Doua tentative de rapire au avut loc intr-o singura zi, chiar langa Primaria municipiului Botosani. Ambele cazuri s-au petrecut luni, 15 august, la cativa metri de sediul Politiei Comunitare. Parintii copiilor au dorit sa fie protejati de anonimat pentru a nu pune in pericol viata acestora.

O femeie, insotita de un barbat, a incercat sa rapeasca un copil de un an si doua luni chiar de sub privirile mamei acestuia. Potrivit martorilor de la fata locului, femeia, a carei identitate este necunoscuta, a luat in brate carutul in care se afla copilul si a vrut sa intre in Primarie, insa a fost oprita la timp de mama copilului.

„Femeia striga la mama copilului ca acesta este al ei si ca ea vrea sa-l duca la Primarie, a vazut ca nu-i merge a renuntat, iar barbatul care era cu ea i-a aratat un alt copil”, a declarat un martor. Imediat cuplul de necunoscuti s-a indreptat catre o fetita de trei ani, care era insotita de fratele si bunica sa. In acest caz a adoptat o alta tactica.

Femeia necunoscuta a inceput sa strige la bunica fetitei ca ea este mama acesteia si i s-a adresat batranei ca la o bona. „M-a sunat mama si mi-a spus sa vin rapid in parculetul de langa Primarie ca o persoana incearca sa o rapeasca pe fetita.

Am crezut ca glumeste, insa inainte de a inchide telefonul am auzit tipetele unei femei straine care-i cerea mamei sa-i dea copilul”, a declarat mama fetitei. Aceasta a precizat ca fiica sa a ramas marcata de acest eveniment si ca se trezeste noaptea din cauza cosmarurilor.

Mai mult, copii nu mai vor sa iasa din casa si se tem de toate persoanele cu care intra in contact si care au semnalmente apropiate cu cele ale femeii care a incercat sa-i rapeasca.

Parintii celor doi copii cred ca actiunea necunoscutilor a fost bine stabilita deoarece barbatul care insotea femeia ii arata acesteia copii pe care trebuie sa-i ia, fara ca el sa se implice. Cand situatia a scapat de sub control a dat un telefon, dupa care au aparut alti doi indivizi care au luat-o pe femeie si au urcat-o intr-un Volskwagen Golf rosu.

„Mama a spus ca barbatul care era cu femeia a ramas si dupa ce aceasta a plecat in tromba cu masina, a ascultat comentariile persoanelor care s-au adunat in jurul ei, dupa care a disparut atunci cand a auzit-o pe fetita strigand ca vine mami”, a spus unul dintre parinti.

Politistii acuzati de lipsa de profesionalism

Parintii celor doi copii sustin ca la cel mult o ora de la producerea tentativelor de rapire s-au prezentat la Politia Municipala, dupa ce, anterior, s-au adresat Politiei Comunitare, insa reprezentantii acesteia i-au indrumat la „municipala”.

Ajunsi la ofiterul de serviciu au relatat cele petrecute insa politistul le-a spus ca nu este nevoie sa faca o sesizare scrisa si a transmis prin statie unei patrule sa caute un Golf rosu.

„Mi-am dat seama ca ceva nu este in regula si am cerut sa-mi dea un numar de inregistrare, insa el ne-a cerut numerele de telefoane si ne-a spus ca vom fi contactati daca vor gasi ceva, si atat”, a spus unul dintre parinti.

Politia cere dovezi jurnalistilor

In locul demararii imediate a unei anchete, politistii s-au multumit sa citeasca articolele publicate in presa si sa-i intrebe pe redactorii cotidianului „Jurnalul Dimineata Botosanilor” detalii despre acest caz.

Mai mult, comisarul Florin Gavrilet, seful Serviciului Judiciar, a cerut unuia dintre redactori sa vina si sa-i spuna si lui, in cursul zilei de ieri, cele povestite de parintii copiilor, fara a manifesta interesul pentru demararea anchetei in cazul celor doua tentative de rapire.

Ancheta pornita la interventia prefectului

Politistii au demarat totusi ancheta in acest caz doar la interventia ferma a prefectului Cristian Roman. In ciuda faptului ca noi i-am prezentat dimineata detaliat cazul comisarului Gavrilet, politistii nu au pornit ancheta decat in momentul in care a intervenit Prefectul, adica in jurul orei 14.00.

Redactorii „Jurnalului Dimineata Botosanilor” i-au comunicat acestuia cele intamplate in acest caz si i-a solicitat sa ia o masura pentru a urgenta demararea verificarilor. Roman s-a declarat consternat de cele intamplate si i-a cerut comisarului sef Costica Manta, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie Judetean, ca astazi sa-i prezinte primele rezultate ale anchetei.

Pozitia oficiala a Politiei

Interventia primului reprezentant al Guvernului in teritoriu i-a facut pe politisti sa munceasca in acest caz. Manta l-a chemat la raport pe ofiterul de serviciu care nu a acceptat parintilor copiilor victime ale tentativei de rapire sa depuna plangere, iar acesta a aruncat vina asupra parintilor. „Ofiterul a declarat ca parintii nu au vrut sa depuna sesizare.

El a solicitat prin statie ca la fata locului sa se deplaseze o patrula auto si sa caute Golful rosu. Era, din pacate prea tarziu, dar au reusit sa afle ca femeia care a incercat sa ia copii a fost implicata anterior intr-un scandal in Primarie, unde tulbura linistea.

Cei din Primarie spun ca era insotita de doua persoane care au spus ca e matusa lor, au scos-o din institutie, iar in parculet a luat copilul unei femei, dar nu l-a rapit. Noi vom verifica acest comportament al femeii, dar din primele verificari facute atunci nu se nuanteaza o infractiune de rapire deoarece copilul nu a fost luat de la parintele sau”, a declarat comisarul sef Manta.