Bataia intre maghiari si romi a izbucnit pe fondul unui conflict spontan intre un grup de cetateni de etnie roma format din Nataniel S., Elisei N., Cornel M., Gheorghe M. si Borzos Aurel, care au fost surprinsi de un politist comunitar din localitate furind lucerna din culturile cetatenilor. Prinsi asupra faptului, romii au tabarit cu pumnii pe politist.

Dupa acest incident, mai multi cetateni, atit de etnie roma, cit si de etnie maghiara, s-au strins pe doua strazi din Apata, inarmati cu furci, cu bite si pietre, si au inceput sa se ameninte reciproc, recurgind chiar la violente.

A fost nevoie de Detasamentul Pentru Interventia Rapida a Politiei Brasov, de politistii rurali de la posturile de politie limitrofe ale orasului Rupea, dar si de jandarmi pentru a aplana conflictul.

Potrivit unui comunicat al Politiei Brasov, grupul de romi era format din aproximativ 200 de persoane, iar cel al maghiarilor din circa 150 persoane, care se manifestau violent. Astfel, a fost necesara formarea unui dispozitiv de 130 de politisti si jandarmi pe timpul noptii, constituit din patrule, iar la venirea diminetii dispozitivele sa fie concentrate in zona statiilor de autobuz si gara.

In timpul incidentelor, trei persoane au fost ranite, iar geamurile a patru imobile au fost sparte.

Comisie interetnica pentru aplanarea conflictului

Politia a demarat ieri o ancheta pentru a stabili care sint persoanele implicate in conflict. Avind in vedere ca la Apata furturile de pe cimp au devenit o obisnuinta, primarul comunei, Iuliu Boloni, a declarat ca este hotarit sa isi dea demisia in cazul in care autoritatile nu vor infiinta un post de jandarmi in localitate.

Iuliu Boloni a decis, dupa ce s-a consultat cu reprezentanti ai Prefecturii, Politiei si Jandarmeriei, sa organizeze o sedinta a consiliului local pentru a se discuta pe marginea conflictului de marti seara, cind mai multi etnici maghiar au decis sa isi faca singuri dreptate si i-au atacat pe cetatenii romi, pe care i-au acuzat de furt.

Boloni a spus ca din comisie vor face parte trei reprezentanti ai etniei rome din localitate si trei reprezentanti ai proprietarilor de terenuri, etnici maghiari, dar si romani.