Pana acum, cei carora li se refuza eliberarea unei vize de sedere in statele din Europa erau, de cele mai multe ori, cetatenii romani. In ultima perioada insa, si autoritatile abilitate din Romania au refuzat accesul si eliberarea permiselor de sedere pentru unele persoane care vin din statele europene, dar nu numai.

Aceasta masura se datoreaza unei liste pe care se afla numele indivizilor care sunt suspectati de anumite incalcari a legislatiei, lista intocmita si transmisa catre autoritati de Comunitatea Europeana.

Numarul celor care au fost refuzati de Biroul Straini din judetul Constanta, in ultimii doi ani, este de aproximativ 500 de persoane, in conditiile in care au fost acordate 2.340 permise de sedere temporare si permanente. Dar cei care se afla pe „lista neagra" a Comunitatii Europene, nu sunt singurii carora li se refuza acordarea permisului de sedere in tara noastra.

Cetatenii straini care calatoresc, in Romania, trebuie sa obtina, in prealabil, viza de lunga sedere de la o ambasada sau de la un consulat roman, cu exceptia acelora care provin din tari cu care Romania are incheiate acorduri de desfiintare a vizei sau pentru tarile care au renuntat unilateral la obligativitatea vizei.

Dupa obtinerea vizei de la ambasada sau de la consulat, cetatenii straini primesc permis de sedere temporara sau permanenta, in functie de scopul vizitei. Pentru cei care obtin viza temporara, valabilitatea acesteia este de 1 an, la cetatenii care vin din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, iar cei proveniti din state membre primesc viza pentru o perioada de 2 ani.

Asiaticii se simt nedreptatiti de autoritatile romane

Desi au existat cazuri, in care cetatenii de origine asiatica s-au plans ca sunt nedreptatiti de autoritatile romane din diferite motive, comisarul sef Ioan Obreja, de la Biroul Straini din Judetul Constanta, spune ca „refuzurile privind acordarea permiselor de sedere, nu se acorda in functie de nationalitatea cetateanului, ci de conditiile care sunt impuse de scopul sederii.

In functie de scopul pentru care cetateanul respectiv se afla in Romania, trebuie sa indeplineasca anumite conditii pe care unii ne le solutioneaza" . Sunt multi cetateni italieni, spanioli si chiar asiatici care desfasoara activitati comerciale in Constanta, iar pentru acestia conditiile pentru acordarea permisului de sedere difera in functie de tara de provenienta.

In cazul in care cetateanul strain, care desfasoara activitati comerciale, provine dintr-unul din statele cu tendinta de emigrare trebuie sa faca lunar dovada existentei mijloacelor de intretinere, reprezentata de suma de 500 de euro, dovada resedintei, sa dovedeasca ca este sanatos si nu sufera de maladii transmisibile, sa aiba asigurare sociala de sanatate si la sfarsitul fiecarui an sa faca dovada profitului pe care il aduce societatea pe care o are.

Dar, facilitatile oferite de statul roman, cresc in functie de investitiile pe care le face cetateanul strain in societatea pe care o conduce, chiar daca afacerea este in pierdere, acesta poate dovedi ca se poate intretine prin prezentarea unui extras de cont, iar in cazul in care investitia este echivalenta cu 200.000 de euro sau existenta a 50 de angajati, investitorul nu mai trebuie sa dovedeasca faptul ca se poate intretine.