Partidul Conservator a organizat ieri, la Alba-Iulia, o replica a adunarii etnicilor maghiari din 15 martie de la Odorheiul Secuiesc.

Manifestatia a fost organizata de catre filiala clujeana a Partidului Conservator, condusa de presedintele Petru Calian, alaturi de simpatizanti ai acestora, precum si "reprezentanti ai unei Uniuni Civice si personalitati din PSD", dupa cum ne-a declarat Calian.

Presedintele PC Cluj a sustinut ca la eveniment au participat peste 1000 de oameni desi initial se estima o preyenta de peste 4000 de participanti.

"Prin intermediul acestei adunari s-a creat o rezolutie si s-a nascut un proiect de lege care pecizeaza ca toate persoanele din sdministratia publica sa fie obligat sa cunoasca limba romana, adica in principiu limba romana sa devina obligatorie," ne-a declarat Petru Calian.

"De asemenea, dorim ca Marko Bela sa-si ceara scuze in legatura cu declaratiile facute, in caz contrar ii vom cere demisia", a mai adaugat presedintele PC Cluj.

Prezent sambata, la sedinta comuna a Consiliului Reprezentantilor Unionali si a Consiliului de Coordonare Unional, de la Targu Mures, presedintele UDMR Marko Bela a afirmat ca "autonomia nu trebuie proclamata, ci dobandita".

Conform acestuia, ideea proclamarii autonomiei intr-o adunare publica, nu a facut decat sa ingreuneze pasii facuti in ultimii 16 ani, in acest scop. De asemenea, Marko Bela a subliniat ca autonomia economica este parte a autonomiei viitoare iar UDMR va urma sa faca demersuri pentru redobandirea averilor confiscate de regimul comunist.

Manifestarea organizata ieri a vizat sa ofere o replica romaneasca la ceea ce s-a intamplat pe 15 martie la Odorheiul Secuiesc. Cu acea ocazie, Szasz Jeno, liderul Uniunii Civice Maghiare, a citit o petitie in 12 puncte, care urmarea printre altele si proclamarea autonomiei tinutului secuiesc.

Petru Calian ne-a mai declarat ca si-a expus clar punctul de vedere in legatura cu statutul minoritatilor nationale. "Am spus tuturor ca nu voi vota niciodata acest statut si cred ca nici un partid politic nu are dreptul sa ceara asemenea drepturi", a declarat Calian.

Mesajul radical al presedintelui PC Cluj este asemanator cu cel prezentat in general in randurile PRM, probabil si din cauza ca pana nu demult Calian a fost presedintele PRM Cluj.