Basescu a fost facut praf la Sibiu. Discursurile pe care le-a avut in municipiu, la sfarsitul saptamanii trecute, liberalul Ludovic Orban si presedintele PIN, Cozmin Gusa, l-au desfiintat pur si simplu pe presedintele Romaniei.

Daca Orban s-a referit la Basescu ca la un actor care joaca rolul presedintelui, asa cum si-l inchipuie romanii, Gusa a spus despre Basescu ca are pete la dosar si ca nu l-ar fi ajutat in campanie, daca ar fi stiut ca „a furat casa din Mihaileanu”. Ambii politicieni s-au adresat studentilor, atunci cand au atacat presedintele statului.

Ludovic Orban s-a adresat tinerilor liberali in cadrul Scolii Politice "Eugen Piso”, iar Cozmin Gusa l-a atacat pe presedinte in fata studentilor de la Facultatea de Stiine Politice. Concluzia celor doi in fata studentilor a fost una: Basescu va fi foarte greu de batut la viitoarele alegeri.

Cozmin Gusa: "In dosarul lui Basescu au fost anumite lucruri”

Gusa si-a lansat vineri la Sibiu cartea "Cele 10 pacate ale Romaniei”. Evenimentul s-a desfasurat in Aula Magna a Facultatii de Drept, in fata studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice. "Calin Popescu Tariceanu trebuia sa fie un carator de geanta pentru presedintele Romaniei.

Presedintele Romaniei nu trebuie sa fie cel mai inteligent om din Romania (...) Daca stiam ca Basescu a furat casa din Mihaileanu nu-l mai ajutam. L-am ajutat pentru ca-l stiam cinstit. Lui Basescu nu i-am cerut nimic. Nu i-am cerut nici sefia SRI, asa cum s-a vehiculat. I-am cerut doar o guvernare de profesionisti. Asa am ajuns in 2006 sa-l vedem pe Berceanu ministrul transporturilor.

Fratilor, avem o problema mare de tot cu Berceanu! Nu am luptat in campanie nici sa-l vad pe Gelu Barbu Ministrul Muncii. Hardau, ministrul educatiei a fost director de camin. Ministrul invatamantului - director de camin. Asta fugarea studentii si acum e ministru (...) In dosarul lui Basescu au fost anumite lucruri, care la un moment dat vor apare.

Parte din ele le stiu, dar nu le voi spune niciodata. eu vreau sa ma bat cu Basescu in lupta dreapta, fata in fata. Doar asa voi putea dovedi ca sunt mai bun ca el”. Acestea sunt cuvintele cu care Gusa a venit in fata studentilor.

Seful PIN a captivat timp de o ora si jumatate atentia studentilor, iar sala a fost acoperita de comploturi politice, discutii telefonice intre presedinti de stat si au fost descrise itele unor afaceri de zeci de miliarde de euro. La final, Gusa a fost asaltat de studentii care i-au cerut dedicatii pentru cartea proaspat prezentata.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate ZIARULUI de Sibiu, Gusa sustine ca spre deosebire de alti politicieni, el nu a tradat niciodata interesele Romaniei.

Reporter: Ati vorbit de cele 10 pacate ale Romaniei, care sunt cele cinci pacate ale lui Cozmin Gusa?

Cozmin Gusa: Am ceva pacate, dar din perspectiva conditiilor din Romania sunt foarte ambitios sa investesc doar calitatile. Sigur ca este doar o gluma, dar import e ca din punctul meu de vedere, nu am tradat niciodata interesele statului roman.

Rep.: Pe cine ati prefera in frunte guvernului, pe Tariceanu sau pe Stolojan?

C.G.: Calin Popescu Tariceanu e un om din tanara generatie, mult mai competent decat Theodor Stolojan, sa conduca un guvern.

Rep.: Ce s-a intamplat cu dosarul lui Theodor Stolojan?

C.G.: E prin arhiva operativa, pe acolo. E de notorietate ce am spus eu, adica nu e niciun secret ce a facut Stolojan inainte. Probabil ca are putin sange rece, sau chiar nesimtire sa nu recunoasca nimic din ce a facut. Dar asta e treaba lui.

Rep.: Care sunt securistii din partidele din judetul Sibiu?

C.G.: Nu-i stiu, dar nu ma indoiesc ca sunt sufiecienti si aici, pentru ca sunt sificienti in toata clasa politica romaneasca. Nu vad de ce Sibiul, care este un centru destul de important sa fi fost ocolit.

Rep.: Presedintele PD Sibiu, Nicolae Neagu s-a aratat dezamagit ca nu l-ati chemat personal la lansare

C.G.: Nu am nimic personal cu el. Toti erau liberi sa vina.

