Angajatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bihor au averi greu de justificat avand in vedere salariile de bugetari

Terenurile care valoareaza zeci de mii de euro, vilele impozante si masinile de lux nu puteau fi dobandite din venituri lunare care nu depasesc 10 milioane de lei vechi

„Atunci, de unde?" este intrebarea pe care ne-o punem noi si ar trebui sa si-o puna si cei de la Directia Nationala Anticoruptie

„Bastanii" Carman si Criste

Directoarea Simona Ardelean si-a declarat ca avere doar un apartament de 113,5 mp si o Dacie din 1997. Probabil ca la firma care administreaza restaurantul si terasa „Promesse" este administrator sotul altei femei, iar banii obtinuti sunt donati vreunei organizatii de caritate.

Floare Baidoc, referent superior clasa a III-a, are o avere mai mare ca si directoarea institutiei: doua apartamente (54 mp si 22 mp) si o Dacia 1310 din 1997.

Ionel Carman, desi simplu referent, sta mult mai bine din punct de vedere al averii decat sefii sai. El are un hectar de teren agricol in satul Felcheriu, un apartament de 65 mp in Oradea, o casa de 100 mp in Felcheriu, trei autoturisme (Volkswagen Passat din 1995, Audi 100 din 1997, Volkswagen Transporter din 1998) si doua tractoare.

La un salariu de 6,5 milioane lei, aceasta insiruire ridica semne de intrebare.

Romulus Criste, consilier superior, dovedeste ca poti fi si salariat bugetar cu avere de patron. El are 5744 mp de teren agricol in comuna Osorhei, unde pretul terenurilor oscileaza intre 10-20 euro/mp, doua Dacii 1310 si un depozit bancar de 5100 euro. Toate, dintr-un salariu de circa 14 milioane! Credeti?

Pensionarul miliardar Dinita si „economiile" Adelei Doroftei

Consilierul Vasile Dinita ne-a lasat masca cu averea pe care, ca si functionar bugetar cu salariu modest, a declarat-o.

Dinita stapaneste un teren intravilan de 2000 mp in Oradea, doua apartamente (52 mp si 64,5 mp), un spatiu comercial de 73,75 mp pe strada Transilvaniei si o pensie de circa 7 milioane lei lunar de la Ministerul Apararii Nationale.

Directoarea Ardelean, in loc sa angajeze un tanar cu studii superioare bine pregatit, a preferat sa-l „reactiveze" pe pensionarul Dinita. Probabil i-o fi citit inainte declaratia de avere.

Adela Doroftei, si ea consilier principal, ii depaseste pe multi dintre patronii oradeni in privinta averii.

Ea e proprietara a doua terenuri intravilane (1757 mp si 1428 mp) la Paleu, unde pretul terenurilor a sarit deja de 10 euro metrul patrat, un apartament de 76,5 mp in Oradea si – surpriza – doua depozite bancare de 80, respectiv 112 milioane de lei (!). La un salariu de 15 milioane, intrebarea fireasca este: de unde?

Hepes – „colectionarul" de imobile

Aceeasi intrebare se pune si in cazul consilierului principal Radu Alexandru Hepes, care este, de departe, cel mai instarit bugetar din CJAS Bihor.

Declaratia de avere a acestuia este o adevarata „colectie" de valori imobiliare: patru terenuri intravilane (500 mp la Remeti, 320 mp la Munteni, 1200 mp in Oradea si 4200 mp la Capalna), valorand zeci de mii de euro, doua apartamente in Oradea (79 mp si 64 mp), doua case la Capalna (40 mp) si Munteni (24 mp).

Plus o pensie de 10 milioane lunar, de la Ministerul de Interne. Dupa cum se vede, madam Ardelean a transformat CJAS Bihor in „raiul" pensionarilor din MI si MApN.

In declaratia de avere a sotiei celui de mai sus, consiliera Teodora Hepes, apar si alte bunuri imobiliare: un teren intravilan de 600 mp pe strada Apateului, o casa de 100 mp pe strada Episcop Mihai Pavel, precum si o Dacia 1310. Toate, dintr-un salariu de 7 milioane!

Liebermann Dorina, referent clasa a III-a la Serviciul T.I., are si ea o avere imposibil de acumulat din salariul de 5 milioane de lei: trei apartamente (unul de 150 mp, pe strada Episcop Mihai Pavel nr. 18, altul de 68 mp in Piata 1 Decembrie nr. 19 si altul de 20 mp pe strada Poienitei), o Dacia Supernova din 2001 si un depozit bancar de 6000 euro.

