Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Botosani a incasat, in luna aprilie, suma record de 375 miliarde de lei vechi, reprezentand cel mai mare volum de bani incasati intr-o luna in ultimii ani. Gheorghe Sorescu, directorul executiv al Finantelor, s-a declarat extrem de multumit de acest rezultat, chiar daca pana acum a spus ca nici un rezultat nu-l poate satisface pe deplin.

„La sfarsitul lunii aprilie am inregistrat un total de incasari in valoare de 375 miliarde lei vechi. Este cea mai mare suma incasata de cand sunt eu director la Finante si chiar si mai inainte. Intr-adevar, a fost si o luna in care s-au depus bilanturi, s-au facut si multe incasari cu aceasta ocazie, dar este un rezultat chiar bun", a declarat Sorescu.

Daca nivelul incasarilor s-ar mentine la aceeasi cota, judetul nostru ar devansa in clasament alte judete mult mai bine cotate din punct economic.

Rezultatul Fiscului vine in contradictie cu anumite aspecte ale judetului nostru. Spre exemplu, la Botosani rata profitabilitatii agentilor economici este in continua scadere, Finantele incasand din ce in ce mai putini bani din impozitul pe profit.

Totodata, 16 dintre firmele mari contribuabili ai judetului au fost preluate in administrare directa de catre Ministerul de Finante, astfel incat Directia de Finante a fost privata de o mare parte din sumele pe care le incasa in anii precedenti.

Singura explicatie care sta la baza volumului mare al incasarilor bugetare este cresterea gradului de conformare voluntara a contribuabililor. Merita precizat faptul ca in ultima jumatate de ani, finantistii botosaneni au participat la numeroase cursuri si seminarii organizate de Ministerul Finantelor in vederea metodelor de crestere a gradului de conformare in teritoriu.

Fiscul a preluat modelul francez in acest domeniu si pune in practica toate metodele folosite de Finantele din hexagon.