Daniel Meze: Nu va este frica de izolarea in care a intrat PD-ul? In parlament exista un singur partid, PD, care este pro Basescu impotriva coalitiei celorlalte cinci partide.

Mircea Matei: Nu. Eu sunt curios cati dintre cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea presedintelui vor mai pupa parlamentul? Partidele vor intelege ca pentru a avea succes in alegeri pe baza votului uninominal, vor avea nevoie de oameni cu coloana vertebrala, de oameni care stiu cum se face politica si in folosul cui.

Sunt convins ca optica se va schimba si altfel vor decurge negocierile pentru formarea unei majoritati. Pana la urma, in acest moment, parlamentul este izolat, s-au autoizolat. Ei sunt acolo intr-o sala, i-au decizii care ii intereseaza numai pe ei si nu ii intereseaza relatia cu exteriorul. Cheia aici este la votul uninominal si la reformarea actualei clase politice.

Indivizi ca si Hrebenciu sau ca si celelalte nume de oligarhi, Tariceanu, Voiculescu, date de presedinte nu vor mai fi alesi.

Daniel Meze: Dan Voiculescu este presedintele PC, Calin Popescu Tariceanu este presedintele PNL, cum sa reformeze ei partidele lor daca ei sunt „oligarhii”? In acest fel ei trebuie sa-si isi faca harakhiri.

Mircea Matei: Nu trebuie sa se gandeasca sa-si faca harakhiri, pentru ca daca nu se gandesc sa-si reformeze partidul o sa le facem noi harakhiri, cetatenii simpli la vot si tot se va intampla ceva. In formula aceasta sigur nu vor mai ramane. Sau vor realiza ce se intampla si vor face ceva, sau obligati de votul si scorul pe care il vor primi in alegeri sa o faca. Altfel vor ajunge colegi de banca cu taranistii.

Daniel Meze: Purtatorul de cuvant al PNL Bihor, Cristian Bodea, spunea ca PSD s-a reformat si ca este acum un partener de negociere al PNL pe cand PD si-a pierdut orice carte de negociere.

Mircea Matei: Cristian Bodea este un dragut cand afirma acest lucru ca PSD s-a reformat. Interesanta afirmatia lui, nu stiu pe ce se bazeaza. Eu nu am observat reformarea PSD-ului nici la nivel central, nici la nivel local. Sunt aceiasi oameni, nu s-a schimbat absolut nimic. Eu le doresc succes in colaborarea cu PSD-ul, sunt prieteni, aliati.

Au luptat cu sabiile scoase unii impotriva altora in 2004, au uitat ca s-au omorat, au avut si victime colaterale. Noi nu am uitat acest lucru si nici nu-l vom uita.

Georgeta Gavris: Ce se va intampla dupa referendum daca Traian Basescu revine in functia de presedinte? Ce se intampla cu parlamentul, guvenul si cu Calin Popescu Tariceanu?

Mircea Matei: In mod cert pe data de 20 mai presedintele Traia Basescu va fi la Cotroceni. Ce se va intampla apoi? Un lucru va fi cert pe data de 20 mai. Cineva va pierde si acel cineva va fi cel care a declansat si a sustinut aceasta suspendare. Nu inseamna ca isi pierd functiile, isi vor da seama ca au pierdut sprijinul popular.

Este o problema foarte grava pentru un om politic sau pentru un partid sa constate acest lucru. Ce se va intampla apoi? In mod cert va trebui sa introducem votul uninominal. Presedintele Basescu a spus-o, dupa 19 mai, imediat, va declansa procedurile, daca in acesta sesiune parlamentul nu adopta votul uninominal.

In septembrie, cand incepe noua sesiune parlamentara se vor declansa procedurile si se va organiza un referendum pentru votul uninominal. Apoi trebuie sa schimbam constitutia pentru ca acum nu suntem nici in car nici in caruta. Nu stim exact ce suntem. Vom aproba prin referendum ce vrem sa fim.

Daniel Meze: Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, spunea ca daca presedintele Traian Basescu va reveni la Cotroceni, circul va continua in Romania.

Mircea Matei: Este un dragut si Mihai Bar ca si Cristian Bodea. Amandoi sunt niste draguti. Stiti ce se intampla, eu m-am saturat de chestiunea aceasta cu suspendarea. Scaunul lui Basescu nu se racise pana s-a asezat Vacaroiu si deja Geoana discuta deja despre o alta suspendare. Oamenii astia din PSD cred ca pentru ca au voturile necesare in parlament suspenda pe cine vor si cand vor.

Procedura de suspendare nu este o cale de atac normala. Toti spuneau ca este constitutional, democratic, ori nu este asa. In spiritul Constitutiei, suspendarea presedintelui este o chestiune de forta majora, este o chestiune extraordinara. Ori ei cred ca o pot face in fiecare zi dupa cum vor.

Dar pe ei cine poate sa-i suspende sau sa-i demita? Sunt alesi odata la patru ani si pot sa faca ce vor? Trebuie sa schimbam si din acest punct de vedere Constitutia.

Daniel Meze: Exista o larga coalitie anti-Basescu si anti-PD in parlament. Se spune ca Traian Basescu a reusit performanta sa puna la aceiasi masa oameni cu interese si doctrine diferite.

