Conducerea SC "Citadin" SA Iasi anticipeaza o reducere drastica a veniturilor, motiv pentru care va disponibiliza circa 100 de angajati. In acelasi timp, societatea va dubla valoarea contractului de publicitate cu Fotbal Club Politehnica Iasi. Primaria Iasi este cel mai mare datornic catre "Citadin".

SC "Citadin" SA s-a infiintat in 2002, prin transformarea Directiei de Servicii Publice Municipale "Citadin" in societate comerciala pe actiuni, cu unic actionar Consiliul Local Municipal Iasi.

Obiectul principal de activitate il constituie constructiile, reparatiile si intretinerea strazilor, municipalitatea ieseana incredintand in exclusivitate lucrarile de acest gen catre propria societate.

De asemenea, unitatea poate presta si servicii pentru terti, in special de genul celor care fac parte din activitatile auxiliare: preparare mixturi asfaltice, betoane, mortare, prefabricate si produse de balastiera etc.

Din toate aceste surse, "Citadin" a realizat anul trecut venituri de 29,34 milioane RON, cu 8,72 milioane RON mai mari decat cele previzionate la inceputul anului trecut.

Din totalul veniturilor realizate, productia stocata se ridica la 8,24 milioane RON, iar 21,05 milioane RON provin din activitatea de baza, ceea ce inseamna ca societatea a depins intr-o masura covarsitoare de banii de la bugetul local si de comenzile primite din partea Primariei.

Bugetul municipalitatii, insa, este ca o plapuma de care se trage in toate partile si nu reuseste sa acopere niciodata in totalitate domeniile legate ombilical de administratia locala.

Tocmai din aceasta cauza, conform raportarii privind principalii indicatori economico-financiari la 31 decembrie 2005, "Citadin" inregistra un total al valorii productiei neincasate de 8,824 milioane RON, suma din care 75%, respectiv 6,618 milioane RON, reprezinta datoriile Primariei Iasi catre aceasta societate.

Din acest motiv, la aceeasi data, "Citadin" inregistra un sold catre furnizori de 5,2 milioane RON, din care 4,39 milioane RON reprezentau restantele, unele mai vechi de un an.

De asemenea, societatea a fost si actionata in judecata de catre doi creditori, SC "Asam" SA si SC "Com Beton" SA, care au demarat procedura executarii silite, primul avand de incasat o suma totala de 106.025 RON, iar celalalt 269.039 RON, o mare parte din aceste valori intrand in conturile creditorilor dupa blocarea conturilor.

Deviza anului 2006: reducerea cheltuielilor

Orice dependenta, chiar daca o perioada confera o stare de bine si de lejeritate, la un moment dat poate crea probleme mari, atunci cand sursa de satisfacere a nevoilor seaca.

Situatia este valabila si in cazul dependentei fata de bugetul local, iar atunci cand acesta devine insuficient, cei care isi planifica viata pe baza banilor publici intra in criza.

Acesta este si cazul "Citadin", primul semnal al instaurarii sevrajului fiind primit la mijlocul lunii ianuarie, atunci cand conducerea "Citadin" a primit din partea Directiei Tehnice a Primariei Iasi o adresa din care reiese clar ca anul 2006 va fi unul foarte dificil.

"Avand in vedere proiectul de buget pentru anul 2006, va solicitam o analiza privind dimensionarea capacitatii de productie in functie de resursele alocate prin bugetul local.

Mentionam faptul ca nu dorim sa intervenim in stabilirea prioritatilor unitatii dumneavoastra, avand in vedere posibilitatea de a va orienta si spre terti", se arata in adresa.

Cu alte cuvinte, departamentul de specialitate al Primariei a indicat celor de la "Citadin" sa nu se bazeze prea mult pe banii de la bugetul local, sugerandu-le ca ar fi bine sa se gandeasca serios la contractarea unor lucrari pentru terti.

Tinand cont de aceasta atentionare, "Citadin" si-a proiectat un buget de venituri in care din activitatea de baza se anticipeaza obtinerea a 15,5 milioane RON, cu 5,5 milioane RON mai reduse decat cele estimate la inceputul anului 2005.

Din aceasta suma, se conteaza pe 13,5 milioane RON de la bugetul local, pentru reparatiile si intretinerea strazilor, realizare de marcaje rutiere si alte activitati, veniturile din prestari constructii catre terti fiind estimate la 2 milioane RON.

Aceasta fundamentare s-a realizat tinand cont de resursele alocate lucrarilor specifice prin bugetul local, precum si contractelor aflate in derulare cu diversi alti clienti.

De ochii lumii, in fundamentarea proiectului s-a precizat ca societatea isi propune sa castige noi clienti si sa se angajeze in lupta pentru lucrarile executate din fonduri SAPARD, ANL etc.

In orice activitate economica sanatoasa, aparitia perspectivelor unei crize financiare sau a unei reduceri a veniturilor atrage o analiza la sange a cheltuielilor si adoptarea de masuri de reducere a acestora.

Chiar daca nu poate fi o regula absoluta, in marea majoritate a cazurilor primul sector vizat este cel al cheltuielilor de personal.

