Atunci cand vorbim despre marfuri confiscate in general facem referire la bunuri de uz casnic, imbracaminte, incaltaminte si mai rar la autoturisme, materiale de constructii, cereale sau fier vechi.

Cu toate acestea compartimentul care se ocupa de comercializarea acestor bunuri a vandut in luna septembrie a.c., pentru prima oara, metale pretioase, respectiv doua kilograme si jumatate de aur, dar si cereale si fier vechi.

Toate acestea au insumat un castig de peste un miliard, suma care a a clasat compartimentul din Constanta pe locul doi, la nivel national, in ceea ce priveste valoarea incasarilor.

Compartimentul de Valorificare a Bunurilor Confiscate, apartinand Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, a participat zilele trecute la Scoala de Finante care a avut loc la Baile Herculane, unde s-au dezbatut problemele de valorificare a acestui gen de bunuri la nivel national.

Pe langa clasamentul celor care au obtinut cele mai mari venituri din valorificarea bunurilor, la Scoala de Finante s-a discutat si despre implementarea la nivel national, pana la sfarsitul lunii noiembrie, a procedurilor de valorificare adaptate la normele europene.

„Incasarile sunt destul de mari, avem un miliard si 800 de milioane pe luna august si pe septembrie avem deja un miliard si 200 de milioane, obtinute din valorificarea bunurilor pe care le mai avem in stoc, dar si a doua kilograme si jumatate de aur, cereale si fier vechi”, sustine Cristian Dragan, directorul Compartimentul de Valorificare a Bunurilor Confiscate din Constanta.

Pe langa aurul pe care deja l-a comercializat, Compartimentul de Valorificare a Bunurilor Confiscate a mai primit, de la sectiile de politie din Vama Veche si Negru Voda, aproximativ un kilogram de argint pe care isi propune sa-l valorifice la pretul de 5,25 lei pe gram.

Metalul pretios a interesat o singura societate

„Am trimis tuturor societatilor de profil si autorizate de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, aproximativ 60-70 in judet, instiintari prin care ii informam referitor la metalele pretioase pe care le-am primit insa s-a prezentat numai o societate, care de altfel a si cumparat aurul”, a declarat Cristian Dragan.

De asemenea, veniturile Compartimentului de Valorificare a Bunurilor Confiscate din Constanta au fost completate, in luna septembrie a.c., de valorificarea a catorva tone de grau, orz, orzoiaca, dar si de fierul vechi confiscate de Garda Financiara. „Avem incasari, dar avem si multe solicitari de atribuire a bunurilor confiscate cu titlu gratuit.

Cea mai recenta solicitare de acest gen a venit din parte Primariei 23 August care ne-a solicitat sa-i ajutam pe cetateni cu tot ceea ce avem disponibil in depozit, lucruri care sa le poata fi de folos oamenilor avand in vedere inundatiile recente.

Din pacate nu putem face nimic pentru moment pentru ca nu avem bunuri care sa indeplineasca conditiile de eligibilitate pentru atribuire cu titlu gratuit, dar i-am asigurat ca sunt prioritari pe lista noastra”, a mai spus Cristian Dragan.