Desi se afla in corzile DNA, pe Dan Matei Agathon, ex-ministrul pesedist al Turismului si Tineretului, “il trage ata” la Gherla, in judetul Cluj. Fost om de curte al lui Adrian Nastase, ex-secretarul general al PSD isi continua cariera de curtezan, inceputa pe banii statului, in calitate de protector-insotitor al trupei Etno, pe meleagurile ardelene.

Mare amator de “etnografie” si folclor, Agathon a aruncat pe apa Sambetei milioane de dolari in proiectele sale faraonice, gen Dracula Park sau operatiunea Palmierul.

Desi nu se mai afla in randurile alesilor in mandatul 2004-2008, ex-parlamentarul bacauan din perioada 1992-2004 a descins din masina acestei institutii in piata autogarii gherlene cu ocazia Zilelor Orasului pentru a-si saruta in public iubita/cantareata Silvia Stanciu, care a prestat un playback de toata frumusetea.

De remarcat ca trupa iubitei a fost scoasa peste hotare pe banii statului in perioada ministeriatului sau cu ocazia targurilor internationale de turism. Reporterii BZA l-au surprins pe Agathon intr-o ipostaza incendiara - fostul ministru al Turismului a prestat un duet bouche a bouche cu solista de la Etno. Si mai alarmant, dezmatul lui Agathon s-a consumat, in mare parte, pe bani publici.

Municipiul Gherla a sarbatorit cu fast, la sfarsitul saptamanii trecute, Zilele Orasului. Evenimentul a adunat in cele trei zile de petrecere si spectacole in aer liber zeci de mii de locuitori ai Gherlei. Sambata, 17 iunie, programul de muzica usoara a inclus aparitia trupei Etno, compusa din Silvia Stanciu, Simona Secrier si Dan Lazarica.

Cei trei si-au facut aparitia insotiti de proaspatul holtei al pesedeului, ex-ministrul Dan Matei Agathon, care ii tinea pumnii iubitei sale, blonda Silvia. Aceasta era emotionata din motive necunoscute, drept urmare trupa a facut un playback care i-a lasat inmarmuriti pe fanii gherleni.

Desi legea prevede faptul ca aparitiile oficiale pe formula playback trebuie anuntate publicului, pentru a nu induce in eroare auditoriul, dupa sarutul pasional primit de la Agathon la urcarea pe scena, vizibil emotionata, Silvia a uitat sa spuna ca va mima “Turai-turai”.

Legatura dintre fostul “emir” al Turismului, care bate spre 60 de anisori, cu pustoaica Silvia a fost facuta pe acordurile melodiilor “Saraca inima mea” - “Vino bade” Dracula, care au consacrat afirmarea artistica a viitoarei cantarete care declara cu sinceritate modul in care se promoveaza in muzica romaneasca ultracomerciala:

“Pentru ca m-am lansat relativ tarziu, au existat o gramada de producatori si compozitori care imi cereau fie sa le dau sume foarte mari, intre 5.000 si 10.000 de euro, fie sa le platesc «in natura», adica sa ma culc cu ei”.

Odata cu castigarea alegerilor din 2000 de catre PSD, s-a lansat si formatia Etno, care a stat aproape de sponsorii social-democrati, in frunte cu purtatorul lor de cuvant, ministrul Dan Matei Agathon.

Apogeul legaturii neoficiale dintre familistul Agathon si starleta etno Silvia a fost in anul 2003, cand trupa a fost impresariata de Ministerul Turismului si Tineretului la targurile internationale de turism ale Romaniei organizate la Madrid (ianuarie 2003) si Berlin (martie 2003).

File din aventurile lui Agathon

Dan Matei Agathon a fost implicat in dosarul “Stenogramelor PSD”, alaturi de Dorina Mihailescu, cauza aflata in cercetare la DNA.

De asemenea, Agathon este bun prieten cu Iacubov, caruia i-a facilitat ridicarea la rang de cinci stele a hotelurilor Scandinavia din Mamaia si Bulevard din Bucuresti in vederea obtinerii unui pret bun de la un cetatean palestinian, respectiv de la un grup de firme din Capitala in urma vanzarii activelor RAFO.

De asemenea, ex-ministrul Turismului a initiat si ingropat proiectul Dracula Park pe care l-a plimbat de la Sighisoara la Snagov, via Bran-Popesti-Leordeni. Proiectul a dus la pagubirea celor 13.000 de actionari romani si a unor fonduri bugetare importante, iar in urma rezilierii, presa a considerat ca vinovatii “au supt banii poporului”.

In urma esecului de la Sighisoara, Agathon a mai dat o data cu bata in balta pe malul Marii Negre, unde, la fel ca si emirii din Quatar si Kuweit, a aruncat bani publici pentru plantarea a sute de palmieri adusi din tarile calde. Palmieri care s-au uscat la fel cum s-au topit banii ministerului pe care Agathon l-a condus.

“Vino bade, Agathon”

Silvia Stanciu a avut o aparitie tarzie pe scena artistica romaneasca. Dintre scandalurile in care a fost implicata, cel mai mediatizat se refera la problemele pe care le-a avut cu Brigada de Politie Rutiera din Bucuresti.

Dorind sa parcheze in zona aglomerata a magazinului Unirea, a fost sfatuita de un fals angajat al parcarii sa-si lase masina intr-o zona pe care s-a jurat ca Primaria a legalizat-o. Dupa ce a incasat banii pentru parcare, acelasi individ s-a intors la putin timp cu un teanc de amenzi, justificand ca un politist l-a rugat sa le inmaneze soferilor care au parcat neregulamentar.

Indignata, Silvia a depus contestatie la Politie. Ulterior, ea a comparut in fata instantei la inceputul lunii martie 2005, acuzand in presa ca presupusii angajati sunt mana in mana cu Politia si isi impart spagile.

De asemenea, componenta formatiei “Etno” a pus pe picioare impreuna cu fostul iubit, cu care a fost patru ani de zile, o firma de mobila. Cantareata a participat la investitie cu 10.000 de euro.

Oare care este parerea iubaretului batraior Agathon despre afacerile pe care le imparte Silvia cu concurenta? Dar despre faptul ca Silvia primeste oferte de la televiziunea Favorit a liberalilor bihoreni Micula, pentru a le cere sa “toarne bere bragagiilor” PSD cu Benone Sinulescu?