Un tribunal moldovean a demarat marți procesul șefei regiunii Găgăuzia, o aliată a Kremlinului, care este acuzată că a direcționat fonduri din Rusia către un partid pro-Moscova, transmite Reuters.

Evghenia Gutul, bascana GagauzieiFoto: Emrah Yorulmaz / AFP / Profimedia

Evgenia Guțul, care a ieșit din anonimat anul trecut când a câștigat alegerile găguze, are puternice poziții pro-ruse și se opune guvernului pro-european al Republicii Moldova, care acuză Moscova de amestec politic.

Potrivit procurorilor, Guțul a fost implicată într-o direcționare sistematică de fonduri necontabilizate în perioada 2019-2022 pentru a finanța partidul pro-moscovit „Șor", acum interzis, înființat de Ilan Șor, un om de afaceri pro-rus în exil, condamnat pentru fraudă în R. Moldova.

Câteva zeci de persoane au venit să o susțină la intrarea în instanță, potrivit imaginilor transmise de ea pe Telegram.

„Astăzi a avut loc prima ședință de judecată într-un dosar care a fost fabricat împotriva mea și a colegilor mei din Partidul Șor. Procesul a fost amânat pentru data de 27 mai", a afirmat Guțul pe Telegram.

Ea a declarat presei că procesul a fost amânat pentru că nu i s-a pus la dispoziție un act de acuzare în limba rusă. Limba oficială a Republicii Moldova este româna, subliniază Reuters.

Dacă va fi condamnată, Guțul ar putea fi închisă între doi și șapte ani, au spus procurorii, și i se va interzice să dețină funcții guvernamentale.

Ea este, de asemenea, acuzată că a plătit persoane pentru a participa la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor în 2022.

Bașcana Găgăuziei a făcut mai multe vizite în Rusia

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercurea trecută că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei. Într-o primă reacţie, başcana autonomiei găgăuze susţine că dosarul este fabricat şi ar fi fost demarat „la ordinul Maiei Sandu”, preşedinta ţării.

Guțul a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali de rang înalt, iar în martie s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

La prima întâlnire cu Putin, în 6 martie, guvernatoarea Găgăuziei a cerut ajutorul Rusiei împotriva autorităților de la Chișinău pe care le-a acuzat că „îi limitează bugetul, îi restrâng atribuțiile și provoacă instabilitate”.

Ulterior, la începutul lui aprilie, Guțul a fost din nou la Moscova, iar cu această ocazie a făcut și declarații pentru presa rusă. Ea a spus că în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Găgăuzia își va autoproclama independența și nu a exclus varianta ca regiunea autonomă să ceară ajutorul trupelor ruse pentru a-și atinge obiectivul.

Oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde de justiţia din Republica Moldova în Rusia şi Israel, a anunţat la 21 aprilie, la Moscova, crearea blocului politic „Victoria”. Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din toamna acestui an privind apartenența Moldovei la UE.

Citește și: