune daca declaratia este publicata integral, asa cum facem cu acest prilej (2).

Comentariile asupra mostrei de fals public facut cu nerusinarea specifica infractorilor patentati este de prisos!

Ramane sa ne intrebam, totusi, la ce-i foloseste presa inculpatului procuror Lele Alexandru? Asa cum am sustinut si in alte imprejurari, potenta publicistica a acestui infractor este indreptata spre zadarnicirea aflarii adevarului - prin intimidarea martorilor, prin alterarea mijloacelor de proba, sau prin alte asemenea fapte - in propriul dosar penal, adica exact motivele oportunitatii arestarii oricarui inculpat in temeiul Codului de procedura penala.

Aceste imprejurari dovedite justifica masura mentionata in orice etapa a procesului penal, deci si in faza de judecata la instantele judecatoresti unde dosarul „Lele" se afla acum.

Eficientizarea articolelor ordonate de Lele in presa se regaseste, de fapt, in incheierile de sedinta ale instantelor, inca de la primele termene, cand inculpatul Lele inca mai pedala, dupa trei ani de la inregistrarea dosarului, pe exceptii de procedura penala.

Pentru edificare, redam un extras din incheierea de sedinta din 23 febr. 2005, Curtea de Apel Suceava, Sectia penala, dosar nr. 4020: „Inculpatul Lele Alexandru a depus la dosar inscrisurile la care a facut referire (57 file!!!!!), respectiv: ARTICOLE DIN PRESA…".

Si, atunci, speram sa inteleaga toata lumea ca impresia de luptatori impotriva infractorilor a celor de la GO este falsa. Ii suspectam pe toti ca sunt rau intentionati si ca esafodajul delatiunii in presa lor este conceput in apararea propriilor interese judiciare.

text foto 2: „Facsimil dupa declaratia de martor data de avocata Albutiu Elena in urma vizitei la Penitenciarul Dej din aprilie 2002, fila 4, din care s-a extras zona marcata ce face obiectul falsului grosolan instrumentat de procurorul aciuat prin presa, in scopul unor delatiuni monstruoase"