"Resturile" Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca devin motiv de conflict intre liderii Aliantei "D.A." si cei ai PSD. Regia se afla in prezent intr-o situatie financiara delicata. Mai mult, ea mai detine doar un numar infim de contracte, in comparatie cu anii sai de glorie.

Din acest motiv, primarul PD al municipiului, Emil Boc, a anuntat ca va cere Consiliului Local sa reorganizeze RADP. Aceasta ar urma sa devina un simplu serviciu al Primariei. Datoriile sale ar urma sa fie preluate de autoritatile locale, impreuna cu bunurile regiei.

Mai mult, regia detine peste 60 de hectare in oras, o suprafata de teren extrem de tentanta pentru autoritati si pentru oamenii de afaceri.

Sindicalistii din cadrul RADP se tem, insa, ca dupa preluarea regiei de catre Primarie, ea va fi reorganizata, iar cei mai multi dintre angajati vor fi concediati. In plus, o serie de oameni de afaceri ar incepe sa traga sforile pentru a pune mana pe terenurile respective.

Terenurile din Becas mina de aur pentru constructorii de vile

Cea mai importanta suprafata este cea din zona Becas, situata intr-o zona rezidentiala cu un potential de afaceri imens pentru cei care construiesc vile de lux. Acolo, regia detine o pepiniera de pomi fructiferi si de pomi ornamentali. Jumatate din teren este, insa, revendicat.

Alte parcele ale RADP au fost executate silit, in contul datoriilor regiei. Doar fata de bugetul de stat, unitatea are o datorie de 40 de miliarde lei vechi. Cu toate acestea, consilierii locali ai PSD nu vor ca regia sa devina un simplu serviciu in cadrul Primariei.

"Soarta RADP trebuie transata transparent si in urma unor discutii. Nu numai in jocuri de culise si discutiile pe care le au unii si noi nu le cunoastem. Si noi facem parte din Consiliul Local si e normal sa existe transparenta si sa se ia decizii in urma unor discutii.

Am cerut ca sa fim informati, am trimis scrisori deschise atat primarului, cat si regiei ca sa reusim sa urnim treburile in sens pozitiv la aceasta regie, dar inca nu am primit nici un raspuns. Iar acum sa vina cineva sa ne spuna ca s-a discutat ceva si ce-o sa se intample de la 1 ianuarie, nu mi se pare normal", a declarat consilierul local PSD Remus Lapusan.

O alta varianta ar fi transformarea regiei intr-o societate comerciala. In acest caz ea ar urma sa vanda o parte din terenuri ca sa isi poata plati datoriile si sa isi modernizeze utilajele. RADP ar urma, astfel, sa incerce castigarea contractelor pentru asfaltare, pentru intretinerea spatiilor verzi si pentru ingrijirea cimitirelor.

Situatia financiara a RADP s-a agravat dupa ce conducerea ei a fost preluata de reprezentantii PD, Grigore Suciu si, mai apoi, Marius Cataniciu.