Materialul prezentat de „Replica" de Constanta in urma cu o saptamana, unde erau prezentate mai multe nereguli aparute in Vama Veche, la una dintre vilele/pensiune construite aici, a avut ecouri neasteptate - „tinta" articolului, Gheorghe Ciuciu, afacerist pitestean care si-a ridicat in localitatea de la malul marii una dintre cele mai mari unitati de cazare din zona, ne-a contactat la redactie pentru a-si expune versiunea sa. Sa vedem, asadar, ce a avut sa ne spuna Gheorghe Ciuciu.

Omul de afaceri din Pitesti - de altfel proprietar al mai multor unitati de cazare din toata tara - a fost deranjat de faptul ca, din declaratiile facute de sursele noatre din Primaria Limanu, se subintelegea faptul ca pensiunea domniei sale, „La John", ar fi functionat fara autorizatie.

„Dimpotriva, de anul trecut, cand am deschis unitatea, functionam in perfecta legalitate. Am obtinut pentru aceasta toate avizele necesare, de la Ministerul Turismului, de la cel al Mediului, de la cel al Constructiilor (fiind un hotel construit pe o zona protejata, a fost nevoie si de un astfel de aviz), de la Directia Apele Romane „Dobrogea" Litoral, de la pompieri si alte cateva asemenea documente, intr-un cuvant, suntem poate singurii din Vama Veche care am obtinut absolut toate actele necesare", ne-a declarat Gheorghe Ciuciu.

Terenul aflat in litigiu cu primaria, de fapt constructiile de pe aceasta suprafata, se afla in spatele unitatii de cazare. „Sunt 2000 de metri patrati, din care 1.000 imi apartin, iar cealalta jumatate este a cumnatului meu.

Primaria Limanu si primarul Iustin Urdea s-au dovedit de rea credinta in momentul in care au refuzat sa imi elibereze autorizatia de constructie si de accea i-am chemat in instanta".

„Este treaba noastra ce construim pe propriul teren", afirma Gheorghe Ciuciu

Povestea de la Vama Veche in care este implicat Gheorghe Ciuciu este una ce dureaza de ani de zile.

Pe langa foarte multe greutati pe care le-a avut de intampinat din partea unor „vecini" (despre care vom relata intr-un numar viitor), ultima constructie pe care omul de afaceri vrea sa si-o ridice la Vama i-au consumat atat energie, cat si bani, dar si o groaza de timp, cu autorizatii, documentatie si... procese.

Noua constructie, despre care Gheorghe Ciuciu afirma ca ar dori sa o ridice pentru a o scoate la vanzare, dupa modelul altor firme de imobiliare - fie intreaga cladire, fie pe apartamente - ii apartine, jumatate, domniei sale, iar cealalta cumnatului sau.

„Cladirea mea va fi in forma de „L", la fel ca si a cumnatului meu, cele doua corpuri ajungand sa formeze un „U". Fiecare dintre cele doua imobile va avea 31 de camere.

Ceea ce imi contesta primaria si primarul Urdea este „marimea" constructiei, pentru ca, afirma acesta, atatea camere sunt prea multe pentru o locuinta a unei familii, desi nici o lege in vigoare din Romania nu ma impiedica sa imi ridic o casa cat vreau eu de mare, pe proprietatea mea.

Iar eu afirm ca eu si cumnatul meu vrem sa ridicam aceste cladiri, pe terenurile noastre, proprietate privata, pentru a construi ceea ce dorim, fie si locuinte „personale". Luam in calcul si ridicarea unor blocuri, cu apartamente pe care sa le vindem, asta este treaba noastra.

In momentul in care am face acest lucru, ar fi vorba despre mai multe familii beneficiare, deci „marimea" cladirii nu ar mai conta", declara Gheorghe Ciuciu.

Teancuri de avize, milioane de lei si naveta saptamanala Pitesti - Vama Veche

Pentru cele doua cladiri, cele doua familii care construiesc, au obtinut, pe rand, teancuri de avize. „Eu am respectat legea mai mult decat oricine din Vama. Proiectul ne-a costat cate 4.000 de euro, dupa care, pentru ca asa ni s-a spus, l-am inregistrat si la Uniunea Arhitectilor din Constanta, dupa care ne-am inapoiat la Biroul Urbanism din Primaria Limanu.