„Camatarul" Moldovan – depozit bancar de 68.000 de dolari!

Romulus Malan, consilier superior clasa I-a, face si el parte din categoria celor cu salarii mici, dar cu averi de miliardari. El si-a declarat ca avere doua terenuri intravilane (900 mp la Arieseni si 272 mp in Oradea), un apartament de 79 mp, o casa de 129 mp, o casa de vacanta de 63 mp la Arieseni si un autoturism Cielo din 1996. Imposibil de acumulat dintr-un salariu de 13 milioane!

O declaratie despre care avem motive intemeiate sa credem ca nu corespunde adevarului este cea a fostului director al institutiei, Valentin Moldovan, azi simplu auditor, care, desi este cunoscut ca un camatar veros cu o avere de sute de mii de euro, si-a declarat doar o Dacie din 2000 si o rulota din 1969.

Plus 8.150 euro din vanzarea unui autoturism Volkswagen, despre care stim ca a apartinut unui debitor. Totusi, Moldovan si-a calcat pe inima si si-a mai declarat un depozit bancar de 68.000 de dolari. Obtinuti, bineinteles, tot din camatarie.

Nu intelegem de ce inspectorii de la Finante si organele de ancheta nu il cerceteaza pe Moldovan pentru camatarie si evaziune fiscala, fiindca veniturile din camatarie nu si le-a declarat niciodata oficial.

Doar fraierii pot crede ca din salariul de 14 milioane, Moldovan a putut strange 68.000 de dolari! Mai ales ca imobilele obtinute prin camatarie sunt trecute pe numele sotiei si fiicei sale.

Nababi cu lefuri de ospatari: Nasta, Sime, Turcut, Varga

Nici Mircea Nasta, consilier superior la Serviciul Medical, nu are o avere de bugetar. El si-a declarat un teren intravilan de 3000 mp in Oradea, pe strada Adevarului, doua apartamente (90 mp si 58 mp) si un autoturism Volkswagen Golf III, din 1996. Bunuri care, insumate, se apropie de sute de mii de euro. Din salariul de 11 milioane?!

O avere la fel de inexplicabila are si consilierul superior Viorel Sime: o gradina de 500 mp in satul Sacadat, un apartament in Oradea de 56 mp, o casa in Sacadat de 32 mp, un autoturism Renault Clio din 2005, 3000 de euro proveniti din vanzarea unei Dacii si un depozit bancar de 10.000 euro. „Economisiti" dintr-un salariu de 8 milioane?!

Curios e si cazul consilierei principale Alina Tiburca, care, dintr-un salariu de 6,5 milioane, si-a cumparat in 2004 doua aututurisme noi, un Volkswagen Passat si un Daewoo Matiz.

Si inginerul Petru Tirla, fost vicepresedinte al Partidului Socialist - filiala Bihor, sef serviciu, care inainte de a ajunge la CJAS facea taximetrie pentru a-si rotunji leafa, si-a cumparat din salariul de 13 milioane doua apartamente (52 mp si 25 mp) si un atutoturism Volkswagen din 2000. Cam greu de crezut!

O adevarata boieroaica pare a fi referenta Daniela Turcut, cu cei 1000 de mp de teren intravilan in Oradea, vila de 150 mp, Dacia Logan din 2004 si cele 50 milioane rezultati din vanzarea unei masini. La un salariu de circa 5 milioane, e de-a dreptul ridicol!

Ca sa nu mai vorbim de referenta Ligia Urda, care, cu averea pe care si-a declarat-o, ar putea trai linistita din afaceri: un apartament de 86 mp, declarat la valoarea de 1,5 miliarde lei, si o vila in satul Alparea, declarata cu valoarea de 2 miliarde lei. Toate, dintr-un salariu de circa 6 milioane lei!

In fine, consilierul juridic Gheorghe Varga incheie lista miliardarilor bugetari de la CJAS Bihor, cu o avere care s-ar cere controlata la sange: o vila impozanta de 190 mp, pe strada Mioritei nr. 7B, un apartament de 64 mp, un autoturism Renalult din 2004 si un depozit bancar de 10.100 euro.

Si cand te gandesti ca musiu Varga are un salariu de 7 milioane, cu care n-acopera nici incalzirea la vila, iti vine sa-ti iei campii! Sau sa credem ca cele de mai sus au fost agonisite din salariul sotiei sale, care e judecator?! Mai degraba din alt fel de venituri, care pot fi doar banuite!