Autoritatile din judetul Bihor au inceput lucrarile pentru amenajarea unei partii de schi la Vartop. Valoarea lucrarii se ridica la 5 milioane de euro, iar 80 la suta din fonduri provin de la Ministerul Integrarii Europene (MIE), iar restul de la Consiliul Local Nucet si de la Consiliul Judetean.

Zona unde va fi amenajata partia a fost defrisata deja in urma unui acord cu "Romsilva". Totodata, a inceput lucrul si la studiul de fezabilitate. Partia va avea aproape 1,5 km, telescaun si o varianta mai abrupta pentru schiorii de performanta. Totodata, exista perspective pentru declararea satului de vacanta Vartop ca statiune alpina.

Noua partie va fi situata cam la 200 de metri in dreapta partiei existente, insa va fi mai lunga si cu doua benzi de coborare. Partia principala va avea o lungime de 1.455 de metri, plus o varianta de 450 de metri cu grad de dificultate sporit. Terminalul telescaunului va fi situat langa Varful Sturu, la o altitudine de peste 1.500 de metri.

"Defrisarile au fost operate de «Romsilva», dupa ce Consiliul Local Nucet a facut schimb de teren cu Directia Silvica Oradea pentru a beneficia de orientare propice, cu fata spre nord, a partiei.

Nucetul a platit deja 2,1 miliarde lei vechi pentru scoaterea din circuitul silvic si alte doua miliarde pentru pierderea de crestere a brazilor, adica diferenta dintre cei 60 de ani la care ajunsese padurea si limita de exploatare de 100 de ani", a declarat primarul orasului Nucet, Costel Sarghie.

"Ne aflam in faza de refacere a studiului de fezabilitate, licitatia supervizata de Ministerul Integrarii Europene fiind castigata de firma «Romail Consulting Limited» Bucuresti. Dupa aprobarea studiului de fezabilitate urmeaza proiectul tehnic pe fonduri de la MIE.

Dat fiind procedura de accesare a fondurilor structurale, apreciez ca daca totul merge bine, in doi-trei ani putem finaliza partia", a mai adaugat primarul Nucetului.

Consiliul Local a initiat deja un parteneriat si cu Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala pentru a transforma satul de vacanta Vartop intr-o statiune propriu-zisa. "Derulam impreuna cu USAID un program pentru dotarea satului de vacanta cu sistem apa-canal si statie de epurare. Zilele acestea va avea loc la Bucuresti comisia inter-ministeriala pentru avizarea proiectului.

Si cu acesta suntem la faza studiului de fezabilitate. Dupa realizarea proiectului, care va rezolva si problema protectiei mediului, vom declansa pro-cedura de declarare a Vartopului ca statiune. Ca si statiune, Vartopul va putea atrage mult mai multe proiecte de finantare si, bineinteles, turisti", a mai spus edilul.

Administratorii pensiunilor din zona spera ca acest proiect sa aduca mai multa prosperitate si locuri de munca pentru locuitorii din Nucet. "Amenajarea partiei va creste pretul terenurilor din zona. Acum, ele se situeaza undeva intre 40 si 100 de euro pe metru patrat.

Daca vor veni turisti mai multi, vom avea si noi mai mult de lucru, adica toti oamenii din zona aceasta deosebit de pitoreasca", a spus administratorul uneia din pensiunile de la baza viitoarei partii.