Am luat certificatul de urbanism si mie si cumnatului meu, ne-au fost masurate suprafetele pentru a plati taxa de autorizatie (cate 30 de milioane de lei fiecare), am obtinut si acordul unic, achitat la casierie. Nu ne mai ramanea decat obtinerea autorizatiei, care trebuia eliberata in termen de 30 de zile. Nici in ziua de azi nu am mai primit vreun raspuns", declara Gheorghe Ciuciu.

„Drumul" strabatut de cele doua familii, pentru noile constructii, este unul cu mult „dute-vino". Gheorghe Ciuciu a strabatut distanta Vama Veche- Pitesti cel putin o data la doua saptamani, in speranta ca va putea discuta cu edilul sef al comunei Limanu.

„Aveam nevoie numai de semnatura primarului, ca totul sa intre in legalitate, restul formalitatilor fiind 100% in regula. M-a purtat pe drumuri periodic, pana s-au implinit aproape 2 luni de cand inaintasem cererea de autorizare.

Abia in luna martie (adica la aproape jumatate de an), am primit acasa proiectul, „in vederea completarii", dupa cum se arata in adresa, constructiile fiind „prea mari". Acela este momentul in care Gheorghe Ciuciu s-a adresat instantei pentru a-si cauta dreptatea.

„I-am dat in judecata pentru a-mi obtine actul in sine, autorizatia de constructie, pentru ca, din cauza faptului ca au fost depasite cele 30 de zile conform legii, era dreptul meu sa ma apuc de construit si fara aprobarea primariei".

„Nu m-am apropiat la mai mult de un metru de Urdea in timpul controlului"

Intr-un cotidian central, aparut in urma cu doua luni, primarul Iustin Urdea afirma ca a fost agresat de Gheorghe Ciuciu, in timp ce se afla intr-un control menit sa impiedice ridicarea constructiilor fara autorizatie.

„Acestea sunt numai afirmatii lipsite de orice temei, mai mult, la altercatia dintre mine si primar - care a fost exclusiv verbala - fiind de fata atat angajati ai primariei, cat si muncitori care lucrau cu mine la reperatiile hotelului, aflat vizavi de terenul si noile constructii in litigiu.

Primarul Urdea a intrat pe terenul meu, deschizand poarta, care nu era incuiata, pentru a ajunge la terenul cumnatului meu. Aici doi muncitori lucrau la nivelarea terenului, nicidecum la constructii, pentru ca noi nu am mai pus o caramida peste fundatie, de cand am inceput procesul. In momentul in care l-am vazut ca intra pe proprietatea mea fara permisiune, am strigat la el sa se opreasca.

Fara sa ii pese, acesta si-a luat toti angajatii si si-a continuat drumul. M-am dat jos de pe cladirea pe care o reparam si am venit catre echipa de la primarie.

Singura agresiune pe care mi-am permis-o a fost aceea de a nu mai fi respectuos cu primarul, am renuntat sa ma mai adresez cu „domnule" primar si i-am spus „ma, cum isi permiti sa intri pe proprietatea mea?", povesteste Gheorghe Ciuciu.

Afaceristul pitestean considera ca, dimpotriva, el este cel agresat pentru ca, primarul Urdea, desi liberal, si-a permis sa nu respecte o proprietate privata, iar acest lucru poate fi considerat abuz in serviciu. Mai mult, politistul ce insotea echipa de control, a refuzat, conform legii, sa intre pe proprietatea lui Ciuciu.

„Am cel putin sapte martori, muncitorii de la mine de la hotel si pe cei de la sora mea din curte, ca nu m-am apropiat la mai mult de un metru de primarul Urdea, daramite sa il mai si agresez", conchide Gheorghe Ciuciu, care este ferm convins ca justitia va face, in cele din urma, dreptate atat in cazul constructiilor pe care vrea sa le ridice, cat si in litigiile pe care le are cu unii patroni de unitati hoteliere si de alimentatie publica din Vama, ce detin afaceri mai mult sau mai putin legale...