Miercurea trecuta, viceprimarul Adrian Popa, presedintele Comisiei de analiza si selectie a ofertelor pentru Cartierul Tineretului, a anuntat ca Polus Real Estate este firma a carei oferta a fost aleasa pentru construirea cartierului de locuinte in zona Bulevardul Muncii - Pasunea Someseni.

Cartierul, desfasurat pe o suprafata de 203 hectare, este cel mai ambitios proiect imobiliar derulat pana acum in Cluj-Napoca, de aceea rezultatul selectiei era de asteptat sa genereze controverse. Dupa anuntarea castigatorului, firmele perdante au iesit la rampa cu acuze la adresa autoritatilor locale.

Consiliul Local urmeaza sa anunte oficial castigatorul printr-o hotarare, tot atunci stabilindu-se si suma exacta cu care va participa Polus la capitalul societatii nou formate.

Oferta castigatoare

Consiliul Local va forma o societate comerciala in care va detine 51% din actiuni, iar Polus - 49%. Societatea, cu o durata de viata de 5 ani, se angajeaza sa construiasca Cartierul Tineretului.

Pe 23 iunie, evaluatorii vor decide valoarea terenului cu care Consiliul Local participa la investitie si tot atunci va fi stabilita suma exacta cu care va participa Polus, in baza celor 49 de procente detinute din societate.

Oferta cu care Polus a castigat participarea la aceasta societate comerciala prevede o investitie de aproximativ 229 milioane euro, estimand un profit minim de 6% (9.168.000 euro).

Firma Polus Real Estate a fost creata in urma cu mai putin de un an de catre TriGranit, grup cu o experienta de 30 de ani in domeniul imobiliar. Concernul TriGranit deruleaza in prezent investitii in Europa de peste un miliard de euro si si-a planificat investitii noi de peste 2 miliarde de euro, in 10 tari.

Practic, TriGranit este garantul imprumutului financiar pentru Polus Real Estate, solicitat in vederea construirii Cartierului Tineretului. Castigatorii selectiei de oferta arata ca patru banci sunt dispuse sa crediteze compania pentru aceasta dezvoltare: OTP Bank, BRD-GSG, Piraeus Bank si BCR.

Oferta castigatoare

Compania Polus a propus pentru Cartierul Tineretului doua variante de ocupare maxima a terenului cu constructii: 27%, respectiv 35%. Si Consiliul Local s-a pronuntat de la inceput pentru o zona cat mai aerisita, impunand o desfasurare a constructiilor pe maxim 35% din spatiul total.

In ambele variante, oferta Polus propune mai multe tipuri de locuinte: pentru locuintele colective sociale vor exista 5 cladiri P+8 si 15 P+4, locuintele colective de lux vor fi localizate in 35 cladiri S+P+4, in sectorul de case vor fi ridicate 374 de locuinte individuale tip P+1 si 250 S+P+1, iar un numar de 300 de locuinte individuale vor fi construite in format vila single S+P+1.

Pe langa partea rezidentiala, proiectul propune un centru comercial desfasurat pe 45.000 mp, un centru Wellnes&Spa de 40.000 mp, scoala, gradinita, cresa, terenuri de joaca, de sport, parcuri, cladire guvernamentala (Politie si Primarie), cabinete medicale si o mini clinica.

Din punct de vedere al infrastructurii, in prima etapa vor fi predati 9.000 mp de drumuri, parcari, circulatii pietonale si utilitati, urmand ca in a doua etapa sa se realizeze si restul infrastructurii, care va ocupa in total 15.000 mp.

In urma parteneriatului cu Polus, Consiliului Local Cluj-Napoca ii revine un total general de beneficii estimat la peste 61 de milioane de euro.

Beneficiile constau in 360 de locuinte colective si 24 de locuinte individuale predate in regim gratuit, trecerea in patrimoniu a cresei, gradinitei, scolii, primariei de cartier, politiei, policlinicii, terenurilor de joaca, parcurilor, infrastructurii si celor 180 de locuinte sociale colective rezultate din repartizarea profitului.

Polus propune preturi de 600-700 de euro pe metru patrat, adica aproximativ 50.000 pentru un apartament cu doua camere si 120.000 de euro pentru o casa. Momentan, aceste preturi se incadreaza in pretul mediu al pietei clujene.

Inselati sau inselatori?

La o zi dupa anuntarea castigatorului, compania Impact a organizat o conferinta de presa in care presedintele Dan Ion Popp si-a exprimat nemultumirea fata de decizia autoritatilor. Acesta a sustinut ca oferta Impact este superioara ofertei Polus, dand Clujului o deschidere europeana.

Dan Ioan Popp a precizat ca proiectul Impact este sustinut de Barklays Capital Londra, una dintre cele mai importante banci din lume, si ca Primariei Cluj-Napoca i s-ar fi oferit posibilitatea de a beneficia de un rating acordat de primele trei companii din lume care activeaza in domeniul financiar-bancar, daca ar fi fost declarata castigatoare oferta Impact.

