In exclusivitate pentru " Buna ziua, ARDEAL", liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu demonstreaza ca Boc ramane, rand pe rand, fara candidati in tentativa de a forma cel mai mare partid de centru-dreapta. Dupa PNL si PPCD arata spatele fuziunii cu PD. Gheorghe Ciuhandu este presedintele PPCD (PN" CD).

In anul 1996 a fost ales in functia de primar al municipiului Timisoara, fiind reales in anul 2000 pentru un nou mandat, iar in 2004 pentru al treilea mandat. Ciuhandu a intrat in atentia presedintelui PD, Emil Boc dupa esecul stabilirii unui numitor comun cu PNL in legatura cu mult discutata fuziune.

Boc si-a declarat intentia de a realiza o fuziune cu PPCD si in acest sens a sustinut ca in cursul acestei saptamani va face o vizita la Timisoara pentru a discuta personal cu Gheorghe Ciuhandu.

Acesta sustine insa ca o fuziune cu PD este inacceptabila, atat din motive politice cat si din cauza " aventurii" avute cu PD in guvernarea CDR intre anii 1996-2000, cand Traian Basescu, pe atunci presedintele PD, le-a pus destule " bete in roate" taranistilor incat sa ramana reticenti la intentiile lui Boc din

prezent. De asemenea, declaratia lui Boc, conform careia, in cazul in care PNTCD rateaza in decursul a trei mandate o reprezentare in Parlament, poate fi exclus din PPE, a fost infirmata de presedintele Ciuhandu.

Reporter& Ati preluat de curand prin absorbtie UCS (Uniunea Crestin Sociala) castigand cinci deputati. Exista vreo conditie in Partidul Popular European (PPE), prin care trebuie sa aveti reprezentanti in Parlament?

Gheorghe Ciuhandu& Nu. Noi suntem membri de la bun inceput in Partidul Popular European. E adevarat ca la momentul respectiv eram parlamentari dar din 2000 nu mai suntem membri in Parlamentul Romaniei si cu toate astea PNTCD si-a pastrat statutul de membru asociat si nu se pune de nici fel problema de a nu fi mentinut in PPE.

Deci noi nu suntem actualmente in Parlament, dar ne straduim prin alegerile care vin sa reusim sa revenim.

Daca pe parcursul legislaturii actuale vin deputati sau vin sa zicem prim absorbtie noi aderenti care sunt si parlamentari, cu atat mai bine si pentru imaginea partidului si pentru faptul ca partidul se poate manifesta prin intermediul acestor parlamentari intr-un cadru oficial al Parlamentului Romaniei care, pe langa plusul de imagine, ofera si putinta de ati expune niste puncte de vedere.

Rep.& Dar exista totusi vreo conditie ca, in cazul in care, pe durata a trei mandate, nu obtineti reprezentanti in Parlament nu veti mai putea face parte din PPE?

G.C.& Stiu ca se vorbeste despre acea conditie eu n-am vazut niciunde aceasta conditie. E doar un zvon.

"Nu dorim sa ne integram intr-un mega-partid"

Rep.& Cum raspundeti la propunerea PD pentru o eventuala fuziune?

G.C.& Fuziunea cu PD nu se pune si vreau sa precizez foarte clar acest lucru si desi am repetat in repetate randuri multi persista pe aceasta idee. Si pentru ca in Ardeal PNTCD este un partid foarte bine cunoscut vreau sa-i asigur pe toti aderentii si simpatizantii nostri ca nu se pune problema unei fuziuni.

Noi suntem un partid crestin-democrat si dorim sa ne topim sa ne dizolvam sa fuzionam cu un partid care actualmente a intrat in PPE venind de pe un spectru de stanga si nu avem nici aceeasi istorie nici acelasi traseu politic si nu impartasim in totalitate aceleasi valori.

Noi impartasim niste valori crestin-democrate clare. Ca atare ceea ce putem accepta si ceea ce credem ca este in spiritul, chiar a recomandarilor PPE, este ca in Romania sa avem relatii de colaborare cu UDMR, relatii de colaborare cu PD, UDMR fiind membru asociat iar PD observator. Proiectul de care spunea domnul Boc noi il vedem in urmatoarea forma.

