In data de 11 martie s-au implinit doi ani de cand in gara Atocha din Madrid explodau trenurile mortii. In acel masacru ce a socat intreaga lume civilizata au murit sute de oameni nevinovati, printre care si zeci de romani. Valcea s-a numarat printre judetele Romaniei care si-au adus jertfa in razboiul surd impotriva terorismului.

Gabriela Dima, plecata la munca in Spania, se afla chiar intr-unul din vagoanele in care a explodat bomba. A fost adusa in Romania cu toate onorurile, familia ei a primit sume mari de bani de la guvernul spaniol. Zecile de mii de euro nu au reusit insa sa alunge lacrimile familie.

O mama si un copil au ramas singuri pe lume; cea care le lumina viata s-a dus. Acum, la doi ani de la masacrul din Madrid, la Valcea, nimeni nu si-a amintit de Gabriela Dima. Nimeni nu a dat un telefon, nici un oficial nu a mai catadicsit sa faca pe filantropul.

Autoritatile romane si spaniole si-au facut datoria: au dat niste bani familiei si atata tot. Anul acesta, Gabriela ar fi implinit 38 de ani.

Nepasare

Intr-un apartament din cartierul Ostroveni al Ramnicului, o femeie in varsta si nepotul ei de 11 ani. Poze si amintiri peste tot. Victima a atentatului de la Madrid, Gabriela Dima a lasat in urma un copil, „aurul meu" cum ii spunea. Doar familia o mai plange pe Gabriela. Autoritatile s-au spalat pe maini; ce-a fost, a fost.

Numai in primul an, dupa ce a murit Gabi, oficialitatile si-au exprimat regretul. Peste 100 mii de euro au fost oferite familiei, in rate lunare, de guvernantii spanioli, care au vrut astfel sa-si exprime regretele. Autoritatile romane au fost mai zgarcite: au dat fiecarei familii indoliate cate 300 milioane lei.

Gabriela plecase in Spania la munca, pentru a-i oferi fiului sau o sansa in viata. Isi gasise de lucru si statea in gazda la niste prieteni. Din putinul pe care il castiga, Gabriela trimitea lunar acasa bani – cateva sute de euro.

Locuia in cartierul Coslada din Madrid, zona in care isi duc zilele multi romani. Nu a dus o viata linistita, dar era o femeie puternica. A reusit sa treaca peste un divort greu, ajutata in buna masura de mama ei.

Banii nu au adus acea liniste mult asteptata; din contra, au aparut lacomii meschine Atunci cand si-a cumparat un apartament, Gabriela l-a trecut in contract si pe prietenul sau. „Cand a aflat ca urma sa primim bani, a venit si ne-a cerut 15.000 de euro, partea lui de apartament.

Ne-a amenintat de nenumarate ori", povesteste mama Gabrielei. Din banii primiti de la autoritati, rudele Gabrielei au ridicat o vila in comuna Budesti, care mai tarziu va fi a lui Adi. Si-au luat si doua masini si au renovat apartamentul din Ramnicu Valcea.

Nimic nu se compara insa cu golul pe care Gabriela l-a lasat in sufletul celor apropiati.

Asteptare

Chiar si dupa doi ani, Adi, in varsta de 11 ani, fiul Gabrielei, nu a reusit sa-si revina dupa cumplita pierdere. S-a inchis in el, nu se mai joaca, nu mai rade. Cand este intrebat de mama lui, Adi, trebuie intai sa-si potoleasca plansul. Inghite greu si se uita pierdut. „Era prietena mea cea mai buna. O vreau inapoi.

Era totul pentru mine si mi-e dor de ea", spune trist baietelul. Desi acum are bani sa-si faca toate poftele, nimic nu il mai poate inveseli. Cand nu are lectii de facut, Adi se joaca la calculator. Din cand in cand se plimba prin casa si se uita la tablourile insiruite cu mama sa.

Chiar daca i-a fost greu sa se mai concentreze la scoala, Adi nu a renuntat. Stie ca din cer, Gabi e mandra de el si ca il considera un curajos, un barbat adevarat. Si totusi, nu numai mama ii lipseste lui. Mai are si un tata, insa unul care nu stie nici macar cati ani are fiul sau.