Popp mai sustine ca oferta sa ar fi generat 6.100 de locuri de munca in timpul lucrarilor si 13.000 dupa finalizare, determinand totodata cresterea PIB-ului in Cluj-Napoca.

Cartierul Tineretului in varianta Impact avea destinat un spatiu insemnat zonei de comert, servicii si cladiri de birouri (65.000 mp comert si servicii, 80.500 mp birouri), desi autoritatile locale au gandit acest proiect strict ca un cartier de locuinte.

Care a fost criteriul de selectie?

“Principalul criteriu de selectie a fost numarul de locuinte predate gratuit Consiliului Local”, arata viceprimarul Adrian Popa. Cu toate acestea, formularea Hotararii de Consiliu Local a dezorientat participantii.

Pentru ca Rom Air Consulting Bucuresti a cazut din start de la selectia de oferte, venind cu o propunere de asociere pe partea de consultanta, Saptamana Clujeana a discutat cu reprezentantii celorlalte 3 firme participante despre principalul criteriu de selectie.

Polus Real Estate

Rep.: Cum v-ati dat seama care a fost principalul criteriu de selectie?

Florin Ciorca, Polus: Daca luam articolul 5 al HCL si-l coroboram cu articolul 10 este evident ca departajarea s-a facut pe baza numarului total de locuinte predate gratuit Primariei.

Impact

Rep.: Cum v-ati dat seama care a fost principalul criteriu de selectie?

Dan Ioan Popp: Anuntul pentru participarea la aceasta selectie a fost mai clar decat HCL. Nicaieri nu apare in textul hotararii “Locuinte predate gratuit”. Ca mi s-a spus de acest criteriu, recunosc, dar una e sa apara intr-un document oficial si alta sa mi se spuna pe holurile Primariei.

Rep.: Veti contesta decizia comisiei de selectie?

D.I.P.: Am angajat cea mai buna firma de avocati din tara. Nu vreau sa amenint pe nimeni, vreau sa-i fac pe clujeni sa vada ca oferta Impact este cea mai buna. Cand voi vedea HCL care anunta castigatori pe cei de la Polus, atunci, evident, ca o sa depun si o contestatie.

Rep.: De ce ati oferit, totusi, 100 de locuinte gratuit Consiliului Local, daca spuneti ca nu reiesea din textul hotararii ca trebuia sa faceti asta?

D.I.P.: Am citit printre randuri. In anunt apareau tot felul de conditii pe care trebuiau sa le indeplineasca firmele participante. La final era trecuta formularea “alte avantaje”. Ne-am tot gandit despre ce alte avantaje ar putea fi vorba si am spus sa oferim si locuinte gratuit.

American House

Rep.: Cum v-ati dat seama care a fost principalul criteriu de selectie?

Datki Szabolcs, purtator de cuvant: De aproape doi ani facem studii de fezabilitate, studii tehnice, ne consultam cu autoritatile. De nicaieri nu s-a inteles ca trebuia sa oferim locuinte gratuit Primariei, nici nu se poate face acest lucru, nu e legal. Este o minciuna ca ne-ar fi anuntat cineva despre acest principal criteriu de selectie. Acuz diletantismul Consiliului Local.

Cat despre ce s-a intamplat la selectia de oferta… intrebati-l pe primar, ori pe viceprimarul Boros Janos.

Rep.: Exista zvonuri potrivit carora viceprimarul Boros Janos s-ar fi angajat sa va ajute sa obtineti acest teren de la CL. Cum comentati?

D.S.: Nu vreau sa comentez. Le urez succes castigatorului si CL.

„Nu am nimic pe constiinta. A castigat oferta cea mai buna. Sunt prieten cu Arpad Paszkany (actionar Polus), ne cunoastem de cand aveam 2 ani. Dar asta nu spune nimic. Am multi prieteni, am facut afaceri cu multe persoane din Cluj si oricare dintre acestea era liber sa participe la selectia de oferta.

Initial am vrut sa ma retrag din comisie, pentru ca stiu care este opinia care circula prin oras si prin presa, dar primarul Emil Boc mi-a spus ca ar fi o greseala sa ma retrag.” - Adrian Popa, viceprimar

„Impact a avut oferta cu cele mai multe avantaje pentru Consiliul Local. Am venit cu un plan pentru 1.000 de locuinte sociale fata de cele 560 care rezultau din oferta Polus (ambele valori reprezinta totalul locuintelor rezultate din profit si locuinte predate gratuit n.r.).

Intr-o administratie corecta, morala, functionarul public care se afla intr-o situatie de conflict trebuia sa se abtina de la vot. Cu siguranta vom contesta decizia Comisiei.” - Dan Ioan Popp, presedinte Impact SA

„Daca nu se obtinea profit, Impact oferea doar 100 de locuinte gratis Consiliului Local, pe cand noi ofeream 384. Criteriul de departajare a ofertelor a fost numarul de locuinte oferit in mod gratuit Primariei. Am castigat pentru ca am avut o oferta mult mai buna decat celelalte firme participante la selectie.” - Florin Ciorca, development manager Polus Real Estate