Camera de Conturi Bihor a confirmat, in urma controlului facut la FC Bihor, concluziile verificarilor facute anul trecut de Prefectura. Raportul Camerei de Conturi a fost inaintat procurorilor care ancheteaza de cateva luni activitatea clubului de fotbal, in special in ceea ce priveste modul in care au fost cheltuiti banii publici.

Printre ilegalitatile descoperite se numara plati ilegale catre furnizori, membri ai conducerii clubului, sau decontari care au fost acceptate de Primaria Oradea, dar care nu pot fi dovedite prin documente. Printre cei care au fost gasiti responsabili se numara si fostul presedinte al clubului, Alexandru Szatmari.

Mai mult, Camera de Conturi a descoperit ca in club erau luate decizii fara aprobarea Adunarii Generale.

Transferuri paguboase

Inspectorii Camerei de Conturi au constatat ca transferul jucatorului Dorin Mihut la clubul SC Dinamo 1948 s-a facut in mod ilegal, in sensul ca Adunarea Generala a Asociatilor a hotarat transferul fotbalistului dupa ce acesta a fost facut. Mai mult, FC Bihor Oradea nu a incasat 20.000 de euro pentru transfer.

Totodata, controlul a aratat ca si modul in care au fost cedate drepturile de imagine si reclama ale jucatorului Mihut Dorin a fost nelegal. Si transferurile jucatorilor Cosmin Vatca, Daniel Stan, Ramses Gado au fost facute inainte ca AGA sa le aprobe.

"Masurile luate de organul de conducere al clubului, respectiv Consiliul Director, nu au asigurat promovarea unei politici echilibrate de transferuri vizand in primul rand conservarea patrimoniului clubului, iar persoanele desemnate cu respectarea legislatiei in vigoare nu au luat in toate cazurile masuri pentru ducerea la indeplinire a deciziilor Consiliului Director si ale hotararilor AGA", se mai arata in raport.

In ceea ce priveste cheltuielile de personal, inspectorii au descoperit ca FC Bihor Oradea a platit directorului tehnic al clubului, Emeric Ienei, ilegal, prime de joc in valoare de peste 1.000 de lei, fara aprobarea conducerii. De asemenea, fostul presedinte al FC Bihor, Alexandru Szatmari a primit, tot ilegal, prime de joc in valoare de peste 23.188 lei.

Reprezentantii Camerei de Conturi au mai constatat o serie de decontari si plati ilegale facute de club, din bani publici. Astfel, Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor au fost prejudiciate cu aproape 130.000 de lei, in urma unor decontari ilegale pentru hrana fotbalistilor.

Fostul presedinte considera raportul "o aberatie"

Fostul presedinte al FC Bihor Oradea, Alexandru Szatmari, a declarat ca raportul Camerei de Conturi este o "aberatie" si ca a fost intocmit de "niste femei care nu au habar de fotbal, care se uita prin hartiile clubului". Szatmari a negat ca ar fi incasat prime care nu au fost aprobate de AGA si spune ca Emeric Ienei nu a primit nimic ilegal din partea clubului.

In ceea ce priveste transferurile, Szatmari considera ca toate au fost facute in mod legal si in beneficiul clubului. "Care era alternativa? Sa-i vindem sau sa-i tinem. Daca ii mai tineam, valoarea lor ajungea la zero. Concluziile din raport sunt neconforme cu realitatea, nu se pot dovedi", a conchis Alexandru Szatmari.