Ieri dimineata in fata Centrului Militar din Cetatea Medievala a orasului cateva zeci de tineri au raspuns ordinului de recrutare si s-au prezentat la centru. "Acum cateva zile am primit ordinul de recrutare. E primul meu contact cu armata si am ceva emotii din acest motiv.

Sunt inca elev si s-ar putea ca in viitor sa ma indrept spre o cariera militara", ne-a spus Razvan, elev al Liceului Industrial "Avram Iancu". Tinerii intre 18 si 20 de ani, aveau pareri diferite despre semnificatia ordinului de recrutare.

Unii dintre ei aveau temeri ca vor fi obligati sa mearga la armata, altii au venit de frica unor eventuale repercusiuni in cazul in care nu se vor prezenta, iar altii foarte putini stiau ca este doar o luare in evidenta a tinerilor ajunsi la o anumita varsta.

Ce este recrutarea?

Conform legii 46/1996 toti tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani trebuie luati in evidentele militare. De obicei la aceasta varsta baietii sunt inca cuprinsi intr-o forma de invatamant fie liceu, fie scoli profesionale, recrutarea lor putandu-se face in conditii optime.

"Se urmareste crearea unei baze de date si testarea profilului psihologic al tanarului pentru a se vedea daca in viitor va fi apt pentru efectuarea stagiului militar. Se efectueaza in acest scop vizitele medicale obligatorii, se stabileste starea de sanatate cat si nivelul mental.

Prezentarea la recrutare este o obligatie legala, care daca este eludata se poate pedepsi cu masuri administrative pecuniare sau chiar prin privare de libertate. La noi in judet pana acum nu au fost cazuri de neprezentare la recrutare.

S-au inregistrat doar cateva intarzieri de doua trei zile, doua cazuri de aducere cu mandat, pentru ca nu au raspuns la doua ordine de recrutare consecutive, dar nu s-a ajuns la urmari nedorite", ne-a spus locotenent colonel Ispas Todea, Seful Statului Major Mures.

Ce va fi din 2007

De la 1 ianuarie 2007 stagiul militar obligatoriu se desfiinteaza si tinerii vor fi incorporati doar pe baza de voluntariat. Pana atunci, in lunile mai si iunie vor mai fi doua incorporari pentru stagiu militar cu termen normal si pentru studentii care vor efectua ca si pana acum stagiul militar cu termen redus.

Apoi, in ultima incorporare din luna octombrie vor fi dusi in armata doar tinerii pentru stagiu complet. Ce va fi dupa 2007, vom vedea.

Exista voci care spun ca baietii din diverse motive vor prefera in marea lor majoritate sa faca anul de armata si voci care spun ca armata se va transforma intr-o armata de soldati platiti in totalitate. Oricum ar fi, tinerii trebuie sa retina un aspect. Si dupa 2007, prezentarea la recrutare, ramane obligatorie.