Ca atare, Adunarea Generala a Actionarilor de la sfarsitul lunii ianuarie a constatat ca prima masura propusa de conducerea "Citadin" pentru diminuarea cheltuielilor este disponibilizarea a circa 100 de angajati, din cei 425 existenti la sfarsitul anului trecut.

Conform propunerii, "Citadin" va avea in medie, in acest an, 310 angajati. In acest fel, societatea va economisi, in comparatie cu anul trecut, 810.000 RON.

Actionarii, respectiv reprezentantii municipalitatii, nu au aprobat inca aceasta idee, dar in mod aproape sigur masura va fi oficializata in cadrul viitoarei sedinte, de la inceputul lunii martie.

In nota de fundamentare a bugetului sunt prevazute si alte capitole la care se diminueaza cheltuielile, dar in mare parte acestea sunt efect al reducerii activitatii si a personalului.

Paine si... fotbal

Rostul bugetului local este de a acoperi nevoile urbei, atat cele legate de functionarea cotidiana, dar si dezvoltarea in perspectiva.

Sintetic spus, din bugetul local se cumpara painea necesara supravietuirii si dezvoltarii orasului. Numai ca edilii Iasului au o viziune un pic mai cuprinzatoare in ceea ce priveste nevoile alegatorilor.

Chiar daca nu ei au descoperit reteta, pe langa paine, cetatea are nevoie si de circ. Varianta moderna a circului, in privinta Iasului, este data de lupta "gladiatorilor" din Dealul Copoului pentru supravietuirea in Divizia A de fotbal.

Clubul de fotbal "Politehnica Iasi" are nevoie de bani, iar sumele nu sunt deloc mici, pentru a contribui la slefuirea blazonului orasului, iar daca din incasarile din vanzarea biletelor si alte activitati secundare nu se obtin sumele necesare, trebuie ca actionarii sa asigure supravietuirea echipei.

Principalul actionar este Consiliul Local, prin extensie toti iesenii, considerandu-se ca este de datoria lor sa scoata bani din buzunar pentru a putea defila cu fruntea sus in lumea sportiva.

Problema este ca in urma oricarui sondaj posibil, majoritatea iesenilor ar prefera sa aiba in primul rand strazi mai bune, iluminat public de calitate, siguranta, capitolul "fotbal" fiind lasat mult in urma altor probleme de care ar trebui sa se ocupe edilii.

Intr-un astfel de context, trebuie gasite solutii pentru ca alegatorii sa nu-si dea seama ca platesc din propriu buzunar acest "circ".

Fiind o societate care are ca unic actionar Consiliul Local, "Citadin" nu putea ramane indiferenta la aceasta problema.

Anul trecut, unitatea a constituit un buget pentru cheltuieli de reclama si publicitate destinat special clubului de fotbal.

Pana la sfarsitul lunii decembrie, societatea platise pentru reclama de la stadion 104.613 RON. In acest an, obiectivele clubului fiind mai mari, suma alocata din bugetul "Citadin" pentru fotbal aproape ca s-au dublat: 192.000 RON, adica aproape doua miliarde de lei vechi.

Probabil ca reclama la meciurile de fotbal este una din solutiile prin care se incearca atragerea de noi clienti, de care "Citadin" are nevoie ca de aer.

Printre acesti potentiali parteneri de afaceri se numara cele cateva mii de suporteri care asista la meciurile de acasa ale echipei si care nu stiu la cine sa apeleze pentru amenajarea curtilor vilelor si asfaltarea trotuarelor din fata resedintelor lor, precum si milioanele de telespectatori care urmaresc infrigurati si captivati de jocul fantastic al fotbalistilor din Copou canalul "Telesport", cel care transmite majoritatea meciurilor echipei iesene…

Nu contesta nimeni ca un oras mare are nevoie si de o echipa de fotbal pe masura, numai ca in majoritatea cazurilor un astfel de club functioneaza cu finantare privata, iar managementul privat gaseste solutii pentru acoperirea nevoilor financiare ale echipei, eventual si cu sprijinul suportului moral al autoritatilor locale.

Dar atunci cand primul microbist al orasului este chiar primarul, este de datoria tuturor contribuabililor sa-i impartaseasca dragostea pentru fotbal.

Potrivit unei hotarari de Consiliul Local, municipalitatea contribuie lunar cu 500 de milioane de lei vechi la bugetul de venituri al clubului, ceea ce inseamna un total de 6 miliarde de lei anual, adica a cincea parte din bugetul alocat constructiei de locuinte sociale in acest an.

"Citadin", ca o societate care traieste aproape in exclusivitate din banii obtinuti pe lucrarile executate la comanda Primariei, contribuie si ea cu aproape doua miliarde de lei la finantarea echipei.

Mai conteaza ca acesti bani ar fi putut salva macar 20 de locuri de munca din cele care vor disparea din schema de personal a societatii, sau ca suma in cauza reprezinta aproximativ 10% din totalul investitiilor propuse a se executa in acest an din sursele proprii ale societatii?

In conditii normale, aceasta intrebare ar putea sa nu fie una retorica…

Articol preluat din IASI Invest - primul saptamanal iesean de afaceri (www.iasiinvest.ro)