Despagubirile in cazul jafului casei de amanet Esco Trade din Botosani, care a avut loc in urma cu un an, nu au fost inca acordate de catre firma de asigurari. Cele 1,4 miliarde lei vechi, contravaloarea despagubirilor prevazute de polita de asigurare incheiata intre cele doua parti, zac intr-un cont bancar, fara ca firma de asigurari sau casa de amanet sa-i poata folosi.

„Noi putem acorda despagubirea doar in cazul in care primim de la Politie o adresa prin care ni se aduce la cunostinta faptul ca acest caz a fost rezolvat si ca s-au prins autori sau ca nu s-a rezolvat si ca dosarul a fost inchis. Pana atunci nu putem face nimic”, a declarat Viorel Alexoaie, directorul Omniasig Botosani, societatea de asigurari care trebuie sa acorde despagubirea.

Acesta a precizat ca legaturile cu reprezentantii Esco Trade au ramas la un nivel normal, mai ales ca acestia si-au asigurat autoturismele la aceeasi firma de asigurari.

Avand in vedere ca Politia a eliberat doar adeverinte prin care se precizeaza ca dosarul este inca in cercetari, asiguratorul a oferit casei de amanet posibilitatea de a-si putea ridica despagubirile, insa doar daca vanzatoarele casei de amanet accepta un test cu poligraful, in urma caruia sa reiese ca reprezentantii Esco Trade nu au legaturi cu jaful.

Cazul jafului de la Esco Trade este unul dintre cele mai notabile insuccese ale anchetatorilor botosaneni. Chiar daca a trecut mai bine de un an de la producerea jafului, anchetatorii nu au retinut nici un suspect si nici nu au reusit sa descopere ce s-a intamplat cu aurul furat.

Va reamintim ca in dimineata zile de 1 septembrie 2005, un barbat necunoscut, cu cagula pe cap, a patruns in casa de amanet Esco Trade de pe strada Primaverii din Botosani, imediat dupa ce gestionarele au deschis obiectivul. Amenintand cu o arma, atacatorul a furat sase kilograme de aur si a disparut, fara ca nimeni sa stie cu ce s-a deplasat imediat dupa producerea jafului.

Gestionarele nu au apasat butonul de declansare a alarmei, iar in interiorul casei de amanet nu existau camere de supraveghere.