Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, la Timisoara, ca va face demersuri pe langa ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, pentru a transfera Aeroportul International "Traian Vuia" din orasul de pe Bega in subordinea autoritatilor locale, in speranta ca amplul proiect de dezvoltare al bazei aeriene se va face mai eficient.

Dupa sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta "Banat", primul ministru a declarat ca trebuie facut mai mult" pentru a combate pericolul permanent al inundatiilor in bazinul dintre raurile Timis si Bega.

"Amenajarile de acum este clar ca nu mai fac fata. La nivelul Guvernului exista disponibilitate pentru finantarea unor proiecte complementare, dar trebuie sa existe disponibilitate si din partea autoritatilor locale", a adaugat seful Guvernului.

Liste negre cu firmele angajate la banii statului

Calin Popescu-Tariceanu a atins alte cateva subiecte importante la nivel local. Este vorba despre tergiversarea lucrarilor la soseaua de centura a municipiului de pe Bega, care treneaza de mai bine de doi ani din cauza constructorului. "Vom face o lista neagra cu firmele care nu isi fac treaba, ci doar iau banii si apoi declara faliment", a adaugat premierul.

Un alt transfer al unor obiective, ce tin acum de institutii de la Bucuresti, a fost pus pe lista discutiilor din Capitala. Este vorba despre transferarea complexului sportiv "Bega" si a celei mai mari sali de sport din oras de la Agentia Nationala pentru Sport, obiective aflate acum in stare de degradare.

Un proiect "uitat" prin sertarele autoritatilor si readus mereu in discutie, chiar si la declaratia premierului, a fost proiectul de decolmatare al canalului Bega si includerea sa in circuitul turistic si economic.

Daca in urma cu cateva saptamani, la precedenta vizita a lui Tariceanu la Timisoara, primarul municipiului, Gheorghe Ciuhandu, nu a fost invitat, cei doi au discutat, ieri, in particular despre proiectele de infrastructura, iar primul ministru l-a sfatuit pe edil sa faca proiecte concrete si sa le prezinte la Bucuresti, odata cu cele gandite de presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc.

Rectorii - la raport in fata premierului

Premierul a venit la Timisoara in special pentru intalnirea cu Consiliul National al Rectorilor Universitatilor, la care a fost insotit de ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, si cel al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Dupa o intalnire de peste 3 ore, cu usile inchise, Tariceanu a raspuns, la conferinta de presa, unor intrebari despre care parea ca stie ca i se vor pune.

La final, "cireasa de pe tort" a fost confruntarea liberalo-democrata, in direct cu ministrul Hardau. Intrebat despre proiectele ce vor avea sustinere de la bugetul de stat in domeniul invatamantului, premierul a explicat in locul lui Hardau ca nu este nevoie sa se astepte rectificarea de buget pentru a da drumul la finantari.

Ministrul Educatiei a preferat, insa, sa raspunda la intrebarea care i-a fost adresata, dar premierul i-a reprosat ca nu stie nici acum cum se imparte bugetul.

La Timisoara, Tariceanu s-a aratat preocupat si de calitatea vietii studentilor, nu doar in teorie, ci si in practica, demnitarii parcurgand la pas o parte a Complexului Studentesc. Premierul a intrat in doua dintre caminele studentesti, unul in stare destul de precara si un altul in care s-au facut mai multe investitii.

Studentii au fost entuziasmati de prezenta importantilor oaspeti si s-au inghesuit, mai degraba, sa isi faca poze impreuna cu ei, decat sa isi spuna pasurile. In partea a doua a zilei, la initiativa premierului, a avut loc si o intalnire cu membrii Societatii "Timisoara", subiectul principal fiind proiectul privind Legea lustratiei.