Cateva dintre salile de sport construite in judet pot fi folosite doar ca sali pentru nunti sau botezuri. Fiindca sunt amplasate la aproximativ cinci kilometri de unitatile de invatamant, elevii pierd intreaga ora de sport numai ca sa ajunga la sala si sa se intoarca inapoi la scoala.

In urma controalelor, cadrele Inspectoratului Judetean in Constructii Sibiu au dat peste o serie de probleme la salile de sport construite in judet. Inspectorii spun ca in unele cazuri, proiectantii au gasit solutii nerealiste pentru acoperisul salilor. Pe de alta parte, insa, problema este amplasarea.

Salile de sport construite, de exemplu, la Cisnadie, Saliste sau Copsa Mica, sunt prea departe de elevi. “Sunt probleme cu amplasarea salilor de sport, in sensul ca se afla la o jumatate de ora de scoala. Ca functionalitate, o sala de sport trebuie gandita din mai multe perspective.

Daca e construita la cinci kilometri, elevii pierd o jumatate de ora pana la sala, apoi o jumatate de ora sa se intoarca la scoala. Se duce ora de sport”, spune Sorin Serbu, inspector sef al IJC Sibiu. Inspectorul sef este de parere ca in aceste situatii trebuie construite alte sali de sport. “Cele care exista nu sunt bune decat pentru nunti, botezuri...”, adauga Serbu.

Dezinteres pentru activitati sportive

Costurile necesare ridicarii unor noi sali de sport sunt prea mari pentru comunitatile locale. Tudor Mihalache, primarul orasului Copsa Mica, crede ca ideea folosirii salii de sport pentru nunti si botezuri nu e rea deloc. Exista, insa, un inconvenient. „Ar fi o solutie buna organizarea de nunti si botezuri, dar in sala de sport exista un covor special, destinat activitatilor sportive.

Daca s-ar tine o nunta, covorul ar fi facut praf cu tocurile si e pacat. Nu merge”, concluzioneaza primarul orasului Copsa Mica. Tudor Mihalache spune chiar ca s-a gandit sa mute sala de sport. „Sala are acum o pozitie nefericita, este amplasata langa gara.

Ar fi fost o solutie sa o mutam in curtea liceului, dar dupa niste calcule am ajuns la concluzia ca daca o mutam e ca si cum am construi una noua. Am incercat sa o inchiriem pentru activitati sportive, cu 30 lei pe ora, dar nimeni nu e interesat”, incheie Mihalache.

Terenuri de sport la tara

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Guvernul va aloca aproximativ 50-100 de milioane de euro pentru amenajarea unor terenuri de sport in localitatile din mediul rural. Olteanu a precizat ca terenurile de sport vor fi realizate pe baza unui model la care se lucreaza in prezent si vor fi date in folosinta pe parcursul anului viitor.

Referitor la efortul investitional in acest proiect, Olteanu sustine ca este mai mic, in comparatie cu cel pe care il presupunea realizarea unor baze sportive in mediul rural. Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca terenurile sunt greu de intretinut pentru ca primariile nu dispun de fonduri suficiente in acest scop. „Investitia in terenurile de sport este minimala.

Primaria doar trebuie sa puna la dispozitie un teren. Trebuie construit un gard, trebuie facut gazonul si mai e nevoie de amenajarea de vestiare si de alimentarea cu apa“, a spus Olteanu.