Mircea Matei: Cu aceleasi interse nu cu interese diferite. Aici nu vorbim de doctrine, vorbim de interese. Aici vorbim de libertatea individuala a fiecaruia. Atunci cand se simt amenintati si stiu ca a pete, ca sunt dalmatiei si au dosare in lucru, ca justitia incepuse sa miste, au schimbat ministrul (Monica Macovei - n.r). Uitati ce se intampla in justitie.

Inainte de sespendare, PD a afirmat ca interesul lor este de a schimba procurorul general, unii procurori de la DNA, procurorii DIICOT. Mai au timp inca o saptamana pana in data de 19 mai sa faca aceste lucruri. Se simteau in pericol... Guvernul va cadea cat de curand pentru ca in opinia mea, PSD va trebui sa spele cumva rusinea rezultatului referendumului.

Vor face o motiune de cenzura si vor demite guvernul. Trebuie sa faca o actiune politica. Altceva nu au ce sa faca. Oricum lucrurile nu vor ramane asa cum sunt.

Georgeta Gavris: Ce planuri aveti pentru ultima saptamana din campania pentru referendum?

Mircea Matei: Pentru noi foarte important este sa vorbim cu oamenii. Sa ii intrebam daca stiu de ce a fost suspendat presedintele, pentru ca nici ei nu stiu si nici noi nu stim. Cel mai important lucru este sa le spunem sa mearga la vot si sa le explicam ce inseamna votul lor.

Sunt multe chestiuni tehnice prin care se doreste neprezentarea la vot, ori noi trebuie sa-i incurajam sa merga la vot si sa le spunem cum trebuie sa voteze. Varianta corecta este sa punem votul pe NU, dar asta este dificil pentru ca omul este pozitiv si se gandeste imediat la DA. Nu mai spun ca din punct de vedere al intrebarii puse iarasi este o intrebare interesanta.

Omul simplu daca nu ii explici va citi intrebarea si va zice: „Sunteti... acord... Traian Basescu?” - DA. Ori nu este asa! Votul pentru Traian Basescu va trebui sa fie pe NU, impotriva demiterii din functie.

Daniel Meze: Cat de curata vi se pare campania aceasta pentru referendum?

Mircea Matei: Nu este posibil sa iesi numai cu lucruri murdare si sa imprastii doar cu noroi. Trebuiau sa prezinte in campania aceasta motivele, articolele din lege pentru care presedintele a fost suspendat. Nu o fac pentru ca nu au astfel de motive. Strategia lor se bazeaza pe a improsca cu noroi. Ori acest lucru nu este corect.

A te duce si a te folosi de imaginea lui Traian Basescu intr-o campanie impotriva lui nu este moral. Am primit o comunicare de la Biroul Electoral Central care interzice in aceasta campanie folosirea de cuvinte si expresii calomnioase la adresa presedintelui Romaniei in aceasta campanie.

Drept urmare textul pe care l-ati vazut ca a aparut intr-un ziar din Oradea nu mai are voie sa apara, este interzis. Vor putea sa foloseasca poza presedintelui, dar fara sa o asocieze cu texte calomnioase.

Daniel Meze: Dar cuvantul „oligarh” este calomnios?

Mircea Matei: Traian Basescu le da oamenilor de lucru, tot ce a spus a fost preluat, vocabularul s-a imbogatit cu un substantiv. Au fost si alte chestiuni pe care le-a spus Traian Basescu, poate unii se vor lumina, desi mintile unora sunt luminate doar cu lanterna.

Daniel Meze: PD nu are si el oligarhii lui? PD este parte a acestui sistem politic romanesc pe care il condamnam tot timpul. Presedintele PSD Bihor, spune ca PD este un partid de „fete fecioare”, fara oligarhi si corupti.

Mircea Matei: M-ati provocat si tot m-am gandit daca e bine sa va spun sau nu. Un apropiat de-al meu mi-a spus urmatoarea chestiune vis a vis de „partidul de fete fecioare”. <>. In motiunea Romania democrata a presedintelui Boc, la articolul 100, spune ca PD nu va colabora sub nicio forma cu PSD-ul.

Pai daca noi, fetele fecioare, nu avem contacte cu ei, ca nu ne scrie in programul politic, inseamna ca ei au contacte intre ei. Daca noi suntem partid de fete fecioare inseamna ca ei intre ei au alte optiuni. Acesta este PSD-ul! Daca noi suntem fete fecioare ma intreb ce sunt ei?

Georgeta Gavris: Un mesaj pentru oponenti si un mesaj pentru simpatizanti.

Mircea Matei: Sa incepem cu oponenti, le doresc somn usor si concediu placut dupa 20 mai, iar pentru ceilalti suntem obligati, pentru ca suntem ceteteni, sa mergem la vot, este foarte important sa mergem la vot, este o datorie. Pentru cei care nu stiu de ce a fost suspendat Traian Basescu, pentru cei 80-90% din oameni, sa mearga la vot si sa puna stampila pe NU.

NU se afla exact sub numele lui Traian Basescu. Acolo trebuie sa punem stampila linistiti, in ordine, cuminti, Sambata 19 mai, timp avem de dimineata la 8 pana seara la 8.