In ultimele zile fata pietelor muresene s-a schimbat. Atmosfera de sarbatoare pascala se face simtita din plin.

Calitatea produselor cele mai cautate in aceasta perioada, mieii, zarzavaturile, fructele, ouale si branza sunt riguros verificate atat de potentialii clienti cat si de comisiile Directiei Sanitar Veterinare si OJPC Mures, aflate in permanenta pe teren.

Ieri, la ora pranzului, in piata mare din Targu Mures, numarul celor care au iesit la cumparaturi era sensibil egal cu cel al comerciantilor. Spre surprinderea tuturor si preturile practicate in aceste zile sunt aceleasi ca inaintea sarbatorilor.

Legatura de ceapa verde si de usturoi costa 10.000 de lei, rosiile si castravetii 50.000 de lei. Mielul viu se vindea dupa o targuiala convingatoare cu 60.000 de lei kilogramul.

In magazinele de profil, carnea de miel se vinde invariabil cu 150.000 de lei/kg, indiferent daca este vorba despre carcasa cu pulpe din spate sau din fata. Acest aspect este singurul care ii nemultumeste pe cumparatori. "Atunci cand cumperi miel, normal ca vrei pulpa din spate pe care este carne. Si dai pe ea atat cat ti se cere.

In schimb, picioarele din fata sunt mai mult oase si tendoane, asa ca la vanzare pretul ar trebui sa fie diferentiat", ne-a spus Aurelia Moldovan, confectionera la o croitorie din oras, gospodina pentru care Sarbatorile Pascale inseamna pe langa bucuria vestii Invierii Domnului si o mare problema.

"Multi oameni care lucreaza pe la patroni nu o spun, dar salariile sunt mult mai mici decat majoritatea pensiilor. Asa ca pentru o masa de sarbatoare, de multe ori aproape ca se epuizeaza tot salariul de pe o luna", ne-a spus aceeasi femeie.

Cat costa masa de Pasti

O masa traditionala, cu ciorba de miel, drob, friptura de pui si de miel, pasca, oua rosii, salata de legume, salata de cartofi, tuiculita si vin alb sau rosu, costa peste un milion de lei.

Dar sarbatorile tin nu doar o zi, iar numarul celor care vin "la stropit" ne indeamna sa fim gazde perfecte, astfel ca pretul mai urca aproximativ cu alte 500.000 de lei, bautura si prajiturile de rigoare.

Febra cumparaturilor este la inceput, in cursul zilei de azi asteptandu-se sa se inregistreze un maxim de cumparatori in piete si magazine. Printre acestia se vor afla si membrii echipelor de control ale DSV si OJPC Mures.

"Toata lumea este deja pe teren, in toate pietele si oboarele din Targu Mures si din judet. Actiunea a inceput dinaintea Pastelor romano-catolice. Spre deosebire de alti ani, acum nu s-a constatat nici o abatere.

Ba mai mult in Reghin hala de desfacere a carnii s-a modernizat, iar administratia pietelor s-a obisnuita ca trebuie sa puna la dispozitia clientilor piete curate.

Abatoarele au primit autorizatii temporare pentru sacrificarea mieilor, in fiecare asemenea loc fiind prezent un reprezentant DSP care verifica calitatea sacrificarii", ne-a spus Radu Ratis, sef Serviciu Inspectie si Control din cadrul DSV Mures. Pe lat front au inceput verificarile si inspectorii OJPC.

"Agentii economici controlati de noi sunt foarte atenti cu igiena. Astazi o echipa prefecturala din care fac parte si inspectori OJPC vor merge prin oboarele si targurile judetului.

Pana acum am avut suspiciuni doar la un lot de oua ale caror inscriptionari erau sterse si au fost oprite de la comercializare, iar in urma unei reclamatii am scos din vanzare un lot de cozonaci insuficient copti", ne-a spus Livia Galenco diector executiv OJPC Mures. Iata, avem toate motivele sa pornim la cumparaturi. Avem toate premisele pentru ca masa de sarbatoare sa fie cu adevarat reusita.