Faptul ca municipiul Onesti se afla intr-o situatie economico-financiara precara nu mai e un secret pentru nimeni. Declinul multor societati comerciale, restrangerea continua a locurilor de munca, saracia tot mai impovaratoare se reflecta, vrand-nevrand, in situatia bugetului comunitatii locale.

Daca nici platforma petrochimica nu va reusi sa isi revigoreze activitatea, nivelul incasarilor la buget va cunoaste parametri jalnici.Pe de alta parte, multi dintre agentii economici mici si mijlocii se confrunta cu dificultati financiare deosebite, ceea ce ii aduce in situatia de a contracta datorii mari catre bugetul local.

Datornicii vor fi atentionati in scris

Cu incepere de luni, 21 mai, toti contribuabilii persoane fizice, care au datorii catre bugetul local vor primi in cutiile postale o instiintare care cuprinde valoarea acestei datorii.

De asemeni, persoanele juridice care s-au inregistrat cu datorii neachitate pana la data de 31 martie 2007, vor fi instiintate si somate sa-si achite datoriile, in caz contrar riscand sa se trezeasca in postura de a avea conturile blocate.

O situatie speciala se inregistreaza in privinta SC RAFO, care, potrivit datelor aflate in posesia Directiei Economico-Financiare a Primariei Onesti, are o datorie catre bugetul local de 2.677. 206 RON. “ Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat RAFO este un contribuabil foarte important. Anual, rafinaria aducea bugetului local circa 50 miliarde lei vechi.

Interesul Primariei Onesti este de a intra, cat mai grabnic, in posesia banilor pe care aceasta unitate ii datoreaza”, a declarat directorul economic al Primariei, Nicolae Gabureanu.

Se spera ca sosirea multor onesteni din Italia si Spania, tari unde acestia din urma isi castiga existenta, va accelera plata impozitelor si taxelor datorate bugetului local, fie ca este vorba de impozitul pe cladiri, pe teren, ori de taxa pentru mijloacele de transport.

Exista agenti economici in municipiu care, la ora actuala, se inregistreaza cu debite importante catre bugetul local.Astfel, SC UTON datoreaza nu mai putin de 470.505 RON,Transmoldova, 76.000 RON, Carbon Proiect, 19.991 RON, Euroliberty, 25.730 RON, Neomob, 42.263 RON, Perla Onestiului, 29.602 RON.

Exista si doua societati, ale caror spatii in care isi desfasurau activitatea au fost scoase la vanzare pentru obligatii neachitate la bugetul local. Este vorba de Imora, care se inregistreaza cu un debit de 16.607 RON si Lanida, cu un debit de 85.206 RON, urmand ca pe 31 mai sa fie organizata licitatia propriu-zisa.

Intrarea combinatului de cauciuc sintetic, Carom SA, in faliment, in luna noiembrie 2005 a privat bugetul local de sume importante care erau varsate de aceasta unitate.

Falimentul altor societati precum Tehnocin si Dodo SRL a avut aceleasi consecinte, astfel ca, in prezent, Primaria Onesti este inscrisa la masa credala la nu mai putin de 65 de societati comerciale aflate in procedura de lichidare.