Sute de fosti proprietari din zeci de sate bihorene au ajuns la capatul rabdarii. Aflati intr-un conflict deschis cu "Romsilva", oamenii nu mai stiu ce sa faca pentru a pune capat taierilor masive de arbori din padurile ce urmeaza a le fi inapoiate. Din cauza problemelor funciare, secretarul unei primarii a facut un preinfarct chiar in fata Prefecturii.

Comisia de aplicare a legilor proprietatii este locul unde se desfasoara ostilitatile intre fostii proprietari ai terenurilor si padurilor confiscate abuziv de comunisti si actualul proprietar - Statul Roman. Primii isi vor inapoi mostenirile, ultimul nu vrea sa renunte la o vaca buna de muls.

Mai mult, unii functionari ai Prefecturii, la solicitarea Primariei Oradea de a se restitui proprietarilor circa doua hectare de teren pe vechile amplasamente, au devenit brusc foarte interesati de locurile unde se afla terenul.

"Daca noi avem acte in regula pe aceste suprafete, statul este obligat sa ni le dea inapoi, chiar daca pamantul s-ar afla in fata Prefecturii, de ce atitudinea aceasta ostila?", se intreba unul dintre petitionari, Stefan Nagy.

Majoritatea celor care cer inapoi paduri au foi funciare, dar nu si contracte de vanzare-cumparare, deoarece in 1945 nu exista posibilitatea cumpararii legale a acestor suprafete. Dar in Registrul Agricol din 1959, de exemplu, terenurile respective apar in dreptul detinatorilor ca arabile. Intre timp insa, inainte de '89, "Romsilva" si le-a trecut in proprietate cu de la sine putere.

La ora actuala, Directia Silvica Bihor refuza sa inapoieze padurile proprietarilor de drept, invocand motive care de care mai fantastice. O angajata a Prefecturii s-a alaturat reprezentantilor "Romsilva" si a scos la iveala un CF "sistat", care s-a dovedit a fi un fals.

Toti membrii comisiei tehnice judetene de aplicare a legilor de fond funciar au avertizat ca originalul acelui document nu este sistat si ca este vorba de un fals, insa reprezentanta Prefecturii sustine ca nu stie cine a modificat copia actului. Documentul a fost dovedit chiar de catre Oficiul de Cadastru ca fiind fals.

Vazand ca "argumentele" lor nu stau in picioare, reprezentantii "Romsilva" s-au opus din nou, de data aceasta aproape formal. Cele mai mari probleme au aparut in cazul retrocedarilor cerute de Episcopia Romano-Catolica si Greco-Catolica.

Reprezentantii clericilor au demonstrat cu foi funciare ca statul a expropriat pamantul si padurile episcopiei, dar avocatii "Romsilva" au protestat vehement. Potrivit batranilor proprietari, Regia Nationala a Padurilor aproape ca a defrisat complet suprafetele respective pe care este in pericol sa le piarda in favoarea episcopiei.

Numai in seara dinaintea sedintei comisiei, "Romsilva" a taiat si transportat din padurea ceruta inapoi circa 60 de metri cubi de lemn, in valoare de peste 400 de milioane lei vechi. "In fiecare zi se taie copaci si se transporta nu stim unde, cu toate ca am cerut la "Romsilva" sa nu mai taie pana nu se lamureste.

Este padurea noastra, ei ne fura practic averea, asa ca atunci cand o sa ne-o dea inapoi ne-o va da fara nici un copac. De ce-si bat joc de noi, ca suntem oameni batrani", a spus Ioan Pop, din satul Finis.

Din cele peste 7.000 de hectare cerute de Episcopie, statului i-ar mai reveni de drept aproape 500 de hectare. "Lovitura de gratie" a venit din partea unui tanar sef de ocol, fost angajat al "Romsilva", care a prezentat in acest sens acte doveditoare semnate chiar de reprezentantii institutiei.

Vazand ca sunt pe cale sa piarda si de aceasta data, avocatii Directiei Silvice Bihor au cerut o noua amanare. Subprefectul judetului i-a avertizat ca este a treia amanare pe care o cer si le-a dat termen sa-si clarifice pozitia, deoarece trebuie luata o decizie privind retrocedarea fostelor proprietati celor carora le-au apartinut.