Rep.: Mai aveti prieteni in PSD sau in PD?

C.G.: Ne mai vedem la parlament. Eu nu fac distinctii, asa cum nu fac distinctii atunci cand ii mai critic. Nu este nimic personal.

Ludovic Orban: "Ii place de Elena Udrea si ii place whiskey-ul”

Viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban a venit in fata tinerilor liberali sa le vorbeasca despre „Planul Strategic de Dezvoltare - Bugetul pe programe”. A ajuns insa foarte repede la o problema care il framanta de mai mult timp - presedintele Traian Basescu.

"Dans pe manele la Ciresica, face pe durul si autoritarul, ii place sa i se dea raportul la SRI, in armata, peste tot. Ar trebui sa mearga sa primeasca raportul de dimineata la Spitalul Bagdasar. Din pacate, foarte multi romani il au inca ca si model de conducator pe Ceausescu. Cred ca Basescu va fi foarte greu de batut.

Sta la sprituri cu Becali, mananca seminte pe stadioane, sunt chestii romanesti pe care nu le face intamplator (...) Basescu are insa o carisma negativa. Ce inseamna sa ai carisma? Inseamna sa ai o figura de care sa-si aduci aminte si peste doua luni. Basescu atrage atentia datorita ochiului stramb, are o figura de killer. La Basescu, 80 la suta din ce vedeti voi este o facatura.

Este actorie si joaca foarte bine. Eu il cunosc pe Basescu si in realitate nu-i place sa munceasca. Ii place de Elena Udrea si ii place whiskey-ul. Chiar asa este. Nu-i place sa munceasca, nu-i place sa faca pe autoritarul, el trebuie sa arate asa cum se asteapta romanii sa fie un presedinte. In realitate, Basescu este omul sistemului”, i-a facut Orban o scurta caracterizare presedintelui.

Lectie despre sondaje

Orban le-a explicat liberalilor de ce PNL se afla pe o panta descendenta in sondaje. Viceprimarul Capitalei crede ca sunt doar doua institute de sondaje care scad voit cotele PNL. „Cum se fac sondajele? Hai sa va spun: INSOMAR este a lui Vantu. De obicei sondajele INSOMAR sunt comandate de Petrom Service. Cine este Petrom Service? Liviu Luca. In spatele lui sta tot Vantu.

De aici sondajele sunt difuzate cu predilectie la Realitatea TV. Totul se face pe filiera Vantu. CURS-ul. La CURS, sondajele snt comandate pe filiera Stoica, si zona PD. Orice sondaj da ca PNL e in scadere”, le-a explicat tinerilor liberali Ludovic Orban. Strategul PNL crede insa ca partidul poate avea o sansa mare la viitoarele alegeri daca raman pe pozitii.

"Cred ca prin faptul ca ne aflam la guernare si daca punem baza pe organizatii, avem cu adevarat sanse. Trebuie insa sa punem saua si pe prefectii care au cam uitat ca au fost membrii PNL. Conflictele cu PD sunt cele mai mari probleme. Si daca supravietuim si nu ne face terci Basescu si securitatea, avem o sansa mare. Dar degeaba pui in practica programul de guvernare, daca nu vorbesti.

In politica este fundamental ca orice masura pe care ai luat-o, trebuie sa o transmiti populatiei. Aici suntem in deficit. Daca ii intrebi pe ministri nostri, pe presedintii de consilii judetene, pe consilieri ce-i ala un plan de comunicare habar nu or sa aiba”, a explicat Orban.

Lectia scrisorilor

Marea problema pe care o vede Orban in cadrul PNL este ca partidul duce lipsa de un plan de comunicare, prin care sa-si popularizeze masurile luate de guvern. Solutia gasita de Orban este trimiterea unor scrisori, prin care populatia sa fie informata ca deciziile bune au fost luate de liberali. „Luni la CEX (n.r.Comitetul Executiv) am hotarat sa demaram printr-o ordonnta de urgenta prin care sa beneficieze de ajutor de caldura si alte categorii sociale. In momentul in care s-a hotarit asta in CEX am zis sa stabilim un plan de comunicare. Am zis sa facem niste scrisori semnate de Tariceanu, sa aflam de la directiile de munca cine vor fi beneficiarii si sa le explicam oamenilor.

Omul ala care a primit o scrisoare de la Tariceanu va tine minte. Am urmarit insa cu mult interes pe televizor cate televiziuni au dat aceasta stire. Va spun ca au dat-o doua televiziuni, ca stiri secundare si trei posturi de radio. Tot a fost bine ca a dat si Romania Actualitati. Daca lasi evenimentul asa si nu mai faci alte evenimente legate de el, se uita.

