Șefa guvernului britanic, Liz Truss, a demisionat la doar şase săptămâni de când a ajuns în reşedinţa din Downing Street, la o zi după ce susținea că nu va "ceda", în condițiile în care a fost contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă.

Liz TrussFoto: © No10 Crown Copyright / eyevin / Eyevine / Profimedia

"Sunt o luptătoare, nu cedez", declara miercuri Liz Truss, în încercarea de a-şi reafirma autoritatea asupra Partidului Conservator.

Joi, Liz Truss și-a anunțat demisia din funcția de lider al Partidului Conservator care îi asigura și funcția de premier și a precizat că va rămâne la șefia guvernului până la o nouă alegere a conservatorilor.

"Prea departe şi prea repede"

După doar o lună și jumătate de mandat, Liz Truss a ajuns să fie contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, iar cota ei în sondajele de opinie este apropiată de a predecesorului său, Boris Johnson, înainte ca acesta să demisioneze, conform Reuters și AFP.

La numai şase săptămâni de când a ajuns în reşedinţa din Downing Street a prim-miniştrilor Regatului Unit, Truss a fost nevoită să renunţe la programul economic care prevedea reducerea fiscalităţii, iar o parte din parlamentarii conservatori au cerut să fie înlocuită.

Truss a recunoscut că planul ei radical a mers "prea departe şi prea repede" - mulţi investitori acţionaseră deja convinşi că aşa este, vânzând masiv lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective.

Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a încercat să îi convingă pe britanici şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costului vieţii în Regatul Unit.

Prăbușire în sondaje

În sondajele de opinie, conservatorii sunt creditaţi cu circa 30% mai puţin decât laburiştii, principala forţă de opoziţie, în timp ce Truss personal are o situaţie apreciată de Reuters drept "dezastruoasă".

Conform rezultatelor preluate de dpa, 53% dintre britanicii care au răspuns recent unui sondaj Ipsos considerau că ea ar trebui să demisioneze şi numai 20% s-au opus unei astfel de idei. 80% consideră guvernul vinovat de scumpiri.

Noul ministru de Finanţe a renunțat la aproape toate planurile privind reducerea taxelor

Luni, noul ministru britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a anulat cea mai mare parte a pachetului economic anunţat de guvern cu doar câteva săptămâni înainte, inclusiv planificata reducere a impozitului pe venit.

În 23 septembrie, Liz Truss şi fostul ministru de Finanţe Kwasi Kwarteng prezentaseră cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, pentru a diminua povara fiscală, atât pentru angajaţi cât şi pentru companii şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei.

Printre măsurile anunţate atunci se număra şi reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%. Planurile care prevedeau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite au declanşat turbulenţe pe pieţele financiare şi o rebeliune în interiorul Partidului Conservator, aflat la putere în Marea Britanie.

Într-o încercare de a atenua turbulenţele pe pieţele financiare, Hunt a dat asigurări luni că va renunţa "la aproape toate" reducerile de taxe anunţate luna trecută şi a indicat că sunt în derulare noi reduceri ale cheltuielilor publice.

Tot în septembrie, Guvernul britanic anunţase plafonarea preţului angro la gaze naturale şi electricitate pentru companii, începând din luna octombrie, cu un plafon fixat la mai puţin de jumătate faţă de preţul de pe piaţă, în ideea de a ajuta la diminuarea presiunilor create de explozia preţurilor la energie.

Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de evaluare financiară Moody's au criticat strategia economică a Guvernului britanic. "Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare", a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.

Conform planificării, Hunt va prezenta în data de 31 octombrie planurile fiscale pe termen mediu, iar organismul public de previziune bugetară OBR va anunţa previziunile privind creşterea economiei britanice.

"Sunt o persoană pregătită să facă totul"

Cu toate acestea, la sesiunea săptămânală de interpelări parlamentare, Truss a refuzat să cedeze.

"Am spus foarte clar că îmi pare rău şi că am făcut greşeli. Sunt o persoană pregătită să facă totul. Sunt pregătită să iau decizii dificile", a susţinut ea în mijlocul strigătelor de protest ale deputaţilor din opoziţie.

Deputatul conservator Steve Double a declarat pentru radio Times: "Cred că poziţia ei este tot mai greu sustenabilă. Am asistat la o răsturnare completă a aproape tot ce a susţinut în campania electorală pentru conducere. Cred că mulţi dintre noi se întreabă ce crede de fapt Liz Truss acum şi ce reprezintă".

Şefa guvernului a fost ridiculizată şi de liderul laburist Keir Starmer, care a comentat o carte despre mandatul ei. Volumul urmează să plece înainte de Crăciun spre librării, iar Starmer a întrebat ironic: "E data apariţiei sau titlul?". Ulterior, el a adăugat că Truss i-a pus întrebări despre politicile laburiste deoarece "suntem un guvern în aşteptare".

În parlament, Starmer a atacat însă mai dur: "La ce este bun un prim-ministru ale cărui promisiuni nu rezistă nici măcar o săptămână? Cum poate fi trasă la răspundere (Truss) dacă nu ea comandă?".

După ce programul economic abandonat a distrus încrederea investitorilor, Truss s-a angajat în parlament să crească pensiile de stat în funcţie de inflaţie, în contextul în care unii miniştri refuzaseră timp de câteva zile să garanteze astfel de măsuri, atrăgând numeroase critici. (Surse: Reuters, AFP, Agerpres).

Pe același subiect: