Pentru ca sunt dificil de renovat, pana acum nu demult investitorii ocoleau cladirile istorice. Renovarea lor impune respectarea stilului arhitectonic, modificarile de structura fiind strict interzise.

Totusi, sunt anumite categorii de activitati, care daca se desfasoara in astfel de cladiri situate in plin centrul orasului, aduc un soi de incredere posibililor investitori, dar si clientilor.

Unele din cladirile vechi ale orasului au devenit in timp sedii ale unor ONG-ri sau fundatii care le utilizeaza in scop umanitar, social sau cultural, precum si sedii ale unor institutii financiar-bancare, avocati, notari, companii nationale care isi permit sa plateasca preturile si sa suporte costurile pe care achizitionarea si ingrijirea lor le necesita. Dar avantajele multiple, printre care crearea unei imagini specifice, merita efortul financiar. Plus ca firma respectiva este localizata si asociata cu zona centrala a orasului, poate singura zona de interes a urbei.

Zone de activitate

Practic exista un soi de impartire a sferelor de influenta in functie de activitate. In zona Tribunalului se gasesc majoritatea cabinetelor de avocatura si notariale. Institutiile financiare sunt si ele "comasate" in centrul istoric.

Chiar si Politia are spatii in aceste cladiri, iar in jur au aparut birouri pentru traduceri si copiat acte, precum si pentru transcrieri de masini.

Toate aceste cladiri, interesante din punct de vedere imobiliar se gasesc in Piata Trandafirilor, strada Bolyai, Justitiei, Stefan cel Mare, Morii, Calarasilor, Aurel Filimon, Bartok Bela.

Preturile acestor locatii sunt cuprinse intre 25 si 35 euro/mp si raman in continuare constante din cauza puterii scazute de cumparare a clientilor, dar si din cauza starii precare a cladirilor. Au fost si din aceia care au incercat o renovare a cladirilor, dar au renuntat atunci cand au aflat ce inseamna asta.

Autorizatiile pe care trebuiau sa le obtina erau mult prea numeroase si mult prea greu de obtinut. Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, unii din cei care isi desfasoara activitatea in aceste cladiri spun ca exista o serie de interese obscure, legate de aceste cladiri, care in mare parte au ramas in patrimoniul statului. Asa se zice.

Pentru ca in realitate, sustin aceeasi oameni, cladirile se vand preferential, iar renovarile se fac dupa ureche.

"Pentru ca atunci cand cel care a cumparat-o are interese comune cu cel care a vandut-o (adica cu statul?) se trece peste tot ceea ce inseamna legalitate", ne-a spus unul din cei care a incercat fara succes sa cumpere un spatiu dorit si achizitionat de altfel de alt cumparator.

Am intrat in curtile interioare ale cladirilor care s-au vandut in ultimul an in centrul orasului si putem sustine ca daca fatada a ramas intacta, in ceeas ce priveste interiorul si spatele unor cladiri, acestea s-au schimbat dramatic, ba unele din ele au suportat si unele suprainaltari, "nedaunatoare", au tinut sa afirme unii din constructoarei. Nedaunatoare in ce sens? Ca in sensul in care legea interzice modificarile cladirilor istorice, nu am crede.

Traditii

Cine ajunge la Viena, vede cladirile istorice vieneze exact asa cum au fost ele construite cu sute de ani in urma. Daca la noi va continua demolarea interioara a cladirilor istorice, aspectul vienez al orasului se va mai pastra doar in fatade. Si parca nu ajunge.

Si ca sa nu fim acuzati ca vorbim fara sa dam exemple am putea mentiona toate sediile de banci situate in cladirile istorice ale centrului orasului, plus lantul de cladiri care pornesc aproape de langa Casa de Moda si se opresc langa sediul Bancii Nationale. Si sunt doar cateva exemple.

Dupa 16 ani de libertate trebuie sa realizam odata pentru totdeauna ca avem si libertatea de a gandi corect si cinstit.