In comuna valceana Lalosu mai exista doar o singura fantana de unde localnicii mai pot bea apa potabila. Situatia este destul de grava, deoarece oamenii sunt obligatio sa care apa cu galetile, iar la fantana cu pricina se formeaza de multe ori si cozi.

Pentru rezolvarea situatiei la Lalosu s-a intrunit ieri Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. S-a stabilit ca persoanele care fac parte din comitetul local vor trebui sa faca eforturi pentru a potabiliza inca cinci fantani din zona.

De asemenea, s-a luat hotararea ca la fantanile afectate de emanatiile de gaze sa fie instalate tuburi speciale, mai inalte decat casele oamenilor, care sa permita evacuarea gazelor in atmosfera peste nivelul acoperisului caselor.

Problema este ca nici pana acum nu s-a descoperit cauza fenomenului care a facut din localitatea valceana o ciudatenie a naturii.

Directorul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale, Constantin Cojocaru a spus ca au fost prelevate pana acum doua seturi de probe de gaz care au fost trimise pentru analiza la doua laboratoare: Medias si Campina, iar rezultatele sunt asteptate la sfarsitul saptamanii.

In zona este posibil sa fie efectuat un studiu geologic urmat de executia unor foraje care sa permita evacuarea gazelor din subsol prin mai multe puncte decat prin fantani.

Localnicii continua insa sa creada ca de vina pentru emanatiile caudate de gaze sunt cele in jur de 90 de sonde care se afla amplasate in comunele Lalosu si Fauresti. In schimb subprefectul de Valcea, Radu Renga spune ca este posibil ca fenomenul sa nu fi fost provocat de sonde.

"Sunt variatii destul de importante intre gazul de sonda si cel din fantani din punctual de vedere al compozitiei, dar asteptam in continuare rezultatele analizelor.", - a spus subprefectul.