Scena politica sufera niste mutatii uriase. Alianta pare ca sta sa se destrame, dar nici gand. Deocamdata, PD pare decis sa stranga tot ce poate pentru a crea mega-partidul dorit de Traian Basescu, in timp ce PNL face strategii si se da fioros la „dusmanul" Basescu.

PSD zvacneste din cand in cand, la fel ca PC sau UDMR. Interesanta in ultima perioada pare a fi evolutia partidelor neparlamentare, a acelor formatiuni de 1-2 procente, care, paradoxal, au inceput sa prezinte interes pentru mai toata lumea.

Este vorba in primul rand de PN"CD, PG, PP si PC, toate menite, pana la urma, sa se contopeasca in partidul prezidential.

Tratati cu refuz de PNL, care nu doreste o fuziune cu PD, democratii nu au renuntat la crearea mult doritului „partid de centru-stanga, fundamentat pe doctrina populara". Ca urmare, Emil Boc a precizat ca PD este gata sa absoarba orice partid crestin-democrat.

Tinand cont de oferta de pe piata, privirile democratilor par indreptate spre PPCD-PN"CD, PNG, PP si „imorala solutie" PC.

Deocamdata, Boc a nominalizat doar PPCD – care a si precizat ca a receptionat favorabil mesajul – si a tinut sa precizeze ca „nu va pune in pericol Alianta" prin demararea unor discutii cu grupuri formate din liberali dispusi sa fuzioneze cu PD.

Au aparut in presa din ultimele zile numele Monei Musca, al lui Cristian Boureanu, Valeriu Stoica si Raluca Turcan, care ar fi dispusi sa paraseasca PNL in favoarea PD.

Daca acest lucru se va intampla, el nu va avea loc in viitorul apropiat, Alianta fiind menita sa reziste pana in 2008, in ciuda certurilor din fiecare zi dintre democrati si liberali.

Mai interesante pentru PD, dupa cum scriam mai sus, sunt respectivele formatiuni care, desi mici, fara zestre politica importanta si fara notorietate, au cateva atuuri care le fac cu ochiul democratilor.

PNTCD are traditia si mai ales relatiile externe foarte bune in zona popularilor europeni, PP (formatiunea condusa de Corneliu Ciontu) este compusa din cativa parlamentari foarte folositori politicii democrate, in timp ce PNG il are pe Gigi Becali (caruia oricum, nu i se prefigureaza un viitor in partidul prezidential din cauza imaginii prea sifonate).

Parlamentarii sindicalisti din Partidul Blocul National Sindical au semnat saptamana trecuta protocolul de fuziune cu formatiunea condusa de Gheorghe Ciuhandu care desi se prezinta drept PPCD, legal se numeste tot PN"CD.

Grupul BNS a parasit partidul lui CV Tudor pentru a se alatura lui Corneliu Ciontu care a infiintat Partidul Popular, iar acum au trecut la PN"CD (PPCD) cu perspective fuziunii cu PD. In marele partid prezidential sunt asteptati o serie de parlamentari PRM, PC si PSD.

Democratii au pornit deja ofensiva de racolare atat la nivel local, cat si parlamentar.

Mesaj disperat de auto-imbarbatare

In acelasi timp, PSD incearca sa faca fata cruciadei lansate impotriva social-democratilor cu sau fara probleme morale sau de legalitate. Liderii PSD nu au nici o strategie pentru a se reabilita si lasa partidul sa se duca in jos.

Social-democratii nu au fost treziti la realitate nici macar de ultimul sondaj de opinie comandat chiar de PSD care arata partia pe care aluneca formatiunea lui Geoana.

In loc sa ia ceva masuri politice, Mircea Geoana lanseaza mesaje aproape patetice& „Ultimul sondaj de opinie ne arata un lucru pe care il stim cu totii – PSD se confrunta cu anumite probleme mai ales din punct de vedere al imaginii.

Suntem constienti de acest lucru, ni-l asumam si tocmai de aceea atat partidul, cat si eu, ca lider al acestuia, trebuie sa ne apucam de treaba si sa rezolvam aceste probleme.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem si, fara indoiala, cel mai important, este sa venim cu solutii la problemele reale ale oamenilor, sa gasim o rezolvare eficienta pentru nevoile de zi cu zi ale celor multi.

Urmatorul lucru esential pe care trebuie sa il avem in vedere este pregatirea unei garnituri de oameni, o echipa puternica, tanara, din care sa putem alege viitorii nostri candidati.

Acum, cand partidul nostru trece prin momente dificile, putem spune cu convingere ca cei care vor avea taria de a ramane in PSD vor face parte si din echipa viitoarei guvernari.

Suntem constienti ca operatiunea «Bugetul si Parchetul» pentru racolarea membrilor alesi ai PSD din structurile locale functioneaza cu motoarele din plin, insa acest lucru nu ne poate speria.

Cine crede ca Partidul Social Democrat se va destrama, isi face iluzii desarte, pentru ca partidul nostru a avut si are forta de a rezista oricarui tip de presiuni, astfel incat sa exprime adevarata forta a stangii in democratia romaneasca".

Acest mesaj a fost lansat de Mircea Geoana la finalul saptamanii trecute, la aproape un an de la deschiderea crizei in PSD.

Fantoma Petre Roman urmareste PSD

Scapat deocamdata de securea unor colegi de partid, Geoana a inceput sa aiba probleme cu „fantomele" trecutului politic, respectiv cu Petre Roman. Liderul PSD se teme ca desele discutii dintre Iliescu si Roman l-ar putea aduce pe fostul premier in partidul sau.

Ca urmare, Mircea Geoana a decis sa participe si el la o parte a acestor discutii (la cele oficiale) la care s-a autoinvitat. Prima masa rotunda pe tema unificarii stangii politice va avea loc zilele acestea, fiind organizata de Petre Roman.