Este vorba de un pol popular care sa grupeze diverse partide de centru-dreapta care sa isi pastreze individualitatea fiecare in parte, dar care sa se regaseasca pe o lista comuna si pe niste obiective comune in spiritul PPE, fara a-si pierde insa identitatea.

Ponderea acestor partide pe liste, daca vor fi alegeri anticipate sau alegeri la scadenta normala, se poate asigura pe baza unor sondaje, unor negocieri. Daca vom participa la un astfel de proiect politic, in nici un caz nu vom participa ca dizolvati in PD.

Daca acest lucru se intelege, ca dorim sa ne pastram identitatea crestin–democrata, dar suntem in acelasi timp dispusi sa colaboram la o astfel de structura politica, eu cred ca este un progres.

In nici un caz nu dorim sa ne integram intr-un mega partid sau intr-un asa zis partid prezidential, noi suntem crestini-democrati fara sa ne bazam pe criterii de oportuniste si interes.

Apreciem insa ca in momentul de fata in Romania e bine sa existe un centru-dreapta puternic sub forma unui pol popular in care se pot regasi si crestin-democrati cum suntem noi si care la nivelul PPE reprezinta fractiunea majoritara peste 80%, se pot regasi si conservatori, ma refer de exemplu la conservatori englezi

si nu ma refer la partidele omonime din Romania. Vreau sa ne regasim intr-o anumita structura doar daca se poate. Dar dorinta noastra nu trebuie confundata cu asimilarea intr-un alt partid.

Rep.& Dar credeti ca ar functiona un asemenea pol. S-ar putea realiza o comunicare eficienta intre partide?

G.C.& Sunt exemple in acest sens. Polul Libertatii din Italia este tot un pol de centru-dreapta care cuprinde mai multe partide. Forta Italia cuprinde partide crestin-democrate de dreapta care au aparut dupa dizolvarea crestin-democratiei italiene, cuprinde si partide regionale.

In Franta exista un exemplu similar, Uniunea pentru Majoritatea Prezidentiala, care s-a format pe scheletul partidului lui Jacques Chirac, Uniunea pentru Republica dar aceasta nu inseamna ca nu sunt si alte formatiuni integrate in aceasta structura insa fara a-si pierde identitatea.

Rep.& Avant experienta CDR, care credeti ca va fi soarta Coalitiei? Credeti ca va rezista pana la urmatoarele alegeri?

G.C.& Nu stiu. Dupa evenimentele din ultima vreme cred ca exista intre partidele componente o anumita stare de tensiune. Este o problema care in momentul de fata ma depaseste, desi declaratiile oficiale spun ca aceasta Alianta va ramane.

Cred ca aici depinde foarte mult si de modul in care cei doi componenti, PNL si PD, reusesc sa isi armonizeze pozitiile, si in ce masura presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu gasesc un numitor comun.

Rep.& Emil Boc a anuntat ca va va face o vizita pentru a discuta de fuziune. In principiu s-ar putea ajunge la o intelegere?

G.C.& Eu am vorbit cu domnul Boc in doua randuri si i-am spus si dansului cam cum vedem aceasta configurare, inclusiv configurarea acelui pol de centru-dreapta. Evident ca nu poti trage o concluzie a priori. Trebuie mai intai sa te intalnesti si sa discuti. Dar a negocia nu inseamna automat a accepta si punctul celuilalt de vedere.

O negociere este reusita cand pe baza unui dialog fiecare parte reuseste sa impuna o anumita conditie la care tine. Vom discuta, dar repet, a discuta nu inseamna ca din momentul acela vom merge pe varianta propusa de Boc. Dupa cum nu inseamna nici ca Boc va accepta varianta noastra.

Oricum trebuie sa ne intalnim ca doi oameni civilizati sa ne lamurim si sa discutam aceasta situatie.

"Improvizatiile Aliantei, cu atragerea PUR, nu au succes"

Rep.& Care credeti ca vor fi perspectivele PPCD. Veti reusi o reprezentare mai buna dupa alegerile viitoare?

