Din cealalta jumatate, o parte va merge catre proiectul de la Constanta, unde dezvoltam un centru comercial similar celui de la Cluj, a precizat Arpad Paszkany. Immoeast a achizitionat de la TriGranit Holding Polus Center, in urma unei tranzactii anuntate saptamana trecuta. Valoarea investitiei fondului austriac se va ridica la 210 milioane de euro.

Tranzactia inseamna, de fapt, achizitionarea de catre Immoeast a societatii Polus Transilvania Compania de Investitii, cea care detine Polus Center. Fondurile incasate in urma vanzarii se repartizeaza in functie de procentul detinut de fiecare actionar.

Inaintea efectuarii tranzactiei acestia erau Arpad Paszkany (11%), care impreuna cu doi membri ai familiei detinea 13% din companie, si inca doua societati, Burnet Holding (SUA) - 10% si Iris Ventures (Marea Britanie) - 77% din Holdingul TriGranit, aciionari care se regasesc, n mare, ai n Polus Real Estate, societate care dezvolta proiectul Cartierul Tineretului.

Vanzare in familie

Immoeast a achizitionat, in aceasta vara, 25% din TriGranit Holding. Achizitia Polus Center va fi efectuata sub forma unei cumparari in avans, Immoeast devenind proprietara a centrului in cateva faze, in functie de evolutia constructiei si de nivelul de ocupare. S-a vandut «in casa».

Cumparatorul nu este un investitor tehnic, este actionar Trigranit, are o suma de plasat si, prin incasarea banilor care ne revin in urma tranzactiei, ne finantam proiectele ulterioare. Aceasta este strategia TriGranit: dupa un anumit timp ai deja proiecte care functioneaza, iar un proiect urmator poate sa fie finantat din cele existente, a explicat Paszkany.

Printre proiecte se numara Cartierul Tineretului (Cluj), un centru comercial similar cu Polus in Constanta, o investitie de 110 milioane de euro si Esplanada (Bucuresti), care va inghiti un miliard de euro.

Infrastructura de 100 de milioane de euro

Cartierul Tineretului este in etapa de proiectare, iar lucrarile vor incepe in primavara anului viitor. Proiectul se afla la nivel de idee, de calcule economice, se lucreaza la proiectele de executie. Urmeaza sa se stabileasca detaliile legate de tipul de cladiri de locuit, de functiunile publice si partea de infrastructura intre case.

Ne pregatim de partea cea mai urgenta si mai grea, infrastructura. Acolo nu exista nimic, iar munca noastra va fi dificila din cauza faptului ca terenul este situat pe deal. E nevoie de consolidari in foarte multe locuri. Prima etapa este foarte importanta, costisitoare si dificila. Santierul nu se poate desfasura altfel si va trebui finantata exclusiv de investitor, spune Paszkany.

Cabluri subterane

Potrivit reprezentantului Polus, instalatiile pentru curent, cablu TV, Internet sau electricitate vor fi amplasate sub pamant. Va fi primul cartier european din Cluj. Nu vor exista decat stalpii de iluminat, a precizat Paszkany. Numai partea de infrastructura va ajunge la 100 de milioane de euro.

Conceptul pentru viitorul cartier va fi realizat de o companie americana, partener traditional al dezvoltatorului TriGranit. Aceasta va veni cu conceptul, cu solutii de eficienta si arhitectura. Cartierul va avea 4000 de unitati de locuinte si 10.000 de locuitori, iar investitia va ajunge la 450-500 de milioane de euro.

Complexul va beneficia de primarie de cartier, politie, policlinica, un centru comercial, terenuri de sport, zone verzi, dar si de parcuri de joaca. Polus Center, pe care il vom administra pentru o perioada de minimum cinci ani, va aduce profit din urmatoarea luna de la deschidere. In cazul Cartierului Tineretului, abia dupa 4-5 ani poti sa realizezi primele profituri.

Este specific investitiilor rezidentiale, care se bazeaza pe vanzari in rate si pe alte tipuri de calcule economice, a precizat Paszkany. In zona Polus Center mai sunt disponibile 9 hectare. Aici se vor realiza inca doua unitati comerciale, de dimensiuni mai mici, pe segmentul de bricolaj.