Trebuie sa stabilesti o intalnire cu asociatiile de pensionari, poti sa faci o multime de alte evenimente, prin care sa popularizezi deciziile. PNL si liberalii in general au o mare problema: planul de comunicare”, a explicat Orban.

"O sa ia teapa Basescu!”

Nici problema transferului ministerului Apararii de la PNL la PD nu a fost uitata de Orban. Vicepresedintele liberal crede ca partidul din care face parte avea cel putin cinci motive sa nu cedeze in fata lui Basescu si a democratilor. „Sunt cinci motive care dovedesc ca Tariceanu a gresit, cand a cedat postul de ministru al Apararii, PD-ului. Unu, nu aveam niciun motiv sa facem asta.

Doi, ministrul Apararii era singurul ministru care avea in subordine un serviciu secret. Trei, eram in cursul campaniei de retragere a trupelor din Irak. Au stat bietii liberali toata vara cu capul in soare si au strans semnaturi degeaba. Acum practic ne-am invalidat cererea. Patru, de la 1 ianuarie se retrage obligativitatea serviciului militar.

Am facut campanie, iar acum cine va anunta acest lucru? Frunzaverde, PD-ul? Basescu? Puteam trimite un e-mailing la toti tinerii care urmau sa fie luati in armata, prin care puteam trece anumite chestii. «In armata m-a parasit prietena, in armata m-am pilit, in armata, prietenul meu cel mai bun s-a sinucis.

Acum cine semneaza scrisoarea? Desigur ca ar putea-o semna Tariceanu, dar mesajul se indeparteaza, pentru ca nu a fost direct responsabil. Cinci, Basescu se afla intr-un impas constitutional. Cand am vazut-o pe Kovesi am realizat ceva. Am vazut ceva pe fata ei, m-am uitat la hotararea pe care chipul ei o exprima si mi-am zis «O sa ia teapa Basescu!».

I-a dat NUP ministrului si l-a avizat pozitiv pe procurorul care a instrumentat cazul. Chiar intr-o discutie pe care Basescu a avut-o cu la telefon Tariceanu s-a adesat: «ia-ti ma ministrul de la aparare! Dar te obliga legea sa repui in post, i-a replicat Tariceanu. Ce lege, nu am chef!», asta e Basescu! Aveam multe argumente sa-l aratam pe Basescu in chilotei”, a conchis Orban.

Interviu cu Ludovic Orban

Reporter: Ce au invatat liberalii dupa aceasta scoala politica?

Ludovic Orban: Sa se pregateasca foarte bine. Sa castige pas cu pas fiecare metru patrat din ascensiune si mai ales, sa fie buni si sa aleaga intotdeuna varianta sa fie ei mai buni, nu sa-i faca pe altii mai rai.

Rep.: I-ati invatat si sa manipuleze? Ati vorbit de scrisorile pe care ar fi trebuit sa le semneze Tariceanu.

L.O.: Nu! Astea sunt reguli de comunicare. Sa va dau un exemplu, referitor la ajutorul de incalzire. Este foarte posibil ca foarte multi sa nu citeasca presa si sa nu stie ca exista acest program. Este o chestiune de informare in primul rand.

Rep.: Si Nastase a trimis cand era prim-ministru felicitari de Paste.

L.O.: Felicitarile de Paste sunt cu totul si cu totul altceva. Dar informarea unui grup de cetateni de acte normative, de niste drepturi care li se acorda de catre premier sau de catre un ministru...

Rep.: Asa isi face Tariceanu campanie?

L.O.: Nu isi face campanie, cum sa-si faca campanie? Nu am zis din ce surse financiare ar trebui platite aceste scrisori.

Rep.: Care sunt cifrele adevarate din sondaje, pentru ca ati criticat aici institutele de sondare?

L.O.: Am criticat doua institute. Si noi lucram cu institute, avem patru, cinci institute, facem sondaje, insa ele nu sunt publice, pentru ca pe noi ne intereseaza cum se poate manipula opinia publica prin sondaje. Pe noi ne intereseaza lucruri mult mai importante.

Care sunt preocuparile oamenilor, care este gradul de satisfactie, legat de anumite drepturi sau de venituri, care este perceptia despre ritmul de aplicare al unei legi, cum este cea a restituirii fostelor proprietati, astea sunt lucrurile care ne intereseaza cu adevarat. Ce va pot spune este ca PNL nu a crescut, insa ne mentinem la 17, 18 la suta. PD-ul are intre 24-27 la suta. PSD se situeaza 20 la suta.