Multe persoane au avut parte de reduceri de salarii în această perioadă. Consumul a fost afectat și se vor vedea efecte și în perioada următoare. Comportamentul populației vizavi de cheltuieli este diferit. Anumite tipuri de produse, ce ar fi trebuit să fie achiziționate anul acesta, sunt momentan în așteptare, pentru a vedea cum evoluează situația economică. Cu alte cuvinte, se ține mai mult de bani. Am discutat cu câteva persoane, dar prezentăm doar situația Adrianei pentru că răspunsuri similare am primit și de la celelalte (am inserat și câteva dintre ideile lor). Atenție, am schimbat numele acestora.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Adriana (34 ani - București) lucrează în domeniul serviciilor pentru firme. Cum partenerii de afaceri ai companiei la care lucra au a fost afectați în mod direct sau indirect de pandemie, respectiv de măsurile guvernamentale ca răspuns la aceasta, a primit un email de la conducere că i s-a redus salariul cu 12,5%. (În situația asemănătoare, de reducere a veniturilor sunt multe persoane. Un studiu realizat de MKOR și prezentat în aprilie arăta că 24% dintre angajați au avut veniturile reduse).

„Sunt mulțumită că am un loc de muncă. Nu mi se pare mare scăderea. Oricum în perioada asta lucrez de acasă și fac economii pentru că nu mai ies ca înainte la shopping sau la masa de prânz la birou”, spune ea.

Gândește-te că înainte dădeam la prânz 20 de lei pe masă cel puțin, completează Adriana. Uneori ajungea la 30 de lei că mai voia un suc sau orice altceva dulce.

„Nu îmi vine să cred că reușesc să economisesc un sfert de salariu”, se miră ea.

Ea a auzit de la colegii care nu au mai avut răbdare să stea acasă, că s-au reamenajat birourile – mai mult spațiu. La intrare li se dau măști de unică folosință, li se ia temperatura și își dezinfectează mâinile. Le-a spus celor din conducere că ea nu se poate întoarce la birou, mai ales după ce a aflat de la colegi că deși trebuie să poarte mască înăuntru, ei nu fac asta.

„Să fiu sinceră, îmi și place să stau acasă pentru că fac economii, consumând ceea ce cumpăr o dată la 3-4 zile de la supermarket. Nu am folosit decât de două ori aplicațiile firmelor care aduc mâncare la domiciliu. Simțeam nevoia să consum și altceva: o dată mâncare asiatică și apoi o pizza”, povestește Adriana.

Cheltuieli mai puține, unele amânate

În privința hainelor, cum nu mai iese așa des din casă, nu are nevoie să dea banii pe noi produse, ca în trecut. „O să-mi iau câteva haine în vara asta, îți dai seama, dar nu ca în trecut, adică săptămânal să fac turul magazinelor”.

Sursa foto: Gavriil Grigorov, TASS via Profimedia Images

A dorit să-și cumpere și un televizor, mai ales că cel de 80 cm i se părea cam mic, dar și-a dat seama că nu-l folosește prea mult nici pe cel pe care-l are. „Ziua lucrez. Deci nu mă uit la TV. Seara, dacă am răbdare, poate mă uit la un film. În general citesc. Doar în prima lună de stat acasă m-am uitat mult la știri. Acum nu mai am răbdare. Aceleași subiecte în fiecare zi. Obositor și plictisitor. Citesc pe site-urile de știri din când în când pentru a fi la curent. E mai bine. În rest... (spune ea râzând), Facebook, Instagram”

*Una dintre persoanele cu care a discutat HotNews.ro, Laurențiu (34 ani), a spus că avea de gând să-și ia o mașină nouă. „Acum mă gândesc că vor cădea preturile. Încă aștept. Nu ma grăbesc. Oricum, economisesc mai mult în perioada asta”.

Gândul la vacanță

Revenind la Adriana, ea are un singur gând: în vara aceasta să meargă într-o vacanță, dar nu dorește în România. „La mare la noi mi se pare oribil. Servicii de calitate slabă la prețuri prea mari. Nu am mai mers, cred, de 5 ani. Anul ăsta poate Portugalia sau, ca în ultimii ani, într-o insulă din Grecia. Să văd și cum evoluează situația. Oricum, undeva cu soare și mare trebuie să ajung”.

*Valentina (48 de ani) spune că a renunțat la vacanță. A vrut la all inclusive, pe o insulă în Grecia, plătise o sumă de bani de anul trecut, la rezervare, dar pentru că a speriat-o coronavirusul, a decis să renunțe la vacanță. Pentru asta a scos din buzunar încă 2.000 de lei. „Da, e sumă mare, dar ce să fac? Așa era contractul. Oricum, nu avem curaj să expunem copilul. Asta e. Anul ăsta poate mergem la noi la munte, dar cu propria mașină, când nu e aglomerație”.

*Lui Laurențiu nu îi plac vacanțele „cu plajă”. El adoră city break-urile. Face și 3-4 pe an. Nu s-a decis încă unde să meargă. Așteaptă să vadă cum evoluează situația și unde va putea merge. Nu mai are răbdare.

La terase... Adriana iese totuși. Abia aștepta să stea cu prietenii „la un pahar”. Iese, dar nu chiar la fel de des ca înainte. „Vara ieșeam și de 4 ori se săptămână, în weekend și uneori după program, mai ales joia, la seara fetelor. Probabil voi ieși mai mult acum la început, să recuperez timpul ăsta”, afirmă Adriana.

E mai prudentă cu consumul: „Când am văzut că un sfert de salariu rămâne în cont... am început să gândesc altfel”.

„Încep să cred că îmi consumam banii pe prostii. Mă voi gândi înainte dacă îmi folosește un lucru, înainte să-l cumpăr”, conchide ea.

Un lucru e dorit de mulți: Masa în oraș

Ca Adriana și celelalte persoane intervievate sunt multe alte persoane. Un studiu recent al Hospitality Culture Institute arată că românii vor să iasă în oraș pentru a mânca într-o locație, dar trei sferturi vor distanță mai mare între mese. Potrivit acestuia, tipul de locație preferat pentru a ieși în oraș după ridicarea stării de urgență este restaurantul standard (47%). 26% spun că vor în baruri/Pub-uri, iar 45% vor și la fast-food.

Sursa foto: Frederic DIDES, Sipa Press via Profimedia Images

De asemenea, 77% dintre români preferă o distanță mai mare între mese față de până acum.

Mulți români, care au fost afectați mai puțin sau deloc din punct de vedere al resurselor financiare, doresc să revină rapid la viața de dinainte, dar vor fi mai atente la consum și pe ce vor da banii. Munca de acasă are un efect asupra consumului, în general. Una dintre persoanele cu care am discutat ne-a spus că pe măsură ce se mai ridică din restricții, va profita de toate oportunitățile. Dorința sa, pe „lângă măcar un city break”, este să meargă la cinema. De precizat că nu mergea des la filmele care rulează în cinematografele din mall-uri, ci la cele unde sunt proiecții diferite, gen filme românești, franțuzești, spaniole etc.

Bineînțeles, dacă ne uităm la contractele de muncă suspendate (în jur de 600.000 pe 27 mai) și încetate (peste 400.000), putem deduce că multe persoane afectate nu vor reveni rapid la viața de dinainte, având în vedere că au mai puțini bani. O vacanță, în țară sau în străinătate, poate fi un lux pentru multe dintre ele. Cât de mult s-a schimbat, sau dacă s-a schimbat comportamentul de consum, vom vedea în lunile următoare.

Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.