​În timp ce lumea civilizată este stupefiată de moartea în închisoare a politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi, propagandiștii Kremlinului încercă să arunce în derizoriu orice încercare de asociere a acestei tragedii cu Putin.

Margarita Simonian, la o televiziune rusă, susținând necesitatea unei explozii termonucleareFoto: WillWest News / Profimedia

Cuvinte despre care cu greu îți poți imagina că se pot spune la moartea unui om - canalele de Telegram ale celor mai cunoscuți „influenceri” ai Kremlinului sunt pline de ironii și reinterpretări ciudate ale realității în legătură cu moartea disidentului rus Alexei Navalnîi.

Am vrut să vedem cum este reflectată această tragedie pe Telegramul rusesc. Am selectat câteva dintre postările propagandiștilor mai cunoscuți.

Margarita Simonian: „Am așteptat să văd cine va fi primul care va declara „asasinat politic"

Margarita Simonian, șefa postului Russia Today şi o cunoscută susţinătoare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina a fost reținută la început și a scris doar „Navalnîi a decedat”.

Ulterior, ea a făcut o repostare de la un canal de Telegram: „Am primit un răspuns la interviu. Ei bine, mulțumesc că nu Carlson”.

Următoarea postare s-a referit la declarația președintelui Letoniei, care a comentat printre primii moartea opozantului rus și a declarat că„Navalnîi a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”.

„A fost cald în presa burgheză. Am așteptat să văd cine va fi primul care va declara „asasinat politic". The Guardian pare să fie primul. Dar Oscarul merge tot în Letonia - *** (cuvânt ofensiv, care înseamnă „contraceptiv”). Nici măcar nu voi începe să le explic că toată lumea l-a uitat de mult (pe Alexei Navalnîi - n.r.), că nu avea rost să-l ucidă, mai ales înainte de alegeri, că era favorabil forțelor opuse. Nu este nevoie să le explic, când ei știu deja totul atât de bine.

„Am primit deja cinci apeluri telefonice de la victime ale unor „investigații" personalizate ale decedaților, cu un singur text:

„Pământul este făcut din vată de sticlă". Doar Postul Mare, care a început deja pentru armeni, și alte rețineri de aceeași natură mă împiedică să mă alătur acestei condoleanțe unanime”, a scris Margarita Simonian.

Serghei Karnauhov:„Noi nu comemorăm demonii”

Jurnalistul Serghei Karnauhov, care este considerat „urmăritorul lui Navalnîi”, adică principalul critic și denunțător, a publicat pe canalul său de Telegram mesajul în care anunță moartea lui Navalnîi:

„Navalnîi a murit. Și-a făcut din viața lui un iad și a târât întreaga țară acolo. A fost un trădător, a urât Rusia, a disprețuit istoria poporului nostru. Într-un cuvânt, a fost un ticălos. Dar Dumnezeu este judecătorul lui. Alte comentarii despre decedat nu dau. Este în contradicție cu opiniile mele religioase. Noi nu comemorăm demonii!”

Într-o altă postare el a scris: „Voi sublinia un singur gând. Este evident că Occidentul se va folosi de moartea lui Navalnîi pentru a lansa un atac fără precedent asupra Rusiei, pentru a impune noi sancțiuni și pentru a consolida UE în vederea unei confruntări militare. Dar pentru aceasta vor avea nevoie de corpul defunctului.

Prin urmare, Iulia va ajunge în Rusia cu cel mai apropiat zbor, care va fi alocat structurilor de front ale UE. Împreună cu ea vor sosi experți și reprezentanți ai serviciilor de informații, cel mai probabil din Marea Britanie. Corpul neînsuflețit al lui Navalnîi va fi dus la Berlin, unde o echipă internațională va efectua o expertiză și va afla că Navalnîi a fost torturat și ucis cu teribila otravă "Novichok" pe toată durata condamnării sale”.

Mai târziu, Karnauhov a scris că „moartea subită a lui Navalnîi a survenit exact la momentul potrivit - în ziua deschiderii Conferinței de Securitate de la München. Un astfel de eveniment este o platformă de informare ideală pentru promovarea unui spot publicitar”.

Acesta a mai scris că soția lui Alexei Navalnîi, în cadrul discursului său de la Conferința de Securitate la Munchen, nu a fost suficient de credibilă, în opinia lui, și nu a exprimat “suficient suferință”.

Vladimir Soloviov: „Deținutul (Alexei Navalnîi - n.r.) s-a simțit rău după o plimbare în colonie”

Un al progagandist rus, care, de obicei, face declarații foarte dure și la limita decenței, Vladimir Soloviov, în mare parte a decis să posteze informația oficială, reacțiile din partea reprezentanților autorităților ruse. Soloviov este prezentator TV la „Russia 1” dar și membru al partidului „Rusia Unită” a lui Vladimir Putin.

Iată ce a scris prezentatorul tv astăzi:

  • Deținutul (Alexei Navalnîi - n.r.) s-a simțit rău după o plimbare în colonie, a informat Departamentul Serviciului Federal de Penitenciare pentru Districtul Yamalo-Nenets.
  • În privința lui Navalnîi au fost luate toate măsurile de resuscitare necesare, însă acestea nu au dat rezultate pozitive, a precizat agenția.
  • Comisia biroului central al Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei va fi trimisă la colonie, a precizat biroul de presă al agenției. Peskov a declarat că Serviciul Federal Penitenciar este angajat în toate verificările, nu sunt necesare instrucțiuni speciale, cauzele decesului vor fi clarificate de medici.
  • Putin a fost anunțat despre moartea lui Navalnîi, a scris Kommersant, citându-l pe Peskov. Comitetul de anchetă regional de anchetă a organizat o verificare procedurală a morții lui Navalny: sunt luate toate măsurile necesare.

Xenia Sobchak spune că televiziunile au primit ordin să reflecte sec moartea lui Navalnîi

Jurnalista Xenia Sobchak, care se prezintă drept opozanta lui Putin și condamnă războiul din Ucraina, a scris pe canalul său de Telegram că, potrivit surselor ei, canalele federale de televiziune au primit un ordin de la Kremlin să reflecte sec știrea despre moartea lui Navalnîi, fără a menționa declarațiile oficiale pe acest subiect.