Banii rezultati urmau sa fie folositi pentru eliberarea capilor incarcerati in Spania. In urma descinderilor s-au descoperit zeci de acte si carduri falsificate, aparatura necesara contrafacerii lor, dar si arme si unelte folosite la spargeri. La prima numaratoare, clanul avea aproape 300 de membri.

Actiunea romano-spaniola a dus la anihilarea retelei internationale conduse de clanul Tanase, care luase o amploare greu de imaginat. Aproape 300 de romani incatusati, falsificare de instrumente de plata electronice, trafic de stupefiante, trafic de minori, trafic de persoane, falsificare de documente si jafuri comise cu violenta.

Acestea sint infractiunile descoperite in urma operatiunii ce a purtat numele de cod „Braila" si care s-a desfasurat in perioada 25 ianuarie – 16 martie 2006 atit pe teritoriul Romaniei, cit si in Spania. Afacerile clanului Tanase au debutat undeva pe la inceputul anului 2003, in trei orase importante din tara: Iasi, Constanta si Braila.

Potrivit unui comunicat emis de conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), „specificul acestei grupari a constat in organizarea deosebita, dupa o ierarhie strict determinata (fiecare membru avind sarcini precise – n.r.), precum si in caracterul transfrontalier al activitatilor infractionale".

Gruparea folosea arme de foc pentru intimidarea victimelor

Referitor la traficul de persoane si de minori, mecanismul era extrem de simplu. O parte din membrii retelei racolau tinere din tara, pe care ulterior le trimiteau in tari din vestul Europei, unde erau preluate de alti membri ai retelei.

In acelasi comunicat se mai arata ca aceasta grupare mai era implicata „in trafic de droguri de mare risc si in comiterea de infractiuni cu violenta, prin folosirea de arme de foc pentru intimidarea victimelor". Ancheta echipei romano-spaniole a inceput in toamna anului trecut in baza unei cooperari internationale.

Initial, anchetatorii i-au retinut pe Cosmos Tanase (apropiat al cunoscutului interlop Ion Clamparu – n.r.) si pe Ionescu Talanu, doi dintre capii retelei. Desi au fost incarcerati, cei doi ar fi continuat sa coordoneze „afacerile", urmind ca banii rezultati sa fie folositi la eliberarea lor. La inceputul acestei saptamini, anchetatorii romani si spanioli au dat lovitura de gratie.

Au fost descoperite 900 de carti de credit falsificate

S-au facut zeci de descinderi si arestari in mai multe orase din cele doua tari.

Au fost descoperite si ridicate mijloace de falsificare a cartilor de credit, 900 de carti de credit falsificate, documente de identitate contrafacute, autoturisme de lux, bijuterii din aur, placute de inmatriculare auto false, droguri, instrumente utilizate la comiterea de spargeri, arme albe, bunuri provenite din savirsirea de infractiuni, precum si suma de 33.500 de euro.

Pe toata durata cercetarilor, mai multi atasati MAI si ofiteri de la Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate au muncit in Spania cot la cot cu autoritatile din din regat. In urma operatiunilor au fost arestati 283 de romani. 74 dintre acestia se aflau ilegal pe teritoriul Spaniei.