Pentru tinarul caporal iesean Bogdan Hincu, misiunea din Irak a fost prima si ultima din viata sa. A ales acest drum nu pentru bani, ci pentru a accede pe scara ierarhica militara. Pe 15 iunie 2006, tinarul urma sa se intoarca acasa. Atacul de ieri i-a fost insa fatal. Militarul iesean, alaturi de alti trei colegi italieni, a cazut prada unui atentat singeros cu o masina-capcana.

In urma exploziei teribile, cei patru au murit pe loc, alti militari fiind grav raniti. Tinarul de 28 de ani facea parte dintr-o patrula mixta romano-italiana a Companiei de Politie Militara din Nassyria.

Soc si lacrimi acasa, la parinti

Tragedia s-a produs ieri, in jurul orei 8.00. Citeva ore mai tirziu, vestea socanta a cazut ca un traznet asupra familiei lui Bogdan. Parintilor acestuia, ambii militari de cariera, nu le-a venit a crede. Totul parea un cosmar urit, din care ar fi vrut sa se trezeasca. Nu a fost sa fie asa. Doua masini ale Armatei au adus vestea la locuinta parintilor din bulevardul Alexandru cel Bun, nr. 32.

„Nu inteleg de ce a trebuit sa plece chiar acolo. Razboiul nu iarta. Ce i-a venit lui cu misiunea? Noi la inceput nu am fost de acord. A fost la Bucuresti, a facut toate pregatirile, a luat toate testarile si in ianuarie a plecat", a povestit printre lacrimi lt. col. in rezerva Carmen Hincu, mama baiatului. Socul a fost si mare in conditiile in care Bogdan vorbise miercuri seara cu ai lui.

„Am vorbit cu el la telefon. Spunea ca totul este in regula si ca misiunile decurg bine. Ne-a spus ca azi (ieri – n.r.) urma sa mearga intr-o noua misiune", a spus col. in rezerva Marcel Hincu, tatal lui Bogdan. Sora baiatului a fost cea care a auzit dimineata, la stiri, ca un soldat roman a cazut prada atentatului cu masina-capcana.

Nici un moment nu i-a trecut prin minte ca ar fi vorba chiar de fratele ei. „Fata mea a vazut dimineata anuntul, dar nu s-a gindit ca e fratele ei. Eu tocmai fusesem la cimitir la mormintul lui tata. Am sapat mormintul si l-am aranjat. Am venit acasa. Nu stiam ce s-a intimplat. Sotul meu era intors pe dos, dar nu stiam de ce", a mai spus Carmen Hincu.

La fel de socata a fost si bunica lui Bogdan, care la ora zece inca se gindea cu bucurie in suflet ca nu va mai trece mult si-si va revedea nepotul pe care-l iubea atit de mult. „Bogdan nu este acasa. E plecat. Dar s-a intimplat ceva cu el?", a intrebat ea ingrijorata. Batrina, cea care l-a crescut de mic pe Bogdan, avea sa afle la scurt timp vestea socanta.

Urma sa devina tata

In urma cu doi ani, Bogdan a cunoscut-o pe Ionela, iar pe 22 octombrie 2005 s-au casatorit. In vara acestui an, dupa ce Bogdan ar fi terminat misiunea in Irak, urmau sa aiba primul lor copilas. „Rideam ca, dupa ce vine, urma sa aiba o fetita. Nepotel am de la fata mea, sora lui Bogdan", a spus mama tinarului.

Reusisera sa-si faca un credit ipotecar cu care si-au cumparat un apartament, in care locuiau cu bunica lui Bogdan. Misiunea de ieri, de fapt ultima pentru Bogdan, avea sa spulbere in doar citeva secunde un vis frumos, care acum este atit de departe. Din nefericire, tinarul a lasat in urma o sotie indoliata, care nu poate intelege de ce soarta l-a ales tocmai pe Bogdan.

A vrut sa urmeze exemplul parintilor

Nascut in 1978, Bogdan Hincu a urmat un liceu cu profil real din Iasi, dupa care a facut studii postliceale sanitare. Fiu de militari de cariera, tinarul a decis sa ramina in armata dupa ce si-a efectuat stagiul militar.

A avut o dorinta mare, si anume aceea de a deveni ofiter, asemenea parintilor sai, in prezent pensionati de la Corpul 10 Operational Iasi, dupa cariere stralucite in Armata Romana. Pentru Bogdan se ivise o ocazie poate unica de a accede cit mai rapid pe treptele ierarhice. Participarea la o misiune urma sa-i permita acest lucru. Lui Bogdan nu i-a fost greu sa obtina ceea ce-si propusese.

„Era un profesionist desavirsit. Pregatirea pe care o avea l-a condus la Compania 265 Politie Militara, unde a fost antrenat si pregatit timp de citeva luni. Bogdan Hincu era un militar deosebit, disciplinat si hotarit", ne-a spus maiorul Danut Caldararu, ofiter cu relatiile publice in cadrul Corpului 10 Armata Iasi.

Parintii tinarului sint siguri ca fiul lor nu a plecat in Irak pentru bani, ci pentru cariera. „El si sotia lui cistigau bine aici. Nu le lipsea nimic. A vrut specialitatea Politiei Militare. I-a placut lui mai mult. Nu l-am obligat cu cariera militara, a fost destul cu doi in casa. Voia o misiune in strainatate pentru a obtine un grad superior", a spus tatal lui Bogdan.

Avansat post mortem

Ieri, printr-un ordin al Ministerului Apararii Nationale (MApN), caporalul Bogdan Hincu a fost avansat post mortem la gradul de subofiter. Potrivit subprefectului Florin Ungureanu, corpul neinsufletit al tinarului ucis in atentantul terorist urma sa fie repatriat ieri noapte in Romania.

„Avionul in care se afla tinarul soldat va ateriza pe aeroportul din Iasi la noapte (noaptea de joi spre vineri – n.r.), dupa ora 0.00. Va fi prezenta garda de onoare a unitatii din care facea parte soldatul si va avea loc si un scurt ceremonial religios. Ulterior, trupul neinsufletit va fi transportat la capela unitatii militare din Copou.

Cel mai probabil, soldatul va fi inmormantat in cursul zilei de simbata, cu toate onorurile militare", a spus ieri subprefectul Ungureanu. Familia Hincu vrea sa-l inmorminteze pe Bogdan in cimitirul „Sfintii Petru si Pavel" din Iasi, in zona rezervata militarilor cazuti la datorie.

Asa cum prevede legislatia actuala, familia lui Bogdan va primi 80.000 de euro de la o societate de asigurari, precum si 100 de solde despagubiri date de MApN, plus un numar de solde in functie de vechime. Nu in ultimul rind, sotia militarului iesean va primi pensie de urmas si un ajutor suplimentar pentru inmormintare, in valoare de doua solde.

Toate aceste despagubiri nu vor reusi sa acopere insa pierderea fiului sau a sotului.