Avem folclor numai bun pentru Europa. Spectacolul "Europa cinta si danseaza" va avea loc duminica seara si face parte parte din programul Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007. Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, ansamblul „Cindrelul - Junii Sibiului", Primaria, Casa de Cultura si Cercul Militar.

Toate aceste institutii doresc sa promoveze identitatea Europei in contextul multiculturalitatii printr-un mega-spectacol, sustinut de formatii si solisti de renume ai culturii traditionale romanesti, dar si de ansambluri ale minoritatilor din tara noastra.

Cetera si picioroangele

Peste 300 de artisti vor urca, duminica, pe scena din Piata Mare a orasului. Incepind cu orele 21, localnicii si turistii vor fi partasi la o sarbatoare a culorilor si a ritmurilor intr-o Europa unita prin cintec si dans.

O surpriza deosebita o va constitui prezenta unor renumiti solisti de muzica populara romaneasca, ce vor interpreta piese din tezaurul cultural international, precum Niculina Stoican, Andreea Voica, Dinu Iancu Salajanu, Gabriela Tuta, Robert Tirnaveanu, Ileana Rus, Rodica Anghelescu, Carmen Chivu, Constantin Bahrin si Cristina Gheorghiu. Atmosfera traditionala va fi "sparta", ca sa nu se plictiseasca tinerii.

Organizatorii au gasit potrivit sa adauge un spectacol de demonstratii pirotehnice, un joc de lumini si lasere, jonglerii cu foc, parade pe picioroange si proiectii cu imagini din tarile europene. Spectacolul va fi preluat de televiziunea publica si TVR International, iar moderatoare va fi vedeta TVR, Iuliana Tudor.

Hai la joc!

Participantii vor pune in valoare cele mai reprezentantive creatii folclorice ale diferitelor grupuri etnice. In cadrul evenimentului vor participa ansamblul "Eftimos", al comunitatii grecilor din Brasov, ansamblul „Kolemeika", al comunitatii ucrainenilor din Siret, judetul Suceava, ansamblul "Sf. Sava", al comunitatii sirbilor din Timisoara, ansamblul Uniunii Democrate Turce din Constanta, ansamblul "Muresul", al sectiei maghiare din Tirgu Mures.

Dar nu va lipsi prestatia gazdelor: ansamblul Forumului Democrat German din Sibiu si Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului".

"Publicul spectator va fi martor la bogatia si frumusetea traditiilor mostenite si etalate cu mindrie de fiecare dintre comunitatile etnice din Romania", este de parere Silvia Macrea, directoarea ansamblului "Cindrelul".