La initiativa primarului Emil Boc, a fost inaintat un proiect de hotarare de Consiliu Local privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), care reprezinta ultimul pas inaintea eliberarii autorizatiei pentru inceperea lucrarilor la constructia Complexului Comercial "Iulius Mall".

Aprobarea PUD pentru Iulius Mall va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local Cluj in sedinta de azi, desi la Tribunalul Mures se afla pe rol un proces intentat de South East Euromentor impotriva deciziei Consiliului Judetean Cluj de a acorda dreptul de concesiune societatii Iulius Group.

Pentru aprobarea proiectului va fi nevoie de votul a doua treimi din numarul total al consilierilor.

Problemele firmei Iulius Group, datorate procesului intentat de catre a doua firma care a participat la licitatia organizata de Consiliul Judetean, nu par a fi reprezentat un impediment pentru introducerea proiectului privind aprobarea PUD D+P+2E si a Centrului Administrativ cu sase nivele, de catre primarul Emil Boc.

Secretarul Primariei Cluj, Mircea Jorj, a explicat ca propunerea este legala si nu exista nici un fel de conflict juridic. "In trecut, intr-adevar, in cadrul Legii 50, exista interdictia conform careia o firma nu putea primi autorizatie daca avea un proces pe rol", ne-a declarat Mircea Jorj.

Acesta sustine ca, in prezent "datorita faptului ca legea a fost modificata, iar articolul care punea interdictie firmelor a fost eliminat, Primaria este obligata sa elibereze autorizatie chiar daca situatia in instanta nu a fost finalizata. Raspunderea cade in intregime asupra beneficiarului", a incheiat Mircea Jorj.

Pentru a fi aprobat, proiectul va avea nevoie de votul a 18 consilieri locali, din totalul de 27.

Studiul PUD aprobat de catre primarul Emil Boc propune organizarea urbanistica a zonei situate in partea de est a orasului, langa lacurile din cartierul Gheorgheni, pentru functiuni multiple.

Conform referatului, investitia se va realiza etapizat, in prima etapa fiind vizat centrul comercial de tip mall si spatiile de birouri, parcarile si unele amenajari sportive. In etapa a doua se vor extinde amenajarile pentru agrement si sport, cu inglobarea Complexului Univers T. Mall-ul va avea sase nivele.

Proiectul prevede 1.100 de locuri de parcare, dintre care aproximativ 800 subterane. Terenul care a facut obiectul asocierii dintre SC Iulius Group si SC Univers T, unde Consiliul Judetean este actionar, se intinde pe o suprafata de aproximativ 6.900 de metri patrati.

In cazul in care procesul intentat impotriva Consiliului Judetean va fi castigat de catre South East Euromentor, deliberativul judetean va suporta in intregime consecintele, iar Consiliul Local nu va putea fi tras la raspundere, indiferent de finalitatea acestui conflict.

Primarul Emil Boc si viceprimarul Adrian Popa nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe detalii legate de acest proiect.

Se pare ca subiectul construirii mall-ului va genera dezbateri aprinse in sedinta de Consiliu Local de astazi, avand in vedere faptul ca au existat o serie de neclaritati in ceea ce priveste modul prin care a fost castigata de catre Iulius Group licitatia organizata de Consiliul Judetean Cluj.