Sometra nu se inchide! Holdingul grecesc Mytilineos a pus stapinire, din 1998, nu doar pe Sometra, ci pe intreg orasul Copsa Mica. Ani de zile s-a strecurat prin portite oferite de legislatia de mediu si a putut functiona, fara probleme, chiar daca n-a indeplinit cerintele impuse pentru reducerea poluarii si a depasit zeci de termene limita. Acum, conducerea Sometrei poate sta linistita. Nu mai are nici un termen limita de respectat. Poate face, in continuare, legea in oras.

A cistigat lupta cu cei peste 5.000 de oameni pe care i-a otravit sistematic cu plumb, zinc, cadmiu, seleniu si dioxid de sulf. Autoritatile judetene de mediu s-au declarat, ieri, multumite de masurile luate de Sometra pentru reducerea poluarii. Chiar daca numai una dintre cerintele impuse a fost indeplinita.

Problema "rezolvata"

Concluzia intilnirii de ieri, de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (APRM), este ca Sometra nu se va inchide. Probabil, niciodata. Indiferent de termenele impuse si incalcate, de limitele maxime depasite si de numarul victimelor din oras. La discutii s-au reunit reprezententanii ARPM, ai Garzii de Mediu si, bineinteles, conducerea Sometra.

Autoritatile de mediu au decis ca uzina metalurgica mai poate functiona, in proportie de 80 la suta, si de acum incolo. Mai mult, aparatorii sanatatii mediului nu au impus nici un termen limita de functionare celui mai mare poluator din Europa.

Compromis pentru zgura

"Am discutat despre cele doua masuri care nu au fost intrunite in decembrie 2006: instalarea sistemului de automonitorizare pentru pulberi si existenta unei halde de zgura, pentru ca cea veche a fost desfiintata, din cauza ca nu mai corespundea normelor de mediu in vigoare", precizeaza Dumitru Ungureanu, directorul ARPM. "La ora actuala, la sectia aglomerare, exista aparatul de automonitorizare, iar legat de halda de zgura, s-a gasit o alta solutie.

Deseurile, care rezulta in urma procesului tehnologic, vor fi cumparate de o firma de constructii, din Cimpia Turzii, care vor fi folosite pentru constructia autostrazii Brasov-Bors", afirma Ungureanu. Potrivit directorului ARPM, solutia gasita de conducerea Sometra, pentru depozitarea zgurei, pina se va construi o halda noua, este acceptabila, in ciuda faptului, ca masura impusa ramine neindeplinita.

Fara limita la dioxid de sulf

In privinta fabricii pentru acid sulfuric, directorul Ungureanu spune ca tremenul limita, pentru construirea acesteia este anul 2012. Nici concentratia maxima admisa la dioxidul de sulf emanat in atmosfera nu a fost, inca, stabilita. Aceasta va fi discutata abia dupa data de 1 mai 2007. "Noi nu putem impune o limita europeana, deocamdata. Deoarece, la sistemul existent in privinta agentilor economici de acest fel, limita impusa este proportionala cu rata investitiilor.

Cu cit acestea cresc, cu atit limita scade", sustine Ungureanu. Asta inseamna ca Sometra poate emana cit dioxid de sulf vrea atita timp cit nu face investitii pentru reducerea poluarii cu acest gaz otravitor. Si mai inseamna ca legislatia de mediu condamna, practic, populatia.

OK de la Garda

Ultimul control facut de Garda de Mediu din Sibiu, la Sometra s-a petrecut la sfirsitul saptaminii trecute. "In cursul zilei de vineri, din saptamina trecuta, o echipa a Garzii de Mediu din Sibiu s-a deplasat la Copsa, unde am constatat ca apartul de automonitorizare a pulberilor, de la sectia aglomerare, functioneaza timp de 24 de ore pe zi, iar limitele maxime, nu au mai fost depasite in ultima perioada.

Legat de solutia gasita de acestia pentru depozitarea zgurei, noi nu avem nimic impotriva, atita vreme cit aceasta nu va fi lasata in fabrica", spune Danina Banea, comisarul-sef al Garzii de Mediu Sibiu. Ca si directorul ARPM, nici conducerea Garzii de Mediu nu are nimic impotriva vinderii zgurei catre firma Tudor Construct SRL, din Cimpia Turzii.

Tudor Construct SRL

Tudor Construct din Cimpia Turzii este un SRL cu un singur asociat, care este si administrator. Firma a fost infiintata in octombrie 2004 si are ca obiect principal de activitate constuctii de cladiri si lucrari de geniu civil, dar si foarte multe alte obiective secundare apropiate de acest domeniu. "Nu a avut loc nici o licitatie facuta de fabrica Sometra, pentru vinderea zgurei si nici nu am fost contactati de acestia", a raspuns, scurt, Ioan Lucian Sevan, la intrebarile reporterului Monitorul.

"Noi nu facem decit sa cumparam zgura de la Sometra si sa o vindem celor care construiesc autostrada Brasov-Bors. Pentru asta, am certificat de agrement, iar zgura nu este toxica, pentru ca am facut analizele corespuzatoare", a precizat patronul SC Tudor Construct SRL. Ioan Lucian Sevan mai este asociat in alte cinci societati comerciale, in patru dintre ele fiind si administrator: Agromec Cimpia Turzii SA, Serani SRL, Serani Prodserv SA, CZA Invest SA si Pataya Import Export SRL.