Astfel, am dorit sa vedem, cu adevarat, modul in care jandarmii inteleg sa pastreze ordinea, atat in interiorul, cat si la portile stadionului Ion Moina. Dorind sa intre in stadion, pe poarta de acces a fanilor, reporterul ZIUA de Cluj a intrat in vizorul unui jandarm care i-a cerut, pe un ton virulent, sa se legitimeze.

Dupa ce i-a prezentat cartea de identitate, suporterul sub acoperire i-a cerut reprezentantului fortelor de ordine sa-i prezinte o legitimatie de serviciu, asa cum prevede si legea. Acesta din urma a refuzat, pe moment, insa, dupa insistente, a cedat, dar tonul a ramas acelasi: Da’ ce? Nu-i de ajuns ca m-am prezentat verbal, trebuie sa-ti prezint si legitimatia?.

Dupa cateva momente, un alt jandarm a ajuns in apropierea reporterului ZIUA de Cluj. Spre deosebire de colegul sau, acesta a trecut rapid la fapte. Reporterul a fost bruscat fizic si dus la duba jandarmeriei, unde a confruntat poza din cartea de identitate cu mai multe capturi foto facute la Hunedoara, in timpul batailor de strada dintre fanii Universitatii si hunedoreni.

In acele fotografii, o serie de clujeni erau incercuiti si era clar ca acestia urmau sa fie, la fel ca si reporterul ZIUA de Cluj, legitimati.

Au refuzat sa intre in stadion

In fata stadionului, spiritele erau, deja, destul de incinse. Fanii au refuzat sa-si ocupe locul traditional, din tribuna I, sustinand ca jandarmii ii vor legitima si, apoi, amenda.

Mai mult, intr-o discutie cu Lucian Danciu, presedintele Consiliului de Administratie al CFM U SA, Gheorghe Dejeu, seful dispozitivului de jandarmi, a sustinut ca nu va semna protocolul prin care este obligat sa asigure paza si ordinea in timpul si dupa partida. Calin Misan, unul din liderii galeriei, ne-a declarat ca a fost si el printre cei legitimati si ca se asteapta sa fie amendat.

Am fost legitimat fara motiv si chiar nu inteleg de ce. Mai multi au refuzat sa intre in stadion pentru ca am avut informatii ca vor fi si ei legitimati si, apoi, amendati. Mi-au luat buletinul si au notat datele pe o foaie alba, fara sa-mi spuna in baza carei legi face acest lucru. E treaba lor cat de penibili au fost la Hunedoara, dar nu mi se pare normal sa se intample acest lucru.

Ma astept la o amenda, iar atunci ii voi actiona in justitie pana o sa aflu pentru ce si de ce suntem hartuiti in permanenta. Chiar acum cateva zile m-a sunat seful jandarmilor din Sfantu Gheorghe sa ma intrebe cum il cheama pe suporterul clujean care a strigat impotriva Ungariei, ca ei nu stiu. Le-am spus ca nu voi face asta niciodata, a declarat Misan.

Pana la urma, dupa interventia lui Lucian Danciu si a mai multor oficiali ai clubului, suporterii au intrat in stadion, la aproximativ doua minute dupa debutul partidei.

Am actionat in spiritul regulamentului

Colonelul Gheorghe Dejeu, seful dispozitivului de jandarmi la actiunea de sambata, de pe stadionul Ion Moina, ne-a declarat ca subalternii sai au actionat legal. El sustine ca Jandarmeria, in baza unui protocol incheiat cu Liga Profesionista de Fotbal, are dreptul sa-si completeze, in permanenta, baza de date, lucru ce s-ar fi intamplat si sambata.

In incercarea de a combate violenta, exista un protocol semnat cu Liga Profesionista, prin care noi putem sa ne completam baza de date. Acelasi lucru s-a intamplat si ieri (sambata - n. red.). Nu e adevarat ca am vrut sa-i impiedicam pe unii sa intre pe stadion, a spus Dejeu, care a negat si faptul ca existau unele persoane din galeria Universitatii ale caror fotografii erau incercuite.

Ultima afirmatie este un neadevar, avand in vedere ca fotografia reporterului ZIUA de Cluj din cartea de identitate a fost confruntata tocmai cu acea lista care, sustine Dejeu, nu exista.