G.C.& Se simte in opinia publica romaneasca o dorinta de schimbare, o asteptare, deoarece ceea ce a oferit Alianta DA pana in prezent este departe de asteptarile electoratului. si cred ca lumea incepe incet sa se dumireasca de ceea ce spuneam noi in 2004, dar lumea nu recepta din cauza teoriei votului pierdut acordat PNTCD.

Faptul ca lipseste un partid crestin-democrat autentic de pe scena parlamentara romaneasca dezechilibreaza acest parlament. Toate improvizatiile facute de catre Alianta, cu atragerea PUR, nu au succes. Lipseste un element de substanta.

O astfel de viziune politica crestin-democrata, axata pe valorile morale, pe valorile responsabilitatii, pe valorile traditionale romanesti cum este biserica si familia.

Si atunci intr-un atare context prevaleaza politicianismul si prevaleaza tot felul de aranjamente politice mai mult sau mai putin oculte, de moment, dar nu de perspectiva. Noi credem ca avem un potential de crestere.

Eu cred ca exista oameni care ne-ar vota pentru ca ar dori sa vada o schimbare sau ar dori sa vada altceva decat aceste certuri perpetue. si cred ca elementul moral incepe si lumea sa-l aprecieze. Sunt conditii intrunite pentru ca PNTCD sa creasca insa cu o singura conditie.

Sa se inteleaga ca, PNTCD trebuie sa fie un partid care sa se deschida, sa se adapteze la anumite schimbari care exista in societatea romaneasca. Nu mai putem gandi in permanenta prin prisma trecutului.

Insa si abordarea de viitor trebuie facuta pe baza unor principii care sa ateste continuitatea noastra fata de valorile lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, dar adaptate la niste forme mai moderne. Deci aici intervine si aceasta necesitate a dialogului pentru ca nu putem sa ramanem inchistati in noi insine.

Rep.& Credeti ca veti reusi sa schimbati imaginea care inca mai persista in randul populatie in legatura cu esecul guvernarii 1996-2000?

G.C.& Eu va spun ca acea guvernare, nu sunt neaparat avocatul acelei guvernari, dar acea guvernare care are mai multe merite. In primul rand are meritul ca a schimbat macazul politic al Romaniei dinspre est catre structurile euro-atlantice.

Are meritul ca atunci au inceput primele reforme economice vizand privatizarea, vizand retrocedarile de proprietate, deci vizand intarirea segmentului privat in detrimentul sectorului de stat. Atunci au fost primele incercari de a schimba inclusiv economia romaneasca.

Au inceput acele reforme economice care au dus la eliminarea unor intreprinderi neproductive, au atras investitii, primele investitii straine. Sa nu uitam ca pana in 1996, Romania era cvasi-necunoscuta in peisajul investitional european.

Dupa 1996 au inceput sa apara investitii masive, de exemplu aici in zona Timisoarei, noi am avut o crestere continua aici si orice s-ar spune am avut o administratie crestin democrata incepand cu 1996.

Ceea ce nu s-a reusit atunci a fost intr-adevar o solidaritate in actul guvernamental, mai cu seama din cauza PD care a obstructionat tot ceea ce a insemnat proprietate si reforma economica reala in Romania, iar PNTCD a avut inabilitatea de a prelua tot pasivul guvernarii pe sine.

Desi in domeniile in care ministrii nostri cred ca s-au facut reforme reale.

Rep.& Mai exista animozitati intre PPCD si PD datorita istoriei comune?

G.C.& Suntem oameni cu totii si evident ca pot sa existe astfel de animozitati si cand unul il ignora pe celalalt aceste animozitati in loc sa se estompeze raman sau chiar cresc.

Faptul ca PD doreste un dialog cu noi mi se pare un lucru pozitiv si de aceea am si raspuns pozitiv la aceasta intentie. Conform aderentei la PPE trebuie sa avem acest dialog, dar nu trebuie sa ne dizolvam de nici un fel in PD si sa ne continuam existenta de sine statatoare ca si crestin-democrati.