Cantina Universitatii din Oradea a fost inchiriata, pe criterii clientelare, printr-o licitatie trucata, firmei fostei secretare a lui Teodor Maghiar senior, Adriana Giurgiu

Cu toate ca profitul lunar maxim al cantinei nu are cum sa depaseasca 150 de milioane de lei vechi pe luna, S.C. Gamaradi SRL Oradea a „plateste" doar chirie 7500 de euro pe luna

Firma castigatoare a fost infiintata in anul 2005, nu dispune de experienta in domeniu, cum se solicita in caietul de sarcini, si beneficiaza de un Contract de inchiriere preferential

Uite cine castiga

Licitatia pentru inchirierea spatiului in care functioneaza cantina Universitatii din Oradea a avut loc in data de 28.07.2005.

Criteriul de departajare stabilit de organizator a fost „pretul cel mai mare"; la oferte egale, s-ar fi luat in considerare si proiectul de modernizare-dezvoltare (modificarile ulterioare, utilarea si dotarea prevazute, cuantumul investitiei propuse) si de desfasurare a activitatii cantinei.

La licitatie au participat 4 societati comerciale: S.C. Sinergo Service SRL Oradea (care a oferit 4210 euro pe luna), S.C. Grandhill Exim SRL Oradea (care a oferit 3000 de euro pe luna), S.C. Costdul Agroprod SRL Tinca (care a oferit 5121 euro pe luna) si S.C. Gamaradi SRL Oradea (care a oferit, atentie, 7500 de euro pe luna).

Primele doua firme au fost excluse de la licitatie deoarece „din documentatia depusa a lipsit copie legalizata dupa hotararea judecatoreasca de infiintare a societatii". A castigat S.C. Gamaradi SRL Oradea, firma la care este actionara si fosta secretara a lui Teodor Maghiar senior, Adriana Giurgiu.

Deschiderea ofertelor s-a facut in ordinea cronologica a depunerii documentatiilor, dupa principiul „primul depus, primul deschis". Intamplator sau nu, S.C. Gamaradi SRL a depus ultima oferta si, deci, a fost deschisa ultima, oferind o chirie de 7500 de euro pe luna, castigand licitatia.

Caietul de (ne) sarcini

Coform Caietului de sarcini, „cel care adjudeca licitatia este obligat sa asigure urmatoarele conditii: o investitie minima de modernizare in cuantum de 10.000 de euro; asigurarea unui numar minim de luare a mesei pentru 200 de persoane pe serie si a unui numar minim de 2000 de persoane ce pot fi deservite zilnic; sa realizeze investitia propusa in termen de 6 luni de la data adjudecarii licitatiei".

In aceste conditii, criteriul de departajare trebuia sa fie unul tehnico-economic, care sa instituie si o verificare a capacitatii tehnice si financiare a ofertantilor, deoarece este greu de crezut ca oferirea unei sume mari drept chirie presupune obligatoriu si indeplinirea conditiilor impuse prin caietul de sarcini (exista premisa ca o societate fara experienta in domeniu sa fie desemnata drept castigatoare).

Un alt argument in favoarea celor afirmate mai sus il constituie si conditia impusa prin caietul de sarcini prin care „locatarul se obliga ca, pe toata durata contractului, sa nu schimbe destinatia spatiului inchiriat, care este aceea de cantina universitara (studenteasca) clasificata ca restaurant.

Din analiza celor doua conditii rezulta ca societatea castigatoare trebuie, in mod obligatoriu, sa dispuna si de experienta si capacitatea necesare prestarii unui serviciu de calitate in alimentatia publica.

Ei bine, S.C. Gamaradi SRL a fost infiintata in anul 2005, dispune de un capital social de 200 RON, iar de experinta in domeniu nici nu poate fi vorba.

Mai mult, pretul oferit de aceasta depaseste cu mult venitul estimat pentru activitatea presata, suma imposibil de realizat si de catre o firma cu experienta (In anul scolar 2004-2005, cantina a deservit 500 de studenti, pretul unei mese fiind de 60.000 de lei.

Cota de profit este de maxim 15%, adica 10.000 de lei pe portie. Venitul astfel obtinut nu depaseste 150 de milioane de lei vechi pe luna. La care se adauga utilitatile (aproximativ 30% din cifra de afaceri), salariile personalului si sa constituie un fonmd de rulaj pentru aprovizionare).

Unul dintre participantii la licitatie a declarat ca „nu vor reusi sa plateasca nici macar chiria. A fost o licitatie trucata si se urmaresc alte scopuri".

Contract de inchiriere… preferential

Din cele descoperite de noi, si Contractul de inchiriere a fost intocmit in sprijinul societatii castigatoare.

„Locatorul poate scuti locatarul de plata chiriei pentru suma echivalenta cu investitiile realizate de catre acesta in spatiul inchiriat…; Costul chiriei poate fi renegociat anual, in functie de reglementarile legale incidente, pe baza de act aditional" – sunt doar doua dintre prevederile Contractului de inchiriere care confirma caracterul discriminatoriu si preferential al intocmirii documentatiei aferente licitatiei organizate de Universitatea din Oradea. Dupa cum se poate remarca, firma castigatoare poate sa nu platasca chiria si, ulterior, chiar sa negocieze scaderea cuantumului acesteia.

De asemenea, la data desfasurarii procedurii de licitatie prin atribuirea contractului de inchiriere S.C. gamaradi SRL Oradea, deoarece firma are intre actionari o angajata a Universitatii din Oradea, s-au incalcat prevederile legii nr. 128/1997 – privind Statutul personalului didactic care dispune cu titlu imperativ „Nu pot ocupa posturile didactice, de conducere sau de indrumare si de control in invatamant persoanele care desfasoara activitati incompatibile cu demnitatea functiei didactice, cum sunt: a) prestarea de catre cadrul didactic a oricarei activitati comerciale in incinta unitatii de invatamant sau in zona limitrofa (…).

Cine pierde?

Pe langa toata mascarada unei licitatii „cu cantec", cei care au de pierdut sunt doar studentii. Pentru ca S.C.

Gamaradi SRL sa poata face profit (ca doar acesta este scopul oricarei societati comerciale), acestia vor fi obligati fie sa scoata din buzunar o suma mai mare pentru masa, fie vor primi, la aceiasi bani, mancare mult mai proasta.

Oricum, si pana la schimbarea administratorului cantinei, masa oferita studentilor era de o calitate indoielnica, „grosul" alimentelor facand deliciul VIP-urilor care participau la banchetele organizate de rector. Sau la nuntile care se organizau aici si care aduceau in ban in plus in buzunarul administratorului.

Cantina Universitatii din Oradea este situata in incinta campusului, pe strada Universitatii nr. 1.

Spatiul cu suprafata de 1062 mp este alcatuit din teren in suprafata de 762 mp si cladire, pe doua nivele, lift de marfa, camere frigorifice, carmangerie, magazii, punct PSI, curte interioara acoperita, sala de mese cu sistem de climatizare (cu suprafata de 276 mp, care are acces la toate facilitatile). Obiectul de activitate este „alimentatie publica – cantina studenteasca cu autoservire.