CasaRom are obligatia, conform ultimei Hotarari a Consiliului Local, ca pana in ianuarie 2007 sa finalizeze Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru faza I a proiectului de construire a cartierului de locuinte din zona Borhanci, acesta urmand sa fie aprobat, potrivit aceleiasi hotarari, in termen de 15 zile.

Reprezentantii companiei sustin ca, imediat dupa aprobarea PUD (ce presupune si obtinerea tuturor avizelor necesare introducerii utilitatilor si demararii constructiilor) vor incepe in paralel viabilizarea terenului si construirea imobilelor, precum si precontractarea viitoarelor locuinte.

Este vorba despre o parcela de aproximativ 18 hectare, pe care se doreste construirea a aproximativ 300 de locuinte, atat case cat si blocuri de apartamente cu diferite numere de camere si, ca o particularitate deosebita, complet utilate (masina de spalat, figider, aragaz etc.).

Plata esalonata

Potrivit Casarom, locuintele vor fi platite in mai multe transe, respectiv un avans de 30 la suta, 30 la suta la finalizarea constructiei, 30 la suta dupa realizarea finisajelor si 10 la suta la receptie.

Administratorul CasaRom, Sotirios Notaris, sustine ca viitorii proprietari vor fi de asemenea sprijiniti in contractarea unui credit ipotecar de la bancile comerciale, pentru a plati locuintele.

Pretul locuintelor nu poate fi inca estimat, sustine acesta, deoarece nu se cunosc toate costurile implicate de viabilizare si nici nu s-a stabilit cu precizie cate case si cate blocuri de apartamente se vor construi, cu ce numar de camere etc.

Directorul companiei, Constantin Panaite, a tinut sa sublinieze ca acest pret, pe care il vom afla abia peste 3-4 luni, va fi mentinut pana la achitarea integrala a apartamentelor.

Conform aceleiasi surse, o mare parte dintre locuintele planificate pentru faza I vor fi gata in termenul de trei ani, intrucat construirea unei case dureaza 6-7 luni, iar lucrarile vor incepe in paralel cu introducerea utilitatilor care trebuie finalizate in acest termen, sub sanctiunea pierderii concesiunii.

Noi valuri pe piata

Pentru a intrevedea impactul pe care il va avea acest proiect pe piata imobiliara clujeana, Panaite a amintit cazul ansamblului rezidential „Primaverii", din cartierul Manastur, realizat de aceeasi societate in urma cu trei ani, unde locuintele au fost achizitionate sub pretul pietei si au fost apoi revandute, de proprietari, la pret triplu. Sotirios Notaris a subliniat, la randul sau, faptul ca realizarea primelor aproximativ 300 de locuinte va duce la o „corectie a preturilor de pe piata imobiliara, a caror crestere va fi cel putin temperata".

Din punct de vedere urbanistic, acest nou cartier va fi si una dintre cele mai coerent dezvoltate zone ale orasului, mereu criticat si pe buna dreptate, pentru haosul din sectorul constructiilor rezidentiale. „Noi vom crea un cartier bine consolidat, cu vecinatati controlate.

Clujenii nu vor mai cumpara o casa fara sa stie ce se va construi langa ea, asa cum se intampla acum. In plus, potentialul de dezvoltare al unei astfel de zone este mult mai mare", a subliniat Sotirios Notaris.

Proiectul CasaRom, initiat in urma cu sapte ani, a fost deblocat abia acum doua saptamani, in urma negocierilor dintre CasaRom si CL ajungandu-se la o solutie rezonabila pentru ambele parti.

Astfel, CasaRom s-a angajat sa suporte integral costurile viabilizarii terenului de 36 de hectare ramas in concesiune odata cu predarea catre municipalitate a 14 ha (in intelegerea initiala, CasaRom primea in concesiune, pe 99 de ani, 50 de hectare de teren, pe care insa Primaria trebuia sa il viabilizeze pe cheltuiala proprie);

Consiliul Local va vinde catre CasaRom pachetul de 10 la suta din actiuni detinute la societate, la valoarea nominala a acestora; iar CasaRom va preda CL, pe masura finalizarii, cate o locuinta sociala la fiecare zece locuinte construite si vandute.

Aceste conditii urmeaza sa fie cuprinse intr-un act aditional la contractul initial de concesiune, ce dateaza din 1999.

„In forma actuala, parteneriatul cu Primaria este mult mai dezavantajos pentru noi decat initial, dar trebuie sa fim realisti, mai ales ca alternativa era sa nu mai facem nimic. Avem de investit foarte multi bani si de suportat multe costuri dar, in cele din urma, e o afacere foarte buna", Sotirios Notaris, administratorul CasaRom