Partidul Laburist din Marea Britanie și-a crescut avantajul față de conservatorii aflați la putere la 30 de puncte procentuale, potrivit unui nou sondaj efectuat de YouGov pentru The Times și citat de Reuters.

Liderul laburist britanic Keir Starmer, într-o vizită de campanie Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Sondajul realizat înaintea alegerilor parlamentare pe care Marea Britanie le va organiza anul acesta îi cotează pe laburiști cu 48% din intenția de vot, în timp ce conservatorii ar obține 18% din voturile exprimate, dacă scrutinul ar avea loc mâine.

Legislația electorală britanică prevede că următoarele alegeri generale trebuie să fie organizate nu mai târziu de 28 ianuarie 2025, însă premierul Rishi Sunak a declarat că guvernul său pornește de la presupunerea că scrutinul parlamentar va fi organizat până la finalul acestui an.

Pentru Sunak acesta este cel mai prost rezultat pentru conservatori de când a ajuns la putere în urmă cu 18 luni.

Laburiștii se bucură totodată de cel mai mare avantaj față de conservatori după octombrie 2022, când susținerea pentru partidul de guvernare, deja erodată puternic de numeroasele probleme cauzate de Brexit, s-a prăbușit după ce anteriorul premier, Liz Truss, a prezentat un plan de reducere a taxelor care a fost respins de piețele financiare.

Liz Truss și-a dat demisia pe 20 octombrie 2022, după ce a fost învestită în funcție pe 5 septembrie, devenind astfel premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.

Noul sondaj comandat de The Times este primul după alegerile locale de la începutul lunii mai, la care laburiștii au obținut o victorie importantă în fața Partidului Conservator.

În cazul în care sondajele de opinie se confirmă la urne, conservatorii britanici vor înregistra cea mai usturătoare înfrângere din istoria modernă a formațiunii politice.