Ieri dimineata, la etajele I si II din cladirea Sindicatelor, 210 tineri aspiranti la unul din cele 55 de posturi de agenti de politie scoase la concurs de IPJ Mures s-au intalnit pentru examenul final. Pentru prima data in istoria Politiei Romane, au fost scoase la concurs si posturi pe criterii etnice.

Pe cele 21 de posturi scoase la concurs pentru agenti de politie de etnie maghiara s-au prezentat 19 candidati. "In total s-au inscris un numar de 661 candidati din care 563 de barbati si 98 femei, dupa probele eliminatorii ramanand in cursa 198 de aspiranti la statutul de politist din care 155 de barbati si 43 de femei.

In numarul total de posturi au fost prevazute 10 posturi de agenti de politie pentru romi dar la inscriere s-au prezentat doar noua candidati. In urma probelor eliminatorii au ramas doar doi, care s-au prezentat la examenul final. Concursul propriu zis s-a intins pe durata a doua ore.

Apoi, pentru a nu se isca discutii, in fata fiecarui candidat, peste testul completat de ei s-a suprapus grila cu raspunsurile corecte. In acest fel, la iesirea din sala de examen fiecare dintre acesti tineri, a stiut daca a trecut sau nu proba finala", ne-a spus Livia Popa, purtatorul de cuvant al IPJ Mures.

Pe langa probele eliminatorii care au cuprins competitii sportive, testele psihologice, examenul medical, limba straina si testarea abilitatilor de operare pe calculator, un alt criteriu de selectionare a fost inaltimea. Toti candidatii la postul de agent de politie, trebuie sa aiba inaltimea de minim 1,70 metri.

Examenul cel mare

Emotiile erau prezente la tot pasul. Tinerii intre 20 si 30 de ani au asteptat cu urechile ciulite sa isi auda rostit numele pentru a putea intra in sala de examen. Ramona Alina Miller a fost unul dintre candidatii care spera sa fie printre castigatori. "Am 20 de ani si de cand ma stiu imi place dreptatea si ordinea.

Cumva era si firesc sa optez pentru a practica aceasta activitate de politist. In timpul probelor eliminatorii cand din 680 de candidati am ramas 180, nu aveam emotii. Acum am, desi am invatat legislatia si materia pentru examen.

Dar cum din totdeauna mi-am dorit sa ajung politist, voi incerca sa nu ratez", ne-a spus Ramona - Alina Miller. Asezat in pupitrul de langa ea, un alt candidat privea catre zecile de tineri din sala. "Eu nu m-am prezentat la acest concurs pentru ca nu am avut alta alternativa.

Este alegerea mea de ani de zile, si acum la 23 de ani mi s-a oferit sansa de a face munca pe care mi-o doresc de multa vreme. Emotii am pentru ca e firesc sa am. Dar cum am razbatut pana aici, sper din tot sufletul sa fiu unul dintre castigatori", ne-a spus Danut Florea.

Am vrut sa stam de vorba si cu unul dintre cei doi reprezentanti ai minoritatii rome. Si l-am gasit. "Am 20 de ani si sunt student in anul II, curs de zi la facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Am ganduri mari pentru viitor si din acest motiv am optat pentru un post de agent de politie. Sunt constient ca sesiunea din vara o voi pierde pentru ca voi fi ocupat cu noul loc de munca, dar ma voi prezenta la sesiunea din toamna. Sunt bursier si doresc sa imi mentin acest statut.

Dupa ce voi munci ca agent doi sau trei ani pe strada, imi voi da licenta in drept si voi primi gradul de ofiter. Apoi voi face un master si voi urma cursurile Procuraturii Militare. E un plan pe termen lung, iar in cei cinci ani care imi stau in fata pana la realizarea dorintelor mele se pot intampla multe. Sper sa se intample doar lucruri bune", ne-a spus Remus - Anatol Damian.

In ultimul timp, fata politiei se schimba. Tinerii care ieri erau in focurile examenelor, sunt o parte a acestei realitati.